Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat

Przygotuj deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i formą podania. Co więcej, ma ciekawą i długą historię związaną z regionalną kuchnią śląską. Kopa ornontowicka, bo to o niej mowa, to ciasto warstwowe, gdzie czeka na ciebie kombinacja ananasa, migdałów, kokosa i gęstego kremu. Ze sprawdzoną instrukcją, którą znajdziesz w naszym wideo, ten ciekawy deser jeszcze dziś może pojawić się w twoim domu. Lista składników czeka poniżej.

Kopa ornontowicka, jak sama nazwa wskazuje, przypomina wyglądem kopułę, na którą składają się blaty kokosowe przełożone kremem z dodatkiem rodzynek. Całość udekorowana jest ubitą śmietanką, ananasem i czekoladą. Deser w grudniu 2012 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim".

Na oficjalnej stronie gov.pl, możemy przeczytać, że historia tego ciasta liczy już ponad 45 lat. Ma ono ścisły związek z pałacem w Ornontowicach. Słodki wypiek stał się wręcz znakiem rozpoznawczym tego miejsca. Sława tego ciasta przetrwała do dzisiejszych czasów i nic nie stoi na przeszkodzie, abyś i ty mógł skosztować tradycyjnego wypieku wywodzącego się ze śląskiej ziemi.

Składniki na placki kokosowe:

  • 6 białek,
  • 12 łyżek cukru,
  • 400 g wiórków kokosowych.

Krem maślany:

  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.

Pozostałe składniki:

  • 100 g blanszowanych migdałów,
  • 100 g rodzynek,
  • 1 puszka ananasa w plastrach,
  • 200 ml spirytusu,
  • gorzka czekolada do posypania,
  • syrop z ananasa do nasączenia blatów kokosowych.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad deserem rozpocznij dzień wcześniej. W tym celu zalej rodzynki spirytusem i odstaw je na 24 godziny. 
  • Do przepisu potrzebujesz czterech blatów kokosowych różnej wielkości - od najmniejszego na największego. 
  • Gotowe blaty piecz w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku przez 10 minut. 
  • Jak złożyć deser? Zacznij do największego placka kokosowego. Rozprowadź na nim część kremu maślanego z dodatkiem bakalii i przykryj kolejnym blatem ciasta. Powtórz cały proces do wyczerpania składników.
  • Gdy uzyskasz już formę kopy, rozprowadź na jej powierzchni ubitą śmietankę. Następnie udekoruj przy pomocy ananasa i startej na tarce gorzkiej czekolady. 
  • Kopę ornontowicką wstaw do lodówki do schłodzenia na 4 godziny. I to wszystko, smacznego!
Więcej wideo
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodziankaKremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Warstwowe ciasto Wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończyWarstwowe ciasto Wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy
Sprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę prosteSprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste
Zrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankęZrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankę
Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustachKruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach
Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu okaChleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka
Zakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnejZakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnej

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów