Chrupiąca i słodka kruszonka to konieczność w wielu ciastach. Pamiętaj o tej zasadzie, a zawsze będzie idealna
Chcesz przygotować wyjątkowe ciasto z kruszonką? Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić to właśnie teraz! Kruszonka, co warto podkreślić, stanowi niezwykle smaczne wykończenie wielu ciast. A czy wiesz, jak zrobić idealną kruszonkę?
06.12.2022 17:28
Jak zrobić idealną kruszonkę? Zachowaj odpowiednie proporcje i dodaj jeden tajemniczy składnik
Nie ulega żadnej wątpliwości, że większość z nas uwielbia ciasta z kruszonką. Rozpływają się w ustach i znikają z talerza w mgnieniu oka. Nasz deser jest aromatyczny, słodki i chrupiący. Dzięki kruszonce każdy deser smakuje obłędnie i prezentuje się naprawdę znakomicie. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić idealną kruszonkę, to pamiętaj, że niezwykle istotne są tutaj odpowiednie proporcje składników. Sekret najlepszej kruszonki tkwi również w rodzaju tłuszczu, który zostanie użyty do naszego ciasta.
Jakiego tłuszczu warto w związku z tym użyć? Aby kruszonka wyszła najlepsza, dobrze będzie użyć masła i smalcu - w proporcjach pół na pół. Tak przygotowana kruszonka będzie smakować rewelacyjnie. Możemy Was zapewnić, że każdy zapyta się Was, co dodaliście do tej kruszonki, że smakuje tak rewelacyjnie.
Jak zrobić idealną kruszonkę? Poznaj najlepszy przepis
Jeśli już wiemy, jak zrobić idealną kruszonkę, to czas najwyższy, aby przygotować ten najlepszy dodatek do ciasta. Co prawda, każdy ma swoją własną recepturę, ale my postanowiliśmy zaprezentować ten przepis, w którym smalec połączymy z masłem. Z taką kruszonką, każde ciasto będzie smakować naprawdę wyjątkowo!
Składniki:
- 50 g smalcu
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 50 g masła
- łyżeczka cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
Jak zrobić idealną kruszonkę? To bardzo proste. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach - na 2 porcje mąki przypadają dwie porcje masła i smalcu oraz porcja cukru. Dzięki temu kruszonkę uda się wyrobić bardzo szybko i na pewno będzie smaczna. Mąkę należy połączyć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło i smalec. Wyrabiamy rękoma, do momentu aż wszystkie składniki kruszonki się dobrze połączą. Jeśli wyjdzie nam gładkie i jednolite ciasto, to owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Później możemy posypać kruszonką nasze ciasto.
Jeśli lubisz słodkości, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na ciasto Leniwiec. Zobacz film na naszym kanale YouTube: