Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat

Przygotuj deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i formą podania. Co więcej, ma ciekawą i długą historię związaną z regionalną kuchnią śląską. Kopa ornontowicka, bo to o niej mowa, to ciasto warstwowe, gdzie czeka na ciebie kombinacja ananasa, migdałów, kokosa i gęstego kremu. Ze sprawdzoną instrukcją, którą znajdziesz w naszym wideo, ten ciekawy deser jeszcze dziś może pojawić się w twoim domu. Lista składników czeka poniżej.

Kopa ornontowicka, jak sama nazwa wskazuje, przypomina wyglądem kopułę, na którą składają się blaty kokosowe przełożone kremem z dodatkiem rodzynek. Całość udekorowana jest ubitą śmietanką, ananasem i czekoladą. Deser w grudniu 2012 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim".

Na oficjalnej stronie gov.pl, możemy przeczytać, że historia tego ciasta liczy już ponad 45 lat. Ma ono ścisły związek z pałacem w Ornontowicach. Słodki wypiek stał się wręcz znakiem rozpoznawczym tego miejsca. Sława tego ciasta przetrwała do dzisiejszych czasów i nic nie stoi na przeszkodzie, abyś i ty mógł skosztować tradycyjnego wypieku wywodzącego się ze śląskiej ziemi.

Składniki na placki kokosowe:

  • 6 białek,
  • 12 łyżek cukru,
  • 400 g wiórków kokosowych.

Krem maślany:

  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.

Pozostałe składniki:

  • 100 g blanszowanych migdałów,
  • 100 g rodzynek,
  • 1 puszka ananasa w plastrach,
  • 200 ml spirytusu,
  • gorzka czekolada do posypania,
  • syrop z ananasa do nasączenia blatów kokosowych.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad deserem rozpocznij dzień wcześniej. W tym celu zalej rodzynki spirytusem i odstaw je na 24 godziny. 
  • Do przepisu potrzebujesz czterech blatów kokosowych różnej wielkości - od najmniejszego na największego. 
  • Gotowe blaty piecz w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku przez 10 minut. 
  • Jak złożyć deser? Zacznij do największego placka kokosowego. Rozprowadź na nim część kremu maślanego z dodatkiem bakalii i przykryj kolejnym blatem ciasta. Powtórz cały proces do wyczerpania składników.
  • Gdy uzyskasz już formę kopy, rozprowadź na jej powierzchni ubitą śmietankę. Następnie udekoruj przy pomocy ananasa i startej na tarce gorzkiej czekolady. 
  • Kopę ornontowicką wstaw do lodówki do schłodzenia na 4 godziny. I to wszystko, smacznego!
Więcej wideo
Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?
Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletówChrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletów
Rogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydziełoRogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydzieło
Ekspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się samEkspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się sam
Schabowy z kością i smażony na jedynym słusznym tłuszczu. Ekspert punktujeSchabowy z kością i smażony na jedynym słusznym tłuszczu. Ekspert punktuje
Biało-czerwone ciasto lepsze niż z cukierni. Pyszna galaretka, delikatny biszkoptBiało-czerwone ciasto lepsze niż z cukierni. Pyszna galaretka, delikatny biszkopt
Ugotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycjaUgotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycja
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci