PrzepisDeseryNajpyszniejsze ciasto z truskawkami, jakie kiedykolwiek jadłeś. Rozpływa się w ustach

Najpyszniejsze ciasto z truskawkami, jakie kiedykolwiek jadłeś. Rozpływa się w ustach

Niebiańsko ciasto z truskawkami- Pyszności
Niebiańsko ciasto z truskawkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
26.08.2023 08:59

Połączenie truskawek z bitą śmietaną i biszkoptem to sprawdzony przepis na deser. To ciasto zrobi prawdziwą furorę, nie opędzisz się od próśb o dokładkę.

Uwielbiam ciasta z dodatkiem owoców, a ten deser z truskawkami szybko wskoczył do grona moich ulubieńców. Warstwowe ciasto podaję w nietypowy sposób, bo w dużej, szklanej misce. Nie ma lepszego połączenia niż bita śmietana, truskawki i biszkopt. Aby nie był zbyt suchy, nasączyłam go domowym syropem pomarańczowym. Jest lekko, smacznie i bardzo letnio. Taki deser świetnie prezentuje się na stole - od razu sięga po niego las rąk. Nie musisz się też obawiać, że biszkopt wyrośnie zbyt mało. Po pierwsze, ten prosty przepis wychodzi za każdym razem, a po drugie i tak serwuje się go w kawałkach jako jedną z warstw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niebiańskie ciasto truskawkowe

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

  • 200 g truskawek, 
  • 600 ml śmietanki 36%.

Syrop: 

  • 1/4 szklanki cukru, 
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Na koniec dodaję partiami cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę, cały czas miksując masę. Przelewam do tortownicy, której dno wykładam wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę przez 35-40 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiam biszkopt do wystudzenia i kroję w średniej wielkości kostkę.

Biszkopt- Pyszności
Biszkopt- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Następnie robię syrop. Do miski wsypuję cukier, wlewam wodę oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszam.

Krok 3: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam.

Krok 4: Na dnie dużej, przezroczystej miski układam kawałki biszkoptu i polewam je przygotowanym syropem.

Niebiańskie ciasto truskawkowe- Pyszności
Niebiańskie ciasto truskawkowe- Pyszności© Licencjodawca

Krok 5: Następnie dorzucam pokrojone truskawki i część bitej śmietany. Ponownie dodaję biszkopty, truskawki, syrop, bitą śmietanę. Dekoruję plasterkami truskawek oraz całymi owocami. Smacznego!

Niebiańskie ciasto truskawkowe- Pyszności
Niebiańskie ciasto truskawkowe- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także