Zamiast zwykłego chlebka, zrób ciasto bananowo-cynamonowe. Lepsze niż brownie

Jest wilgotne, słodkie i pachnące jesienią, a na dodatek przygotowanie go to pestka. Pyszne ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu smakuje tak dobrze, że ciężko odmówić sobie dokładki. W szczególności wtedy, gdy za oknem panuje deszczowa pogoda lub mamy za sobą ciężki dzień.

Ciasto bananowo-cynamonoweCiasto bananowo-cynamonowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Kiedyś prawdziwą furorę robiły chlebki bananowe i nic w tym dziwnego, bo sam banan to świetny składnik wielu ciast i deserów. Dodaje słodkości, sprawia, że ciasto jest wilgotne, a w połączeniu z cynamonem i nutą masła orzechowego zamienia się w jesienny przysmak. Idealnie sprawdzi się zamiast drożdżówki do szkoły czy pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto bananowo-cynamonowe. Przepis na aromatyczny deser do kawy

Ciasto bananowo-cynamonowe

Śmiało można je nazwać jesiennym brownie — jest wilgotne, pełne smaku i tak pyszne, że ciężko oderwać się od jedzenia. Bananowo-cynamonowa masa zwieńczona jest lukrem z dodatkiem sosu karmelowego. Taki deser szybko poprawi humor nawet w najbardziej pochmurny dzień.

Im dojrzalsze banany wybierzemy, tym słodsze będzie nasze ciasto. Wystarczy jedna miska, kilka składników, trochę czasu w piekarniku i można cieszyć się deserem.

Składniki:

  • 3 banany,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 50 ml oleju roślinnego, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 3 łyżki masła orzechowego, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kruszonka.

Lukier: 

  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Banany obierz, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj brązowy cukier, ekstrakt waniliowy, masło orzechowe oraz olej roślinny i wymieszaj.

Mokre składniki
Mokre składniki © Pyszności

Krok 2. Następnie dodaj cynamon, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Powstałą masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 30 minut.

Ciasto gotowe do pieczenia
Ciasto gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 3. W międzyczasie zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem. Powstałą masą posmaruj wystudzone ciasto i polej sosem karmelowym. Smacznego!

Ciasto bananowo-cynamonowe
Ciasto bananowo-cynamonowe © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej