Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym

Skórka z cytryny potrafi totalnie odmienić smak potraw. Uwielbiam dodawać ją do biszkoptu, sosu śmietanowego, a nawet do smażonego kurczaka. Jednak w przypadku niektórych owoców taka przyjemność może być zgubna dla zdrowia.

Skórka z cytryny to aromatyczny dodatek do wielu potrawSkórka z cytryny to aromatyczny dodatek do wielu potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cytryny, które są dostępne w polskich marketach, często przemierzają bardzo długą drogę, zanim trafią do sprzedaży. Aby przetrwać w nienaruszonym stanie, producenci używają substancji chemicznych i wosku, które zapobiegają zepsuciu owoców. Zgodnie z wytycznymi UE na opakowaniach powinna być umieszczona informacja o tym, czy owoc jest odpowiedni do spożycia razem ze skórką. Zanim zetrzesz cytrusy na tarce, upewnij się, że nie zawierają szkodliwych substancji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Jakie środki są stosowane do konserwacji cytryn?

Cytryny są importowane do Polski przede wszystkim z Hiszpanii, ale także z Turcji, Argentyny, Urugwaju czy RPA. Im dłuższa droga do sklepu, tym bardziej trzeba je zabezpieczyć na czas transportu przed rozwojem pleśni i grzybów. Do konserwacji cytryn używane są środki takie jak imazalil czy tiabendazol, które dodatkowo są zabezpieczane nieraz bardzo solidną warstwą wosku.

Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem imazalil to środek, który może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Tiabendazol uważany jest za mniej niebezpieczny, ale w nadmiernych ilościach również może być toksyczny. Przy niewielkim kontakcie, takim jak dotyk, na przykład podczas obierania owoców, ryzyko jest minimalne. Jednak taka skórka nie jest odpowiednia do spożycia.

Jak pozbyć się szkodliwych substancji ze skórki cytrusów?

W przypadku grubej warstwy wosku nawet szorowanie z dodatkiem płynu do mycia naczyń nic nie wskóra. Warto wyparzyć owoce w gorącej wodzie, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się toksyn na dłonie i do środka owocu. Jednak w przypadku cytryn pokrytych szkodliwymi substancjami, lepiej zrezygnować ze spożywania skórki.

Skórka z tych owoców jest bezpieczna

Do przygotowania kurczaka w sosie cytrynowym, cytrynowych muffinek z makiem lub po prostu kandyzowanej skórki do wypieków, używaj cytryny z certyfikatem ekologicznym – są one oznaczone jako bio. Certyfikat jest gwarancją, że podczas transportu owoców nie zostały użyte substancje szkodliwe dla zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟