Sok z cytryny połącz ze śmietanką. Ten prosty deser znika w mgnieniu oka

Coś słodkiego, eleganckiego, ale nie tort... Jeśli szukasz rozwiązania takiego problemu, podsuwamy pomysł na mus. Ten orzeźwiający deser smakuje każdemu, a przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę.

Aksamitny krem cytrynowyAksamitny krem cytrynowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | COPYRIGHT@FOODFOLIO
Dorota Gepert

Mus to deser, który zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Jest puszysty i lekki jak chmurka. Gdy podasz go, po obiedzie, wszyscy będą zachwyceni. Po obfitym posiłku sprawdzi się mus cytrynowy, który dodatkowo jest niezwykle odświeżający.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Dlaczego warto sięgnąć po cytrusy?

Cytrusy o tej porze roku są najlepsze, bo teraz mają najwięcej aromatu. Warto jeść je na surowo, a także dodawać do deserów. Zwłaszcza że przepisy na nie nie są skomplikowane. Ich olbrzymią siłą jest intensywny smak i świeżość użytych do nich owoców. W tym roku modne stało się ciasto pomarańczowe. Właśnie po pomarańcze i mandarynki sięgamy dość często i przekonaliśmy się, że mogą one wyśmienicie smakować także po upieczeniu. Zdecydowanie rzadziej wykorzystujemy cytryny. Wiadomo, są zdecydowanie bardziej kwaśne. Jednak jeśli lubisz ciasto cytrynowe, mus na bazie tych owoców na pewno bardzo ci zasmakuje.

Jak zrobić mus cytrynowy?

Do musu cytrynowego potrzeba niewielu składników. Najważniejszy to śmietanka i sok z owoców. Wybierając te cytrusy, trzeba zwrócić uwagę, by były świeże i soczyste. Lepiej kupować średnie cytryny. Ważnym wyznacznikiem jest też twardość. Cytryny powinna być sprężysta, lepiej unikać tych zbyt miękkich. Znaczenie ma też grubość skórki, która nie powinna być zbyt twarda. I na koniec kwestia koloru, te jasnożółte mają więcej soku. Jednak zanim zaczniemy go wyciskać, trzeba cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem.

Mus cytrynowy

Składniki:

  • 2 szklanka śmietanki 36 proc.
  • 1,5 szklanki cukru,
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 200 ml wody,
  • 60 g skrobi kukurydzianej,
  • świeża bazylia lub mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Świeżo wyciśnięty sok z cytryny przecedź przez drobne sitko i przelej do rondelka. Dodaj wodę i skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj całość.
  2. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z cytrynową masą. Składniki powinny połączyć się, by konsystencja musu była gładka.
  4. Mus nałóż do pucharków i wstaw do lodówki.
  5. Podawać udekorowany listkami bazylii lub mięty.
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥