Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
– Nie wyobrażam sobie świątecznego domu bez pierników – mówi Ewa Wachowicz. – Robiła je moja babcia, mama, a teraz ja. Żeby w pełni cieszyć się ich smakiem, warto zacząć przygotowania wcześniej – najlepiej już teraz. W rozmowie z Pysznościami restauratorka zdradziła rodzinny przepis na idealne pierniczki z dojrzewającego ciasta.
Piernik dojrzewający to tradycyjny, staropolski wypiek, który wymaga czasu, by nabrać głębokiego aromatu i charakterystycznej wilgotności.
- Ciasto na dobre pierniki powinno leżakować nawet kilka tygodni – po tym czasie wypiekane pierniki będą zdecydowanie bardziej aromatyczne i pachnące przyprawami - dodaje Wachowicz.
Historia piernika w Polsce. Jak to się zaczęło?
Piernik ma w Polsce bardzo długą historię, sięgającą XIII wieku, a jego tradycja związana jest głównie z miastem Toruń, które nazywane jest stolicą piernikarstwa. Już w średniowieczu pierniki były popularne zarówno wśród bogatej szlachty, jak i prostych ludzi. Przyprawy korzenne, takie jak cynamon czy goździki, pochodzące z dalekich krajów, czyniły piernik towarem luksusowym. Pierniki były symbolem dobrobytu, a ich wypiek wymagał umiejętności i czasu. W Polsce pierniki pełniły także rolę dekoracyjną i były ważnym elementem obrzędów rodzinnych oraz świątecznych.
Bułeczki z kremem czekoladowym prosto z piekarnika. Z nimi każdy dzień będzie udany
Ile domów, tyle pierników. Jak się wyrabia pierniki u Wachowiczów?
- To ostatni moment, by nastawić ciasto, jeśli chcemy cieszyć się idealnymi piernikami na święta Bożego Narodzenia - mówi w rozmowie z nami Ewa Wachowicz.
Ciasto na pierniczki dobrze jest przygotować z wyprzedzeniem i odstawić do leżakowania, najlepiej na 5-6 tygodni, w chłodne, lecz niezbyt zimne miejsce, np. w lodówce lub w zimnej spiżarni. Dzięki temu smaki się przegryzą, a konsystencja będzie idealna.
- Ciasto nie musi być wypiekane od razu w całości – można rozłożyć pracę na etapy, porcjami rozwałkowując, wycinając i ozdabiając pierniczki - podkreśla Wachowicz.
Przygotowanie pierniczków. "Najlepiej zaangażować cala rodzinę!"
- Do etapu wałkowania i wycinania świetnie jest zaangażować rodzinę, nawet najmłodszych, co znacznie przyspiesza pracę. W moim domu rok w rok spotykam się z bliskimi - zwłaszcza z młodym pokoleniem - i wspólnie przygotowujemy pierniczki. To też dobry pretekst, aby w miłej, przedświątecznej atmosferze, porozmawiać. Uwielbiam ten czas - mówi Ewa Wachowicz.
Jeśli zaś chodzi o dekoracje, to poleca ona klasyczny lukier zrobiony z cukru pudru i soku z cytryny. Bardzo dobrze sprawdza się też sok z pomarańczy, który nadaje lukrowi nieco inny smak. Aby uzyskać wyrazisty, czerwony kolor, warto dodać do lukru np. soku malinowego.
- Po upieczeniu i ozdobieniu pierniczki najlepiej przechowywać w szklanym, zamykanym naczyniu. Aby nabrały odpowiedniej wilgoci, można wstawić do środka szklankę z wodą, która utrzyma odpowiednią wilgotność w środku naczynia. Dzięki temu pierniczki zachowują odpowiednią wilgotność na dłużej - zwraca uwagę Ewa Wachowicz.
Dodaje też, że pierniczki w szklanych słoikach mogą być piękną dekoracją w kuchni. Dodatkowy atut? Cały dom pachnie korzennymi przyprawami. Poniżej sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na dojrzewające pierniczki. Jak zaznacza restauratorka, podane proporcje są Dna bardzo dużą ilość pierniczków.
Przepis Ewy Wachowicz na dojrzewające pierniczki
Składniki:
- 0,5 kg -cukru,
- 0,5 kg -miodu,
- 0,5 kg masła,
- 1,5 kg mąki pszennej,
- 6 jajek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody,
- 2 łyżki przyprawy korzennej,
- skórka otarta z pomarańczy.
Lukier:
- sok z cytryny,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową.
- Wsypać trochę mąki, wymieszać i odstawić do wystudzenia (mąka sprawi, że masa szybciej wystygnie). Pozostałą mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Do wystudzonej masy stopniowo, po jednym, wybić jaja, wsypując jednocześnie porcję mąki. Miksować, aż ciasto będzie gęste. Jeśli jaja są duże, trzeba dać więcej mąki.
- Odstawić na 3-6 tygodni do leżakowania, najlepiej w glinianym naczyniu, w chłodne miejsce. Ciasto powinno być dość twarde, co zależy od wielkości jajek i jakości mąki.
- Piernikowego "staruszka" podzielić na kilka części. Rozwałkować jak na pierogi. Mocno podsypać mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
- Wyciąć serca, anioły, gwiazdki itd. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 15 minut na złoty kolor.
- Gotowe pierniczki ozdobić lukrem lub polewą z czekolady (najprostszy i najsmaczniejszy lukier robi się, ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem na puszystą gęstą masę.
- Aby otrzymać polewę, wystarczy roztopić tabliczkę czekolady w gorącej kąpieli wodnej, po czym dodać po łyżce masła i mleka).
- Lukier można zabarwić na zielono - młodym, mielonym jęczmieniem. Można też zrobić lukier różowy - na kwaśnym soku żurawinowym i cukrze pudrze.
- Do gotowych pierniczków można przykleić orzechy lub migdały.