PrzepisCiasto bez pieczeniaCiasto Wafelek robi wrażenie większe niż tort. Łasuchy już zacierają ręce

Ciasto Wafelek robi wrażenie większe niż tort. Łasuchy już zacierają ręce

Ekspresowe ciasto Wafelek to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie czują się zbyt pewnie w wypiekach. To przejaw kreatywności, z której powstaje zaskakująco smaczny deser, który śmiało może zastąpić skomplikowany w przygotowaniu tort.

Ciasto Wafelek
Ciasto Wafelek
Źródło zdjęć: © Pyszności

28.08.2024 11:26

Jeśli masz dość talerzyka z wafelkami na spotkaniach ze znajomymi i rodzinnych przyjęciach, ale wciąż daleko ci do mistrza cukiernictwa, to ten przepis sprawdzi się jak znalazł. Ciasto Wafelek nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, a jedynie odrobiny cierpliwości przy układaniu wafelków w tortownicy. Nie oznacza to jednak, że goście używają formy do ciasta zamiast talerza - ciasteczka łączy w całość budyń, który dodatkowo zmiękcza je i zamienia w naprawdę smaczny deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Wafelek

W tym cieście nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Odpada ryzyko, że coś nie wyrośnie, nie stężeje lub będzie niesmaczne. To sprytny patent dla osób, które niespecjalnie spełniają się w kuchni lub dla tych, którzy szukają czegoś zupełnie nowego i smacznego.

Ciasto Wafelek bez pieczenia to słodki strzał w dziesiątkę. Zaskakuje smakiem i wyglądem, bo na talerzu prezentuje się naprawdę dobrze.

Składniki:

  • 1 kg wafelków o smaku śmietankowym,
  • 200 ml mleka do namaczania wafelków, 
  • 2 budynie malinowe,
  • 300 ml mleka do budyniu,
  • 700 ml mleka.

Dekoracje: 

  • wiórki kokosowe,
  • truskawki,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Wafelki podziel na pół tak, aby nie były dłuższe niż brzeg tortownicy. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wafelki namaczaj w mleku i układaj pionowo w tortownicy tak, aby w całości ją wypełnić.

Ciasto Wafelek
Ciasto Wafelek© Pyszności

Krok 2. Budynie przesyp do miski i zalej mlekiem. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i wlej do rondelka. Podgrzewaj, aż budyń malinowy zacznie gęstnieć. Wlej masę do tortownicy z wafelkami.

Ciasto Wafelek bez pieczenia
Ciasto Wafelek bez pieczenia© Pyszności

Krok 3. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny. Gdy budyń wystygnie, wafelki zmiękną, ciasto będzie gotowe. Podziel je na kawałki, zdejmując obręcz tortownicy. Udekoruj wiórkami kokosowymi, malinami i miętą. Smacznego!

Ciasto Wafelek
Ciasto Wafelek© Pyszności
Wybrane dla Ciebie