Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Jesień i zima to czas domowych wypieków. Nasze kuchnie opanowały przede wszystkim pierniczki, ale kto raz spróbuje holenderskich ciasteczek z migdałami i marcepanem, ten od razu zakocha się w ich wyjątkowym smaku.
Gevulde koeken to słodka rozpusta dla wszystkich miłośników migdałów. Pod kruchym ciastem otulonym solidną dawką lukru skrywa się bowiem pasta migdałowa lub po prostu marcepan. Już sam zapach powoduje wzmożoną pracę ślinianek. To słodki przepis na uśmiech w pochmurne i zimowe popołudnie.
Obiad jak u mamy. Marynowana karkówka upieczona na kiszonej kapuście
Ciasteczka z migdałami
To, co sprawia, że te ciasteczka są lepsze niż klasyczne pierniki, to marcepanowe nadzienie. Marcepan o nic innego jak zmielone migdały i cukier. W połączeniu z dużą ilością masła w cieście tworzy deser, który jest bogaty, sycący i wprost rozpływa się w ustach. Są idealne do gorącej herbaty lub kawy w chłodny weekend.
Przygotowanie tych ciasteczek nie jest skomplikowane, a efekt zachwyca. Są również świetną alternatywą, jeśli szukasz nietuzinkowego pomysłu na świąteczny stół lub prezent. Kiedy już poczujesz ich maślany i migdałowy zapach rozchodzący się po domu, zrozumiesz, dlaczego po tych holenderskich przysmakach wszyscy z przyjemnością oblizują palce. Być może pomaga w tym dodatkowa porcja lukru, a może to lekki, maślany filtr? Pewne jest to, że ciężko poprzestać na jednym.
Składniki:
Ciasto maślane:
- 250 mąki pszennej
- 175 g zimnego masła,
- 75 g drobnego cukru,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Nadzienie marcepanowe:
- 200 g masy marcepanowej,
- 1 jajko.
Do dekoracji:
- garść migdałów w płatkach,
- 1 jajko,
- domowy lukier.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz mąkę, cukier i sól. Dodaj zimne, pokrojone masło i szybko zagnieć palcami lub za pomocą blendera, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku.
- Dodaj całe jajko i zagnieć, aż powstanie gładka, jednolita kula ciasta. Owiń je folią i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Masę marcepanową rozgnieć widelcem w misce.
- Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, aż marcepan stanie się miękki i lekko kleisty.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3-4 mm.
- Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki (o średnicy około 8 cm) wytnij parzystą liczbę kółek.
- Na połowie kółek umieść porcję nadzienia marcepanowego, zostawiając wolne miejsce na brzegach.
- Przykryj pozostałymi kółkami i mocno zaciśnij brzegi widelcem.
- Gotowe ciasteczka posmaruj rozbełtanym jajkiem, a następnie posyp płatkami migdałowymi.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 12-15 minut, aż ciasteczka będą złocistobrązowe. Ostudź na kratce.
Przestudzone ciasteczka możesz dodatkowo udekorować domowym lukrem. Smacznego!