WideoTen chlebek bananowy znika do ostatniego okruszka. Idealnie wilgotny, z delikatną nutą cynamonu

Ten chlebek bananowy znika do ostatniego okruszka. Idealnie wilgotny, z delikatną nutą cynamonu

Chlebek bananowy z cynamonową nutą- Pysznośc
Chlebek bananowy z cynamonową nutą- Pysznośc
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
31.08.2023 08:43, aktualizacja: 10.10.2023 09:20

Chlebek bananowy to klasyk wśród prostych ciast i wypieków. Przygotujesz go w mgnieniu oka, a z tym przepisem będzie smakował jeszcze lepiej niż zazwyczaj.

Chlebek bananowy to nie tylko wyjątkowo smaczny deser, ale także doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Proste połączenie pokochali ludzie na całym świecie, a z tym przepisem poradzi sobie nawet największy kuchenny amator. Ciasto rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika z talerzyków. W moim przepisie postawiłam na nieco odświeżoną wersję kultowego chlebka- w cieście wyczuć można nutkę cynamonu, na wierzchu znalazła się cukrowo-migdałowa posypka, a całość zwieńcza gałka lodów i sos czekoladowy. Taki deser śmiało możesz podać również w czasie uroczystych rodzinnych obiadów, bo wygląda i smakuje po prostu obłędnie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek bananowy z cynamonową nutą

Składniki:

Bananowy chlebek:

  • 3 banany,
  • ½ szklanki miodu,
  • 2 jaja,
  • 20 g cukru waniliowego,
  • szklanka mąki tortowej,
  • ½ szklanki mąki migdałowej,
  • łyżeczka cynamonu.

Posypka:

  • ⅓ szklanki cukru trzcinowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • ½ szklanki mielonych migdałów.

Dodatki:

  • lody waniliowe,
  • polewa czekoladowa.


Sposób przygotowania:

Krok 1: Banany obieram ze skórki i przekładam do miski. Im dojrzalsze będą, tym słodszy będzie chlebek. Do bananów wbijam jajka, wlewam olej roślinny oraz miód i rozgniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków.

Krok 2: Do miski wsypuję mąkę pszenną, mąkę migdałową, cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i mieszam. Suche składniki wsypuję do mokrej masy bananowej i łączę.

Chlebek bananowy- Pyszności
Chlebek bananowy- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Powstałą masę przelewam do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. W miseczce przygotowuję posypkę, łącząc wszystkie składniki i posypuję nią powierzchnię ciasta. Chlebek bananowy wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez około 40-50 minut, aż do suchego patyczka.

Chlebek bananowy- Pyszności
Chlebek bananowy- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Upieczony chlebek kroję na kawałki przypominające grube kromki. Podaję z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych oraz polewą czekoladową. Ciasto świetnie smakuje zarówno po wystudzeniu, jak i wtedy, gdy jest jeszcze ciepłe. Smacznego!

Chlebek bananowy- Pyszności
Chlebek bananowy- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także