Zwykły chlebek bananowy poszedł w odstawkę. Ten z Kinder Bueno bije go na głowę
Chlebek bananowy to jeden z najpopularniejszych wypieków na jesień. Robi się go szybko i prosto, a cały dom czeka, aż ciasto wyjdzie z piekarnika. My stawiamy jednak na jeszcze lepsze połączenie - chlebek Kinder Bueno. Takiemu wypiekowi nie sposób się oprzeć.
24.10.2024 09:24
Klasyczny chlebek bananowy, wzbogacony o niepowtarzalny smak Kinder Bueno, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatna słodycz banana, intensywny smak czekolady i subtelny smak orzechów laskowych zamknięty w miękkiej, wilgotnej strukturze, rozpływa się w ustach. Całość zwieńczona jest polewą i kawałkami uwielbianego batonika. Przepis jest naprawdę łatwy, więc warto upiec je w domu i rozkochać się w nim od pierwszego kawałka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chlebek Kinder Bueno
Gdy upieczesz go po raz pierwszy, zwykły chlebek bananowy szybko pójdzie w odstawkę. Ma tylko jedną wadę - z jedzeniem trzeba się spieszyć, bo podejrzanie szybko znika z foremki. Doskonale sprawdzi się na podwieczorek czy też umili drugie śniadanie w szkole lub pracy.
Chlebek Kinder Bueno zachwyca wyjątkowym, orzechowym smakiem. To zasługa pasty z orzechów laskowych, która ląduje w masie. Możesz przygotować ją samemu lub kupić w sklepie. Zwróć jednak uwagę, by w składzie znajdowały się tylko orzechy, bo szkoda przepłacać za cukier i olej.
Składniki:
- 100 g masła,
- 2 banany,
- 120 g kremu z orzechów laskowych,
- 80 g cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 batoniki kinder bueno.
Dekoracja:
- batoniki kinder bueno,
- krem z orzechów laskowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Batoniki Kinder podziel na mniejsze kawałki, a następnie posiekaj je nieco nożem. Banany obierz ze skórki, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
Krok 2. Do dużej miski wlej roztopione i nieco przestudzone masło, krem z orzechów laskowych, rozgniecione banany, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz mąkę i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pokrojone batoniki i przemieszaj.
Krok 3. Powstałą masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 50 minut.
Krok 4. Upieczone ciasto polej masłem z orzechów laskowych i udekoruj kawałkami batoników. Smacznego!