Mieszam 4 składniki i w minutkę mam pyszny deser. Całość nie ma nawet 300 kalorii

Im bliżej wiosny, tym częściej stawiam na lżejsze desery. I choć jestem wielką fanką klasycznego sernika, teraz wybieram jego dietetyczną wersję. Taki wypiek bardzo zasmakował mojej rodzinie, ale łatwo go zrobić także w wersji mini.

Skyrnik to prosty, szybki i pyszny deserSkyrnik to prosty, szybki i pyszny deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | IHAR LEICHONAK
Dorota Gepert

Klasyczne desery są pyszne, ale mają mnóstwo kalorii. Najlepszy przykład to te, które królują w karnawale, czyli pączki czy faworki. Zdecydowanie nie sprzyjają one diecie odchudzającej. Jednak to wcale nie znaczy, że nie możemy pozwolić sobie na nic słodkiego, kiedy walczymy z nadprogramowymi kilogramami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana

Deser ma niewiele kalorii

Deser, który na pewno nie zrujnuje założeń diety redukcyjnej, to skyrnik. Często ten wypiek nazywany jest sernikiem fit i z pewnością zasługuje na to miano. Do jego przygotowania niepotrzebny jest tłuszcz ani cukier. Bazuje na dobrze znanym jogurcie islandzkim z mleka krowiego, czyli skyrze.

Jakie zalety ma skyr?

Skyr jest bogaty w pełnowartościowe białko, a na dodatek to produkt niskokaloryczny. Dzięki tym właściwościom często poleca się go na szybką przekąskę zwłaszcza dla osób, które dbają o sylwetkę. Na jego bazie można też przygotowywać desery, które przypominają w smaku klasyczne serniki. Jednym z nich jest skyrnik, niezwykle prosty do zrobienia. Właściwie wystarczy jedynie wymieszać składniki. Dlatego sprawdzi się, gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Będzie gotowy w pół godziny i nie trzeba nawet włączać piekarnika, bo można go upiec w upiec także w airfryerze.

Skyrnik na jedną porcją

Składniki:

  • 1 jogurt naturalny skyr (150 g),
  • 1 jajko,
  • 15 g budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • ksylitol lub cukier do smaku (opcjonalnie),
  • owoce do podania, na przykład borówki.

Sposób przygotowania:

  1. Białko ubij na sztywno.
  2. Nie przerywając ubijania, ale teraz zastosuj już najmniejsze obroty i dodaj skyr oraz budyń. Masę możesz dosłodzić do smaku.
  3. Masę przełóż do małej foremki.
  4. Skyrnik piecz 25 minut w 170 stopniach Celsjusza.
  5. Podawaj go ze świeżymi owocami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"