Ten chlebek bananowy znika do ostatniego okruszka. Idealnie wilgotny, z delikatną nutą cynamonu

Chlebek bananowy to klasyk wśród prostych ciast i wypieków. Przygotujesz go w mgnieniu oka, a z tym przepisem będzie smakował jeszcze lepiej niż zazwyczaj.

Chlebek bananowy z cynamonową nutą- PysznoścChlebek bananowy z cynamonową nutą- Pysznośc
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Chlebek bananowy to nie tylko wyjątkowo smaczny deser, ale także doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Proste połączenie pokochali ludzie na całym świecie, a z tym przepisem poradzi sobie nawet największy kuchenny amator. Ciasto rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika z talerzyków. W moim przepisie postawiłam na nieco odświeżoną wersję kultowego chlebka- w cieście wyczuć można nutkę cynamonu, na wierzchu znalazła się cukrowo-migdałowa posypka, a całość zwieńcza gałka lodów i sos czekoladowy. Taki deser śmiało możesz podać również w czasie uroczystych rodzinnych obiadów, bo wygląda i smakuje po prostu obłędnie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Chlebek bananowy z cynamonową nutą

Składniki:

Bananowy chlebek:

  • 3 banany,
  • ½ szklanki miodu,
  • 2 jaja,
  • 20 g cukru waniliowego,
  • szklanka mąki tortowej,
  • ½ szklanki mąki migdałowej,
  • łyżeczka cynamonu.

Posypka:

  • ⅓ szklanki cukru trzcinowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • ½ szklanki mielonych migdałów.

Dodatki:

  • lody waniliowe,
  • polewa czekoladowa.


Sposób przygotowania:

Krok 1: Banany obieram ze skórki i przekładam do miski. Im dojrzalsze będą, tym słodszy będzie chlebek. Do bananów wbijam jajka, wlewam olej roślinny oraz miód i rozgniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków.

Krok 2: Do miski wsypuję mąkę pszenną, mąkę migdałową, cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i mieszam. Suche składniki wsypuję do mokrej masy bananowej i łączę.

Chlebek bananowy- Pyszności
Chlebek bananowy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Powstałą masę przelewam do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. W miseczce przygotowuję posypkę, łącząc wszystkie składniki i posypuję nią powierzchnię ciasta. Chlebek bananowy wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez około 40-50 minut, aż do suchego patyczka.

Chlebek bananowy- Pyszności
Chlebek bananowy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Upieczony chlebek kroję na kawałki przypominające grube kromki. Podaję z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych oraz polewą czekoladową. Ciasto świetnie smakuje zarówno po wystudzeniu, jak i wtedy, gdy jest jeszcze ciepłe. Smacznego!

Chlebek bananowy- Pyszności
Chlebek bananowy- Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali