Najpyszniejsze ciasto z truskawkami, jakie kiedykolwiek jadłeś. Rozpływa się w ustach
Połączenie truskawek z bitą śmietaną i biszkoptem to sprawdzony przepis na deser. To ciasto zrobi prawdziwą furorę, nie opędzisz się od próśb o dokładkę.
26.08.2023 08:59
Uwielbiam ciasta z dodatkiem owoców, a ten deser z truskawkami szybko wskoczył do grona moich ulubieńców. Warstwowe ciasto podaję w nietypowy sposób, bo w dużej, szklanej misce. Nie ma lepszego połączenia niż bita śmietana, truskawki i biszkopt. Aby nie był zbyt suchy, nasączyłam go domowym syropem pomarańczowym. Jest lekko, smacznie i bardzo letnio. Taki deser świetnie prezentuje się na stole - od razu sięga po niego las rąk. Nie musisz się też obawiać, że biszkopt wyrośnie zbyt mało. Po pierwsze, ten prosty przepis wychodzi za każdym razem, a po drugie i tak serwuje się go w kawałkach jako jedną z warstw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niebiańskie ciasto truskawkowe
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- 200 g truskawek,
- 600 ml śmietanki 36%.
Syrop:
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Zaczynam od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Na koniec dodaję partiami cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę, cały czas miksując masę. Przelewam do tortownicy, której dno wykładam wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę przez 35-40 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiam biszkopt do wystudzenia i kroję w średniej wielkości kostkę.
Krok 2: Następnie robię syrop. Do miski wsypuję cukier, wlewam wodę oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszam.
Krok 3: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam.
Krok 4: Na dnie dużej, przezroczystej miski układam kawałki biszkoptu i polewam je przygotowanym syropem.
Krok 5: Następnie dorzucam pokrojone truskawki i część bitej śmietany. Ponownie dodaję biszkopty, truskawki, syrop, bitą śmietanę. Dekoruję plasterkami truskawek oraz całymi owocami. Smacznego!