Mieszam 4 składniki i w minutkę mam pyszny deser. Całość nie ma nawet 300 kalorii
Im bliżej wiosny, tym częściej stawiam na lżejsze desery. I choć jestem wielką fanką klasycznego sernika, teraz wybieram jego dietetyczną wersję. Taki wypiek bardzo zasmakował mojej rodzinie, ale łatwo go zrobić także w wersji mini.
Klasyczne desery są pyszne, ale mają mnóstwo kalorii. Najlepszy przykład to te, które królują w karnawale, czyli pączki czy faworki. Zdecydowanie nie sprzyjają one diecie odchudzającej. Jednak to wcale nie znaczy, że nie możemy pozwolić sobie na nic słodkiego, kiedy walczymy z nadprogramowymi kilogramami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana
Deser ma niewiele kalorii
Deser, który na pewno nie zrujnuje założeń diety redukcyjnej, to skyrnik. Często ten wypiek nazywany jest sernikiem fit i z pewnością zasługuje na to miano. Do jego przygotowania niepotrzebny jest tłuszcz ani cukier. Bazuje na dobrze znanym jogurcie islandzkim z mleka krowiego, czyli skyrze.
Jakie zalety ma skyr?
Skyr jest bogaty w pełnowartościowe białko, a na dodatek to produkt niskokaloryczny. Dzięki tym właściwościom często poleca się go na szybką przekąskę zwłaszcza dla osób, które dbają o sylwetkę. Na jego bazie można też przygotowywać desery, które przypominają w smaku klasyczne serniki. Jednym z nich jest skyrnik, niezwykle prosty do zrobienia. Właściwie wystarczy jedynie wymieszać składniki. Dlatego sprawdzi się, gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Będzie gotowy w pół godziny i nie trzeba nawet włączać piekarnika, bo można go upiec w upiec także w airfryerze.
Skyrnik na jedną porcją
Składniki:
- 1 jogurt naturalny skyr (150 g),
- 1 jajko,
- 15 g budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- ksylitol lub cukier do smaku (opcjonalnie),
- owoce do podania, na przykład borówki.
Sposób przygotowania:
- Białko ubij na sztywno.
- Nie przerywając ubijania, ale teraz zastosuj już najmniejsze obroty i dodaj skyr oraz budyń. Masę możesz dosłodzić do smaku.
- Masę przełóż do małej foremki.
- Skyrnik piecz 25 minut w 170 stopniach Celsjusza.
- Podawaj go ze świeżymi owocami.