Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy

Tradycyjne ciasto górali istebniańskich idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Podstawą wypieku są ziemniaki, na których leży warstwa pieczonych jabłek. Kubuś beskidzki zachwyca i intryguje – warto spróbować chociaż raz w życiu.

Nietypowy deser z jabłkami ze Śląska CieszyńskiegoNietypowy deser z jabłkami ze Śląska Cieszyńskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto pochodzi z okolic Istebnej na Śląsku Cieszyńskim i idealnie wpisuje się w nowe trendy żywieniowe, ponieważ w wypieku nie ma ani grama mąki pszennej. Podstawę tworzą ziemniaki, które nabierają słodkiego smaku po sparzeniu gorącym mlekiem wymieszanym z cukrem. Do tego dochodzą jabłka z cynamonem i słodka śmietanka – czego więcej potrzeba na jesienny deser?

Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki

Jak przygotować ziemniaki na beskidzki deser?

Dawniej starte ziemniaki zawijano w lnianą ścierkę i w ten sposób odciskano z nadmiaru soków. Również dzisiaj możesz zastosować tę technikę, ale możesz także położyć ziemniaki na drobnym sitku zawieszonym na krawędzi garnka. Pozostaw na ok. 15 minut i jeszcze dociśnij, aby nie podeszły wodą. Na dnie garnka powinna zebrać się skrobia, więc kiedy będziesz wylewać wodę, uważaj na to, aby ją pozostawiać. Zebraną skrobię wymieszaj z ziemniakami – przyda się do zbudowania odpowiedniej tekstury ciasta.

Kubuś beskidzki z jabłkami

Do ciasta wybierz kwaśne jabłka o strukturalnym miąższu z małą ilością wody. Na wierzch możesz dodatkowo położyć warstwę bitej śmietany. Na Śląsku Cieszyńskim Kubuś jest robiony również w wersji bez jabłek.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 ml mleka,
  • 3 duże łyżki cukru,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 500 ml śmietany 30 proc.,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach. Pozostaw na 15 min, po czym odciśnij z nadmiaru wody (skrobię pozostaw).
  2. W osobnym garnku zagotuj mleko z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli.
  3. Gorącym mlekiem zalej ziemniaki, wymieszaj i przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do pieczenia w 180 stopniach Celsjusza na 50 minut.
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Wymieszaj z cukrem i cynamonem, po czym połóż na podpieczonej babce ziemniaczanej. Ciasto zalej gęstą śmietaną i wstaw na kolejne 20 minut do piekarnika.
  5. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥