Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Jabłka z cynamonem to zdecydowanie jeden z lepszych duetów, które pozwalają przetrwać jesień. Takich smaków nigdy dość, więc przemyciłam je również do sernika. W efekcie powstało połączenie szarlotki i sernika – przyjemnie kremowe z wierzchu i otulające aromatem.
Żeby wszystko się udało, kluczowe jest wykonanie kilku prostych czynności. Przede wszystkim trzeba uważać, aby podczas zagniatania ciasto kruche nie nabrało temperatury. Pamiętaj, aby dodać mocno schłodzone masło, szybko zagnieść składniki i schować do lodówki na czas przygotowywania pozostałych warstw ciasta.
Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie
Jak przygotować jabłka?
Kolejnym ważnym elementem są jabłka, które przykryte serową masą są jeszcze bardziej narażone na rozmięknięcie podczas pieczenia. A nie chcemy, żeby ciasto podeszło wodą. Dlatego wrzuć je na patelnię i podsmaż z cukrem i cynamonem. Na patelni odparuje część wody, a jabłka nabiorą przyjemnego zapachu skarmelizowanego cukru i cynamonu. Po podsmażeniu przełóż je na miseczkę i przestudź przed położeniem na kruche ciasto.
Przepis na szarlotkę z sernikiem
Jeśli lubisz dodatki, do sernika możesz wrzucić trochę startej skórki z cytryny lub pomarańczy. Do jabłek dodaj rodzynki, płatki migdałów lub posiekane orzechy włoskie.
Składniki na szarlotkę:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 150 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu,
- masło do smażenia.
Masa serowa:
- 3 jajka,
- 150 g cukru,
- ziarenka z laski wanilii,
- 0,5 zmielonego twarogu,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 100 ml śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodaj zimne masło i pokrój je nożem na małe kawałki. Zagarnij w stożek, zrób wgłębienie, a w środek wbij żółtko i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Szybko zagnieć ciasto w kulę. Owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój na plasterki (bez gniazd nasiennych). Wrzuć na patelnię z łyżką masła, dodaj cukier i cynamon i smaż przez ok. 5 minut. Przełóż z patelni do miseczki i odłóż do przestygnięcia.
- W misce utrzyj jajka z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Stopniowo wmiksuj zmielony twaróg, budyń waniliowy i śmietankę.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek trochę większy od rozmiaru formy do pieczenia. Formę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto na blachę, wyklej spód i brzegi formy.
- Na kruche ciasto połóż przestudzone jabłka, a całość przykryj masą serową.
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
- Po upieczeniu i wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.