Wszyscy robią w nim frytki. A to genialne urządzenie do pieczenia puszystego ciasta

Airfryer służy ci do przygotowywania frytek i chrupiących skrzydełek? Czas rozszerzyć repertuar. Można w nim także upiec pyszne, puszyste ciasta. Mamy kilka praktycznych wskazówek. Deser będzie gotowy już w kwadrans.

W tym urządzeniu da się upiec także puszyste ciasto
W tym urządzeniu da się upiec także puszyste ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chris Elwell

Airfryery, czyli beztłuszczowe frytkownice w ostatnim czasie cieszą się coraz większą popularnością. Słyną przede wszystkim z tego, że świetnie wychodzą w nich chrupiące potrawy. Choć te urządzenia działają inaczej niż tradycyjne piekarniki, można w nim przygotowywać także ciasta. To prostsze i szybsze, niż mogłoby się wydawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam

O tym pamiętaj przygotowując ciasta w arfyerze

  • Jest kilka rodzajów ciast, które wyjątkowo dobrze udają we frytkownicach. Należą do nich: biszkopt, brownie, ciasta z kruszonką, ciasto marchewkowe, chlebek bananowy, a także muffinki czy babeczki. Nie musisz korzystać ze specjalnych przepisów, które zostały opracowane dla tego urządzenia. Możesz wypróbować ,które masz sprawdzone od lat.
  • Kiedy chcesz upiec wyższe ciasto, na przykład biszkopt, podziel je na części. Przełóż przygotowaną masą do dwóch form i piecz osobno. Wtedy każda z nich będzie równomiernie dopieczona. I nie trzeba się martwić, że zajmie to dużo czasu, bo każda warstwa piecze się około 15 minut.
  • Jeśli planujesz piec babeczki, lepiej sprawdzą się pojedyncze foremki zamiast większej formy. Warto też używać mini foremek do chleba, co daje dobre efekty także przy pieczeniu chlebka bananowego czy dyniowego.
  • Warto zwrócić baczną uwagę na czas i temperaturę pieczenia. W airfreyerze ciasta są gotowe szybciej o około 10 do 15 minut. Trzeba nastawić też niższą temperaturę. Jeśli w przepisie jest 180 stopni Celsjusza, wystarczy 150.
  • Bardzo ważne jest rozgrzanie formy przed pieczeniem. Gdy zapomnisz o tym, wierzch ciasta może się przypalić, a spód pozostać surowy. Warto używać funkcji podgrzewania wstępnego we frytkownicy.
  • Nie smaruj formy przed jej rozgrzaniem, ponieważ tłuszcz może się przypalić. Lepiej zrobić to po i użyć rozpuszczonego masła lub sprayu z olejem roślinnym. Po rozgrzaniu formy wyjmij ją z szuflady, zawsze używaj rękawic kuchennych, postaw na macie odpornej na ciepło i posmaruj tłuszczem.
  • Jak sprawdzić, czy ciasto się dopiekło? Wykorzystaj dobrze znany sposób. Kiedy program się skończy, otwórz szufladę i wbij metalowy szpikulec lub drewniany patyczek w środek ciasta. Jeśli jest upieczone, powinny po wyjęciu być czyste, bez śladu okruszków. Jeśli masz wątpliwości, zamknij szufladę i piecz ciasto przez kolejne 3-5 minut.
ciastopieczeniedesery

Wybrane dla Ciebie