Najpyszniejsze ciasto z truskawkami, jakie kiedykolwiek jadłeś. Rozpływa się w ustach

Połączenie truskawek z bitą śmietaną i biszkoptem to sprawdzony przepis na deser. To ciasto zrobi prawdziwą furorę, nie opędzisz się od próśb o dokładkę.

Niebiańsko ciasto z truskawkami - PysznościNiebiańsko ciasto z truskawkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Uwielbiam ciasta z dodatkiem owoców, a ten deser z truskawkami szybko wskoczył do grona moich ulubieńców. Warstwowe ciasto podaję w nietypowy sposób, bo w dużej, szklanej misce. Nie ma lepszego połączenia niż bita śmietana, truskawki i biszkopt. Aby nie był zbyt suchy, nasączyłam go domowym syropem pomarańczowym. Jest lekko, smacznie i bardzo letnio. Taki deser świetnie prezentuje się na stole - od razu sięga po niego las rąk. Nie musisz się też obawiać, że biszkopt wyrośnie zbyt mało. Po pierwsze, ten prosty przepis wychodzi za każdym razem, a po drugie i tak serwuje się go w kawałkach jako jedną z warstw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niebiańskie ciasto z truskawkami

Niebiańskie ciasto truskawkowe

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

  • 200 g truskawek, 
  • 600 ml śmietanki 36%.

Syrop: 

  • 1/4 szklanki cukru, 
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Na koniec dodaję partiami cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę, cały czas miksując masę. Przelewam do tortownicy, której dno wykładam wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę przez 35-40 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiam biszkopt do wystudzenia i kroję w średniej wielkości kostkę.

Biszkopt- Pyszności
Biszkopt- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Następnie robię syrop. Do miski wsypuję cukier, wlewam wodę oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszam.

Krok 3: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam.

Krok 4: Na dnie dużej, przezroczystej miski układam kawałki biszkoptu i polewam je przygotowanym syropem.

Niebiańskie ciasto truskawkowe- Pyszności
Niebiańskie ciasto truskawkowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Następnie dorzucam pokrojone truskawki i część bitej śmietany. Ponownie dodaję biszkopty, truskawki, syrop, bitą śmietanę. Dekoruję plasterkami truskawek oraz całymi owocami. Smacznego!

Niebiańskie ciasto truskawkowe- Pyszności
Niebiańskie ciasto truskawkowe- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej