Ciasto Wafelek robi wrażenie większe niż tort. Łasuchy już zacierają ręce
Ekspresowe ciasto Wafelek to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie czują się zbyt pewnie w wypiekach. To przejaw kreatywności, z której powstaje zaskakująco smaczny deser, który śmiało może zastąpić skomplikowany w przygotowaniu tort.
28.08.2024 11:26
Jeśli masz dość talerzyka z wafelkami na spotkaniach ze znajomymi i rodzinnych przyjęciach, ale wciąż daleko ci do mistrza cukiernictwa, to ten przepis sprawdzi się jak znalazł. Ciasto Wafelek nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, a jedynie odrobiny cierpliwości przy układaniu wafelków w tortownicy. Nie oznacza to jednak, że goście używają formy do ciasta zamiast talerza - ciasteczka łączy w całość budyń, który dodatkowo zmiękcza je i zamienia w naprawdę smaczny deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Wafelek
W tym cieście nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Odpada ryzyko, że coś nie wyrośnie, nie stężeje lub będzie niesmaczne. To sprytny patent dla osób, które niespecjalnie spełniają się w kuchni lub dla tych, którzy szukają czegoś zupełnie nowego i smacznego.
Ciasto Wafelek bez pieczenia to słodki strzał w dziesiątkę. Zaskakuje smakiem i wyglądem, bo na talerzu prezentuje się naprawdę dobrze.
Składniki:
- 1 kg wafelków o smaku śmietankowym,
- 200 ml mleka do namaczania wafelków,
- 2 budynie malinowe,
- 300 ml mleka do budyniu,
- 700 ml mleka.
Dekoracje:
- wiórki kokosowe,
- truskawki,
- listki mięty.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Wafelki podziel na pół tak, aby nie były dłuższe niż brzeg tortownicy. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wafelki namaczaj w mleku i układaj pionowo w tortownicy tak, aby w całości ją wypełnić.
Krok 2. Budynie przesyp do miski i zalej mlekiem. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i wlej do rondelka. Podgrzewaj, aż budyń malinowy zacznie gęstnieć. Wlej masę do tortownicy z wafelkami.
Krok 3. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny. Gdy budyń wystygnie, wafelki zmiękną, ciasto będzie gotowe. Podziel je na kawałki, zdejmując obręcz tortownicy. Udekoruj wiórkami kokosowymi, malinami i miętą. Smacznego!