WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym

Skórka z cytryny potrafi totalnie odmienić smak potraw. Uwielbiam dodawać ją do biszkoptu, sosu śmietanowego, a nawet do smażonego kurczaka. Jednak w przypadku niektórych owoców taka przyjemność może być zgubna dla zdrowia.

Skórka z cytryny to aromatyczny dodatek do wielu potrawSkórka z cytryny to aromatyczny dodatek do wielu potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cytryny, które są dostępne w polskich marketach, często przemierzają bardzo długą drogę, zanim trafią do sprzedaży. Aby przetrwać w nienaruszonym stanie, producenci używają substancji chemicznych i wosku, które zapobiegają zepsuciu owoców. Zgodnie z wytycznymi UE na opakowaniach powinna być umieszczona informacja o tym, czy owoc jest odpowiedni do spożycia razem ze skórką. Zanim zetrzesz cytrusy na tarce, upewnij się, że nie zawierają szkodliwych substancji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Jakie środki są stosowane do konserwacji cytryn?

Cytryny są importowane do Polski przede wszystkim z Hiszpanii, ale także z Turcji, Argentyny, Urugwaju czy RPA. Im dłuższa droga do sklepu, tym bardziej trzeba je zabezpieczyć na czas transportu przed rozwojem pleśni i grzybów. Do konserwacji cytryn używane są środki takie jak imazalil czy tiabendazol, które dodatkowo są zabezpieczane nieraz bardzo solidną warstwą wosku.

Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem imazalil to środek, który może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Tiabendazol uważany jest za mniej niebezpieczny, ale w nadmiernych ilościach również może być toksyczny. Przy niewielkim kontakcie, takim jak dotyk, na przykład podczas obierania owoców, ryzyko jest minimalne. Jednak taka skórka nie jest odpowiednia do spożycia.

Jak pozbyć się szkodliwych substancji ze skórki cytrusów?

W przypadku grubej warstwy wosku nawet szorowanie z dodatkiem płynu do mycia naczyń nic nie wskóra. Warto wyparzyć owoce w gorącej wodzie, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się toksyn na dłonie i do środka owocu. Jednak w przypadku cytryn pokrytych szkodliwymi substancjami, lepiej zrezygnować ze spożywania skórki.

Skórka z tych owoców jest bezpieczna

Do przygotowania kurczaka w sosie cytrynowym, cytrynowych muffinek z makiem lub po prostu kandyzowanej skórki do wypieków, używaj cytryny z certyfikatem ekologicznym – są one oznaczone jako bio. Certyfikat jest gwarancją, że podczas transportu owoców nie zostały użyte substancje szkodliwe dla zdrowia.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości