Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Tradycyjne ciasto górali istebniańskich idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Podstawą wypieku są ziemniaki, na których leży warstwa pieczonych jabłek. Kubuś beskidzki zachwyca i intryguje – warto spróbować chociaż raz w życiu.
Ciasto pochodzi z okolic Istebnej na Śląsku Cieszyńskim i idealnie wpisuje się w nowe trendy żywieniowe, ponieważ w wypieku nie ma ani grama mąki pszennej. Podstawę tworzą ziemniaki, które nabierają słodkiego smaku po sparzeniu gorącym mlekiem wymieszanym z cukrem. Do tego dochodzą jabłka z cynamonem i słodka śmietanka – czego więcej potrzeba na jesienny deser?
Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki
Jak przygotować ziemniaki na beskidzki deser?
Dawniej starte ziemniaki zawijano w lnianą ścierkę i w ten sposób odciskano z nadmiaru soków. Również dzisiaj możesz zastosować tę technikę, ale możesz także położyć ziemniaki na drobnym sitku zawieszonym na krawędzi garnka. Pozostaw na ok. 15 minut i jeszcze dociśnij, aby nie podeszły wodą. Na dnie garnka powinna zebrać się skrobia, więc kiedy będziesz wylewać wodę, uważaj na to, aby ją pozostawiać. Zebraną skrobię wymieszaj z ziemniakami – przyda się do zbudowania odpowiedniej tekstury ciasta.
Kubuś beskidzki z jabłkami
Do ciasta wybierz kwaśne jabłka o strukturalnym miąższu z małą ilością wody. Na wierzch możesz dodatkowo położyć warstwę bitej śmietany. Na Śląsku Cieszyńskim Kubuś jest robiony również w wersji bez jabłek.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 250 ml mleka,
- 3 duże łyżki cukru,
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 500 ml śmietany 30 proc.,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach. Pozostaw na 15 min, po czym odciśnij z nadmiaru wody (skrobię pozostaw).
- W osobnym garnku zagotuj mleko z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli.
- Gorącym mlekiem zalej ziemniaki, wymieszaj i przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do pieczenia w 180 stopniach Celsjusza na 50 minut.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Wymieszaj z cukrem i cynamonem, po czym połóż na podpieczonej babce ziemniaczanej. Ciasto zalej gęstą śmietaną i wstaw na kolejne 20 minut do piekarnika.
- Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.