Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Skórka z cytryny potrafi totalnie odmienić smak potraw. Uwielbiam dodawać ją do biszkoptu, sosu śmietanowego, a nawet do smażonego kurczaka. Jednak w przypadku niektórych owoców taka przyjemność może być zgubna dla zdrowia.
Cytryny, które są dostępne w polskich marketach, często przemierzają bardzo długą drogę, zanim trafią do sprzedaży. Aby przetrwać w nienaruszonym stanie, producenci używają substancji chemicznych i wosku, które zapobiegają zepsuciu owoców. Zgodnie z wytycznymi UE na opakowaniach powinna być umieszczona informacja o tym, czy owoc jest odpowiedni do spożycia razem ze skórką. Zanim zetrzesz cytrusy na tarce, upewnij się, że nie zawierają szkodliwych substancji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut
Jakie środki są stosowane do konserwacji cytryn?
Cytryny są importowane do Polski przede wszystkim z Hiszpanii, ale także z Turcji, Argentyny, Urugwaju czy RPA. Im dłuższa droga do sklepu, tym bardziej trzeba je zabezpieczyć na czas transportu przed rozwojem pleśni i grzybów. Do konserwacji cytryn używane są środki takie jak imazalil czy tiabendazol, które dodatkowo są zabezpieczane nieraz bardzo solidną warstwą wosku.
Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem imazalil to środek, który może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Tiabendazol uważany jest za mniej niebezpieczny, ale w nadmiernych ilościach również może być toksyczny. Przy niewielkim kontakcie, takim jak dotyk, na przykład podczas obierania owoców, ryzyko jest minimalne. Jednak taka skórka nie jest odpowiednia do spożycia.
Jak pozbyć się szkodliwych substancji ze skórki cytrusów?
W przypadku grubej warstwy wosku nawet szorowanie z dodatkiem płynu do mycia naczyń nic nie wskóra. Warto wyparzyć owoce w gorącej wodzie, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się toksyn na dłonie i do środka owocu. Jednak w przypadku cytryn pokrytych szkodliwymi substancjami, lepiej zrezygnować ze spożywania skórki.
Skórka z tych owoców jest bezpieczna
Do przygotowania kurczaka w sosie cytrynowym, cytrynowych muffinek z makiem lub po prostu kandyzowanej skórki do wypieków, używaj cytryny z certyfikatem ekologicznym – są one oznaczone jako bio. Certyfikat jest gwarancją, że podczas transportu owoców nie zostały użyte substancje szkodliwe dla zdrowia.