Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy

Tradycyjne ciasto górali istebniańskich idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Podstawą wypieku są ziemniaki, na których leży warstwa pieczonych jabłek. Kubuś beskidzki zachwyca i intryguje – warto spróbować chociaż raz w życiu.

Nietypowy deser z jabłkami ze Śląska CieszyńskiegoNietypowy deser z jabłkami ze Śląska Cieszyńskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto pochodzi z okolic Istebnej na Śląsku Cieszyńskim i idealnie wpisuje się w nowe trendy żywieniowe, ponieważ w wypieku nie ma ani grama mąki pszennej. Podstawę tworzą ziemniaki, które nabierają słodkiego smaku po sparzeniu gorącym mlekiem wymieszanym z cukrem. Do tego dochodzą jabłka z cynamonem i słodka śmietanka – czego więcej potrzeba na jesienny deser?

Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki

Jak przygotować ziemniaki na beskidzki deser?

Dawniej starte ziemniaki zawijano w lnianą ścierkę i w ten sposób odciskano z nadmiaru soków. Również dzisiaj możesz zastosować tę technikę, ale możesz także położyć ziemniaki na drobnym sitku zawieszonym na krawędzi garnka. Pozostaw na ok. 15 minut i jeszcze dociśnij, aby nie podeszły wodą. Na dnie garnka powinna zebrać się skrobia, więc kiedy będziesz wylewać wodę, uważaj na to, aby ją pozostawiać. Zebraną skrobię wymieszaj z ziemniakami – przyda się do zbudowania odpowiedniej tekstury ciasta.

Kubuś beskidzki z jabłkami

Do ciasta wybierz kwaśne jabłka o strukturalnym miąższu z małą ilością wody. Na wierzch możesz dodatkowo położyć warstwę bitej śmietany. Na Śląsku Cieszyńskim Kubuś jest robiony również w wersji bez jabłek.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 ml mleka,
  • 3 duże łyżki cukru,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 500 ml śmietany 30 proc.,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach. Pozostaw na 15 min, po czym odciśnij z nadmiaru wody (skrobię pozostaw).
  2. W osobnym garnku zagotuj mleko z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli.
  3. Gorącym mlekiem zalej ziemniaki, wymieszaj i przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do pieczenia w 180 stopniach Celsjusza na 50 minut.
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Wymieszaj z cukrem i cynamonem, po czym połóż na podpieczonej babce ziemniaczanej. Ciasto zalej gęstą śmietaną i wstaw na kolejne 20 minut do piekarnika.
  5. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre