Ten sernik wychodzi za każdym razem. Rośnie wysoki i nigdy nie opada
Puszysty, dobrze wyrośnięty i niepopękany? Taki sernik planujesz upiec, ale nie zawsze to wychodzi... Dlatego warto sobie przypomnieć podstawowe zasady, których należy przestrzegać. Dzięki nim ten wypiek nie sprawi ci przykrych niespodzianek.
29.07.2024 12:13
Tylko kilka składników, prosty przepis, a smak tego wypieku zawsze zachwyca. Sernik wciąż utrzymuje się w ścisłej czołówce ulubionych ciast. Kiedyś mocno kojarzył się ze świętami, teraz pieczemy go znacznie częściej. Jednak nie zawsze kończy się to cukierniczym sukcesem. Chcesz uniknąć wpadek? O tych zasadach trzeba zawsze pamiętać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez czego sernik się nie uda?
Nie ma mowy o udanym serniku bez odpowiedniego twarogu. Powinien być tłusty lub półtłusty, najlepiej zmielony co najmniej dwa razy. Można również sięgnąć po gotowy, zmielony ser w wiaderku, jednak należy sprawdzić jego skład i wybrać taki bez dodatków i zagęstników. Kolejnym niezbędnym składnikiem są jajka. Pełnią one rolę spulchniaczy, dzięki czemu ciasto zyskuje lekkość i puszystość. Ważnym elementem jest także zagęstnik, np. mąka ziemniaczana, mąka pszenna czy budyń w proszku. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością, ponieważ sernik może stać się kruchy i suchy.
Masa serowa krok po kroku
Jak przygotować masę serową? Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Bardzo ważne jest też ubicie żółtek (lub całych jajek, w zależności od przepisu) z cukrem. Zanim dodasz je do masy serowej, ubij je z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez co najmniej 10 minut. Musi powstać bardzo jasny, wręcz biały krem. Dobrze ubita masa jajeczna sprawia, że sernik jest puszysty. Po dodaniu sera, nie ubijaj już masy długo, tylko do połączenia składników. Gdy przekroczysz ten czas, sernik będzie mniej puszysty i nie urośnie.
Jak piec sernik, aby nie opadł i nie popękał?
Aby sernik nie opadał i nie pękał, kluczowe jest odpowiednie pieczenie. Najpierw nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza i ustaw tryb góra-dół. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie na dno wylej przygotowaną masę serową. Sernik dobrze jest piec w tzw. kąpieli wodnej. Blachę z ciastem wstaw do większej formy wypełnionej wrzącą wodą. Dzięki temu ciasto upiecze się równomiernie i na pewno nie popęka.
Podczas pieczenia lepiej nie otwierać drzwiczek piekarnika. Gwałtowne zmiany temperatury mogą sprawić, że sernik opadnie. Po upieczeniu nie wyciągaj go też od razu. Powinien tam zostać przy uchylonych drzwiczkach jeszcze przez co najmniej godzinę.
Przepis na sernik, który zawsze wychodzi
Składniki:
- kilogram sera półtłustego twarogowego,
- 200 g masła,
- 6 jajek,
- szklanka cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- skórka z pomarańczy.
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- pół szklanki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 żółtek.
Sposób wykonania:
- Na początku zagnieć suche ciasto. Zacznij od przesiania mąki i posiekania jej z zimnym masłem. Następnie dodaj żółtka, obydwa cukry oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto schowaj do lodówki na chwilę.
- W tym czasie przygotuj masę serową. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia wraz z masłem.
- Ubij pianę z białek, a w oddzielnej misce zmiksuj żółtka z cukrami. Następnie dodaj ser, pianę z białek, skórkę pomarańczową oraz mąkę ziemniaczaną.
- Kruche ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na spód ciasta wylej masę serową i ją wyrównaj.
- Pozostałe kruche ciasto rozwałkuj i pokrój w paski, a następnie ułóż z nich kratkę. Możesz też po prostu je zetrzeć i stworzyć coś na kształt kruszonki.
- Sernik piecz przez godzinę i piętnaście minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tam ciasto do momentu, w którym ostygnie. Dzięki temu sernik nie opadnie.