PrzepisCiastaZamiast zwykłego chlebka, zrób ciasto bananowo-cynamonowe. Lepsze niż brownie

Zamiast zwykłego chlebka, zrób ciasto bananowo-cynamonowe. Lepsze niż brownie

Ciasto bananowo-cynamonowe
Ciasto bananowo-cynamonowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

13.10.2024 11:17, aktual.: 13.10.2024 15:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest wilgotne, słodkie i pachnące jesienią, a na dodatek przygotowanie go to pestka. Pyszne ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu smakuje tak dobrze, że ciężko odmówić sobie dokładki. W szczególności wtedy, gdy za oknem panuje deszczowa pogoda lub mamy za sobą ciężki dzień.

Kiedyś prawdziwą furorę robiły chlebki bananowe i nic w tym dziwnego, bo sam banan to świetny składnik wielu ciast i deserów. Dodaje słodkości, sprawia, że ciasto jest wilgotne, a w połączeniu z cynamonem i nutą masła orzechowego zamienia się w jesienny przysmak. Idealnie sprawdzi się zamiast drożdżówki do szkoły czy pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto bananowo-cynamonowe

Śmiało można je nazwać jesiennym brownie — jest wilgotne, pełne smaku i tak pyszne, że ciężko oderwać się od jedzenia. Bananowo-cynamonowa masa zwieńczona jest lukrem z dodatkiem sosu karmelowego. Taki deser szybko poprawi humor nawet w najbardziej pochmurny dzień.

Im dojrzalsze banany wybierzemy, tym słodsze będzie nasze ciasto. Wystarczy jedna miska, kilka składników, trochę czasu w piekarniku i można cieszyć się deserem.

Składniki:

  • 3 banany,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 50 ml oleju roślinnego, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 3 łyżki masła orzechowego, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kruszonka.

Lukier: 

  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Banany obierz, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj brązowy cukier, ekstrakt waniliowy, masło orzechowe oraz olej roślinny i wymieszaj.

Mokre składniki
Mokre składniki© Pyszności

Krok 2. Następnie dodaj cynamon, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Powstałą masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 30 minut.

Ciasto gotowe do pieczenia
Ciasto gotowe do pieczenia© Pyszności

Krok 3. W międzyczasie zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem. Powstałą masą posmaruj wystudzone ciasto i polej sosem karmelowym. Smacznego!

Ciasto bananowo-cynamonowe
Ciasto bananowo-cynamonowe© Pyszności
przepiswideociasto z bananami