Najpyszniejsze ciasto z truskawkami, jakie kiedykolwiek jadłeś. Rozpływa się w ustach

Połączenie truskawek z bitą śmietaną i biszkoptem to sprawdzony przepis na deser. To ciasto zrobi prawdziwą furorę, nie opędzisz się od próśb o dokładkę.

Niebiańsko ciasto z truskawkami - PysznościNiebiańsko ciasto z truskawkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Uwielbiam ciasta z dodatkiem owoców, a ten deser z truskawkami szybko wskoczył do grona moich ulubieńców. Warstwowe ciasto podaję w nietypowy sposób, bo w dużej, szklanej misce. Nie ma lepszego połączenia niż bita śmietana, truskawki i biszkopt. Aby nie był zbyt suchy, nasączyłam go domowym syropem pomarańczowym. Jest lekko, smacznie i bardzo letnio. Taki deser świetnie prezentuje się na stole - od razu sięga po niego las rąk. Nie musisz się też obawiać, że biszkopt wyrośnie zbyt mało. Po pierwsze, ten prosty przepis wychodzi za każdym razem, a po drugie i tak serwuje się go w kawałkach jako jedną z warstw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niebiańskie ciasto z truskawkami

Niebiańskie ciasto truskawkowe

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

  • 200 g truskawek, 
  • 600 ml śmietanki 36%.

Syrop: 

  • 1/4 szklanki cukru, 
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Na koniec dodaję partiami cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę, cały czas miksując masę. Przelewam do tortownicy, której dno wykładam wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę przez 35-40 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiam biszkopt do wystudzenia i kroję w średniej wielkości kostkę.

Biszkopt- Pyszności
Biszkopt- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Następnie robię syrop. Do miski wsypuję cukier, wlewam wodę oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszam.

Krok 3: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam.

Krok 4: Na dnie dużej, przezroczystej miski układam kawałki biszkoptu i polewam je przygotowanym syropem.

Niebiańskie ciasto truskawkowe- Pyszności
Niebiańskie ciasto truskawkowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Następnie dorzucam pokrojone truskawki i część bitej śmietany. Ponownie dodaję biszkopty, truskawki, syrop, bitą śmietanę. Dekoruję plasterkami truskawek oraz całymi owocami. Smacznego!

Niebiańskie ciasto truskawkowe- Pyszności
Niebiańskie ciasto truskawkowe- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis