Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat
Przygotuj deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i formą podania. Co więcej, ma ciekawą i długą historię związaną z regionalną kuchnią śląską. Kopa ornontowicka, bo to o niej mowa, to ciasto warstwowe, gdzie czeka na ciebie kombinacja ananasa, migdałów, kokosa i gęstego kremu. Ze sprawdzoną instrukcją, którą znajdziesz w naszym wideo, ten ciekawy deser jeszcze dziś może pojawić się w twoim domu. Lista składników czeka poniżej.
Kopa ornontowicka, jak sama nazwa wskazuje, przypomina wyglądem kopułę, na którą składają się blaty kokosowe przełożone kremem z dodatkiem rodzynek. Całość udekorowana jest ubitą śmietanką, ananasem i czekoladą. Deser w grudniu 2012 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim".
Na oficjalnej stronie gov.pl, możemy przeczytać, że historia tego ciasta liczy już ponad 45 lat. Ma ono ścisły związek z pałacem w Ornontowicach. Słodki wypiek stał się wręcz znakiem rozpoznawczym tego miejsca. Sława tego ciasta przetrwała do dzisiejszych czasów i nic nie stoi na przeszkodzie, abyś i ty mógł skosztować tradycyjnego wypieku wywodzącego się ze śląskiej ziemi.
Składniki na placki kokosowe:
- 6 białek,
- 12 łyżek cukru,
- 400 g wiórków kokosowych.
Krem maślany:
- 200 g masła,
- 2 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 250 ml śmietanki 30 proc.
Pozostałe składniki:
- 100 g blanszowanych migdałów,
- 100 g rodzynek,
- 1 puszka ananasa w plastrach,
- 200 ml spirytusu,
- gorzka czekolada do posypania,
- syrop z ananasa do nasączenia blatów kokosowych.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad deserem rozpocznij dzień wcześniej. W tym celu zalej rodzynki spirytusem i odstaw je na 24 godziny.
- Do przepisu potrzebujesz czterech blatów kokosowych różnej wielkości - od najmniejszego na największego.
- Gotowe blaty piecz w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku przez 10 minut.
- Jak złożyć deser? Zacznij do największego placka kokosowego. Rozprowadź na nim część kremu maślanego z dodatkiem bakalii i przykryj kolejnym blatem ciasta. Powtórz cały proces do wyczerpania składników.
- Gdy uzyskasz już formę kopy, rozprowadź na jej powierzchni ubitą śmietankę. Następnie udekoruj przy pomocy ananasa i startej na tarce gorzkiej czekolady.
- Kopę ornontowicką wstaw do lodówki do schłodzenia na 4 godziny. I to wszystko, smacznego!