Mieszam 4 składniki i w minutkę mam pyszny deser. Całość nie ma nawet 300 kalorii

Im bliżej wiosny, tym częściej stawiam na lżejsze desery. I choć jestem wielką fanką klasycznego sernika, teraz wybieram jego dietetyczną wersję. Taki wypiek bardzo zasmakował mojej rodzinie, ale łatwo go zrobić także w wersji mini.

Skyrnik to prosty, szybki i pyszny deserSkyrnik to prosty, szybki i pyszny deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | IHAR LEICHONAK
Dorota Gepert

Klasyczne desery są pyszne, ale mają mnóstwo kalorii. Najlepszy przykład to te, które królują w karnawale, czyli pączki czy faworki. Zdecydowanie nie sprzyjają one diecie odchudzającej. Jednak to wcale nie znaczy, że nie możemy pozwolić sobie na nic słodkiego, kiedy walczymy z nadprogramowymi kilogramami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana

Deser ma niewiele kalorii

Deser, który na pewno nie zrujnuje założeń diety redukcyjnej, to skyrnik. Często ten wypiek nazywany jest sernikiem fit i z pewnością zasługuje na to miano. Do jego przygotowania niepotrzebny jest tłuszcz ani cukier. Bazuje na dobrze znanym jogurcie islandzkim z mleka krowiego, czyli skyrze.

Jakie zalety ma skyr?

Skyr jest bogaty w pełnowartościowe białko, a na dodatek to produkt niskokaloryczny. Dzięki tym właściwościom często poleca się go na szybką przekąskę zwłaszcza dla osób, które dbają o sylwetkę. Na jego bazie można też przygotowywać desery, które przypominają w smaku klasyczne serniki. Jednym z nich jest skyrnik, niezwykle prosty do zrobienia. Właściwie wystarczy jedynie wymieszać składniki. Dlatego sprawdzi się, gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Będzie gotowy w pół godziny i nie trzeba nawet włączać piekarnika, bo można go upiec w upiec także w airfryerze.

Skyrnik na jedną porcją

Składniki:

  • 1 jogurt naturalny skyr (150 g),
  • 1 jajko,
  • 15 g budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • ksylitol lub cukier do smaku (opcjonalnie),
  • owoce do podania, na przykład borówki.

Sposób przygotowania:

  1. Białko ubij na sztywno.
  2. Nie przerywając ubijania, ale teraz zastosuj już najmniejsze obroty i dodaj skyr oraz budyń. Masę możesz dosłodzić do smaku.
  3. Masę przełóż do małej foremki.
  4. Skyrnik piecz 25 minut w 170 stopniach Celsjusza.
  5. Podawaj go ze świeżymi owocami.
Wybrane dla Ciebie
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟