WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym

Skórka z cytryny potrafi totalnie odmienić smak potraw. Uwielbiam dodawać ją do biszkoptu, sosu śmietanowego, a nawet do smażonego kurczaka. Jednak w przypadku niektórych owoców taka przyjemność może być zgubna dla zdrowia.

Skórka z cytryny to aromatyczny dodatek do wielu potrawSkórka z cytryny to aromatyczny dodatek do wielu potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cytryny, które są dostępne w polskich marketach, często przemierzają bardzo długą drogę, zanim trafią do sprzedaży. Aby przetrwać w nienaruszonym stanie, producenci używają substancji chemicznych i wosku, które zapobiegają zepsuciu owoców. Zgodnie z wytycznymi UE na opakowaniach powinna być umieszczona informacja o tym, czy owoc jest odpowiedni do spożycia razem ze skórką. Zanim zetrzesz cytrusy na tarce, upewnij się, że nie zawierają szkodliwych substancji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Jakie środki są stosowane do konserwacji cytryn?

Cytryny są importowane do Polski przede wszystkim z Hiszpanii, ale także z Turcji, Argentyny, Urugwaju czy RPA. Im dłuższa droga do sklepu, tym bardziej trzeba je zabezpieczyć na czas transportu przed rozwojem pleśni i grzybów. Do konserwacji cytryn używane są środki takie jak imazalil czy tiabendazol, które dodatkowo są zabezpieczane nieraz bardzo solidną warstwą wosku.

Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem imazalil to środek, który może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Tiabendazol uważany jest za mniej niebezpieczny, ale w nadmiernych ilościach również może być toksyczny. Przy niewielkim kontakcie, takim jak dotyk, na przykład podczas obierania owoców, ryzyko jest minimalne. Jednak taka skórka nie jest odpowiednia do spożycia.

Jak pozbyć się szkodliwych substancji ze skórki cytrusów?

W przypadku grubej warstwy wosku nawet szorowanie z dodatkiem płynu do mycia naczyń nic nie wskóra. Warto wyparzyć owoce w gorącej wodzie, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się toksyn na dłonie i do środka owocu. Jednak w przypadku cytryn pokrytych szkodliwymi substancjami, lepiej zrezygnować ze spożywania skórki.

Skórka z tych owoców jest bezpieczna

Do przygotowania kurczaka w sosie cytrynowym, cytrynowych muffinek z makiem lub po prostu kandyzowanej skórki do wypieków, używaj cytryny z certyfikatem ekologicznym – są one oznaczone jako bio. Certyfikat jest gwarancją, że podczas transportu owoców nie zostały użyte substancje szkodliwe dla zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo