Chrupiąca i słodka kruszonka to konieczność w wielu ciastach. Pamiętaj o tej zasadzie, a zawsze będzie idealna

Chcesz przygotować wyjątkowe ciasto z kruszonką? Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić to właśnie teraz! Kruszonka, co warto podkreślić, stanowi niezwykle smaczne wykończenie wielu ciast. A czy wiesz, jak zrobić idealną kruszonkę?

Jak zrobić idealną kruszonkęJak zrobić idealną kruszonkę - Pyszności; Foto Materiał z filmu YouTube na kanale Słodki Blog
Karol Wiak

Jak zrobić idealną kruszonkę? Zachowaj odpowiednie proporcje i dodaj jeden tajemniczy składnik

Nie ulega żadnej wątpliwości, że większość z nas uwielbia ciasta z kruszonką. Rozpływają się w ustach i znikają z talerza w mgnieniu oka. Nasz deser jest aromatyczny, słodki i chrupiący. Dzięki kruszonce każdy deser smakuje obłędnie i prezentuje się naprawdę znakomicie. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić idealną kruszonkę, to pamiętaj, że niezwykle istotne są tutaj odpowiednie proporcje składników. Sekret najlepszej kruszonki tkwi również w rodzaju tłuszczu, który zostanie użyty do naszego ciasta.

Obrazek
Tarta z kruszonką - Pyszności

Jakiego tłuszczu warto w związku z tym użyć? Aby kruszonka wyszła najlepsza, dobrze będzie użyć masła i smalcu - w proporcjach pół na pół. Tak przygotowana kruszonka będzie smakować rewelacyjnie. Możemy Was zapewnić, że każdy zapyta się Was, co dodaliście do tej kruszonki, że smakuje tak rewelacyjnie.

Jak zrobić idealną kruszonkę? Poznaj najlepszy przepis

Jeśli już wiemy, jak zrobić idealną kruszonkę, to czas najwyższy, aby przygotować ten najlepszy dodatek do ciasta. Co prawda, każdy ma swoją własną recepturę, ale my postanowiliśmy zaprezentować ten przepis, w którym smalec połączymy z masłem. Z taką kruszonką, każde ciasto będzie smakować naprawdę wyjątkowo!

Obrazek
Przygotowanie kruszonki - Pyszności

Składniki:

  • 50 g smalcu
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Jak zrobić idealną kruszonkę? To bardzo proste. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach - na 2 porcje mąki przypadają dwie porcje masła i smalcu oraz porcja cukru. Dzięki temu kruszonkę uda się wyrobić bardzo szybko i na pewno będzie smaczna. Mąkę należy połączyć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło i smalec. Wyrabiamy rękoma, do momentu aż wszystkie składniki kruszonki się dobrze połączą. Jeśli wyjdzie nam gładkie i jednolite ciasto, to owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Później możemy posypać kruszonką nasze ciasto.

Jeśli lubisz słodkości, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na ciasto Leniwiec. Zobacz film na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej