Wszyscy robią w nim frytki. A to genialne urządzenie do pieczenia puszystego ciasta

Airfryer służy ci do przygotowywania frytek i chrupiących skrzydełek? Czas rozszerzyć repertuar. Można w nim także upiec pyszne, puszyste ciasta. Mamy kilka praktycznych wskazówek. Deser będzie gotowy już w kwadrans.

W tym urządzeniu da się upiec także puszyste ciasto W tym urządzeniu da się upiec także puszyste ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chris Elwell
Dorota Gepert

Airfryery, czyli beztłuszczowe frytkownice w ostatnim czasie cieszą się coraz większą popularnością. Słyną przede wszystkim z tego, że świetnie wychodzą w nich chrupiące potrawy. Choć te urządzenia działają inaczej niż tradycyjne piekarniki, można w nim przygotowywać także ciasta. To prostsze i szybsze, niż mogłoby się wydawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam

O tym pamiętaj przygotowując ciasta w arfyerze

  • Jest kilka rodzajów ciast, które wyjątkowo dobrze udają we frytkownicach. Należą do nich: biszkopt, brownie, ciasta z kruszonką, ciasto marchewkowe, chlebek bananowy, a także muffinki czy babeczki. Nie musisz korzystać ze specjalnych przepisów, które zostały opracowane dla tego urządzenia. Możesz wypróbować ,które masz sprawdzone od lat.
  • Kiedy chcesz upiec wyższe ciasto, na przykład biszkopt, podziel je na części. Przełóż przygotowaną masą do dwóch form i piecz osobno. Wtedy każda z nich będzie równomiernie dopieczona. I nie trzeba się martwić, że zajmie to dużo czasu, bo każda warstwa piecze się około 15 minut.
  • Jeśli planujesz piec babeczki, lepiej sprawdzą się pojedyncze foremki zamiast większej formy. Warto też używać mini foremek do chleba, co daje dobre efekty także przy pieczeniu chlebka bananowego czy dyniowego.
  • Warto zwrócić baczną uwagę na czas i temperaturę pieczenia. W airfreyerze ciasta są gotowe szybciej o około 10 do 15 minut. Trzeba nastawić też niższą temperaturę. Jeśli w przepisie jest 180 stopni Celsjusza, wystarczy 150.
  • Bardzo ważne jest rozgrzanie formy przed pieczeniem. Gdy zapomnisz o tym, wierzch ciasta może się przypalić, a spód pozostać surowy. Warto używać funkcji podgrzewania wstępnego we frytkownicy.
  • Nie smaruj formy przed jej rozgrzaniem, ponieważ tłuszcz może się przypalić. Lepiej zrobić to po i użyć rozpuszczonego masła lub sprayu z olejem roślinnym. Po rozgrzaniu formy wyjmij ją z szuflady, zawsze używaj rękawic kuchennych, postaw na macie odpornej na ciepło i posmaruj tłuszczem.
  • Jak sprawdzić, czy ciasto się dopiekło? Wykorzystaj dobrze znany sposób. Kiedy program się skończy, otwórz szufladę i wbij metalowy szpikulec lub drewniany patyczek w środek ciasta. Jeśli jest upieczone, powinny po wyjęciu być czyste, bez śladu okruszków. Jeśli masz wątpliwości, zamknij szufladę i piecz ciasto przez kolejne 3-5 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem