PrzepisCiastaKiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Ciasto Piękna Monika
Ciasto Piękna Monika
Źródło zdjęć: © Pyszności

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto Piękna Monika ma w sobie wszystko to, co najlepsze. Jasny i ciemny biszkopt przekładane kremem budyniowym i cytrynowym, zwieńczone czekoladą oraz wiórkami kokosowymi to połączenie po prostu idealne. Każdy, kto spróbuje tego deseru, od razu się w nim zakochuje.

Skąd wzięła się nazwa Piękna Monika - tego nie wiadomo. Pewne jest jednak to, że ciasto robi ogromną furorę. Świetnie sprawdza się na większe rodzinne okazje, jak urodziny, imieniny czy święta oraz mniejsze, jak zwykła popołudniowa kawa czy herbata. Jeśli szukasz odskoczni od klasycznych serników, jabłeczników czy tart, ciasto Piękna Monika sprawdzi się idealnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Piękna Monika

Ciasto Piękna Monika to hołd dla tradycyjnych wypieków, ale z nowoczesnym twistem. Zachwyci babcie, ciotki i znajomych.

Połączenie dwóch rodzajów biszkoptów - delikatnego, jasnego i intensywnego, czekoladowego - tworzy doskonałe tło dla kremów, które są prawdziwą gwiazdą tego deseru.

Składniki:

Biszkopt ciemny: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki kakao.

Biszkopt jasny: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Krem cytrynowy: 

  • 50 ml soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny, 
  • 3 jajka,
  • 150 g cukru, 
  • 100 g masła. 

Krem budyniowy: 

  • 1 budyń śmietankowy 
  • 500 ml mleka 
  • 250 g serka mascarpone 

Dodatkowe składniki: 

  • wiórki kokosowe 
  • 50 g mlecznej czekolady - roztopionej

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od biszkoptu kakaowego. Wbij białka do miski i ubij na sztywną pianę, stopniowo dosypując stopniowo cukier. Dodaj żółtka i przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Zmiksuj całość i przełóż do blaszki o wymiarach 28 × 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na 35 minut. Po wystudzeniu podziel go na dwa blaty.

Biszkopt kakaowy
Biszkopt kakaowy© Pyszności

Krok 2. Przejdź do biszkoptu jasnego. Ubij na sztywno białka wraz z cukrem i połącz z żółtkami, przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Piecz tak samo, jak ciemny biszkopt. Nie dziel go jednak na dwie części.

Jasny biszkopt
Jasny biszkopt© Pyszności

Krok 3. W 100 ml mleka rozpuść proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj, a następnie dodaj budyń. Gotuj, aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.

Krok 4. Przygotuj krem cytrynowy. Cytrynę sparz. Do garnka zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj żółtka jaj, cukier oraz masło i podgrzewaj całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i rozpuszczenia cukru.

Krem cytrynowy
Krem cytrynowy© Pyszności

Krok 5. Przygotowany wcześniej budyń zmiksuj z serkiem mascarpone. Serek dodawaj stopniowo.

Masa budyniowa
Masa budyniowa© Pyszności

Krok 6. Na ciemnym biszkopcie rozprowadź część masy budyniowej. Dodaj jasny biszkopt i posmaruj go kremem cytrynowym. Przykryj ciemnym biszkoptem i wyłóż pozostały budyń.

Składanie ciasta
Składanie ciasta© Pyszności

Krok 7. Posyp całość wiórkami kokosowymi i polej czekoladą. Wstaw do lodówki na 4 godziny, aby ciasto się schłodziło. Po tym czasie ciasto Piękna Monika jest już gotowe do zjedzenia.

Ciasto Piękna Monika
Ciasto Piękna Monika© Pyszności
przepiswideoInspiracje