Jak zrobić lukier w zaciszu własnego domu?
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się: jak zrobić lukier we własnym domu, zaraz poznasz wszystkie szczegóły ?
22.10.2019 | aktual.: 07.05.2020 14:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, muszę przyznać, że zanim zaczęła się moja przygoda z pieczeniem, byłam przekonana, że zrobienie idealnego lukru to nie lada wyzwanie. Jak się jednak okazało wcale nie musi tak być. Co więcej istnieje kilka sprawdzonych patentów na przygotowanie perfekcyjnej mieszanki.
#1 Jak zrobić lukier z mleka i cukru pudru
Zaczynamy od mojej ulubionej kombinacji, którą stosuje najczęściej w kuchni Pyszności. Mowa tu o kombinacji cukru pudru (szklanka) i mleka (1-2 łyżki).
W niewielkiej misce łączę ze sobą przesiany cukier puder i mleko. Mieszam energicznie składniki, do chwili aż się dobrze połączą. Mieszanka nie powinna mieć żadnych grudek i spływać gęstym strumienień z łyżki.
#2 Białko i cukier puder
Bardzo popularny jest również przepis na domowy lukier, który łączy w sobie białko i cukier. W tym przypadku na szklankę cukru pudru przypada jedno białko.
Ten patent warto wykorzystać w przypadku przepisów, kiedy to używasz tylko żółtka i nie wiesz co zrobić z białkami. Pomocy okaże się tu także mikser, białko i cukier puder powinnaś łączyć na małych obrotach.
#3 Lukier cytrynowy
Pisząc o domowych sposobach przygotowania pysznego lukru, muszę wspomnieć również o mieszance z cytryną.
W tym przypadku do przesianego cukru pudru (szklanka) dodajesz 1-2 łyżki soku z cytryny. Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny warto dodać do cukru pudru przez sitko, aby do mieszanki nie trafiły pestki lub kawałki cytrusa.
#4 Sposoby na barwienie domowego lukru
Z domowym lukrem oczywiście można zaszaleć. I nie musisz wcale prezentować go w tradycyjnej kolorystyce. Wystarczy, że do gotowej mieszanki dodasz odrobinę barwnika spożywczego i lukier w ciągu kilku sekund nabierze kolorowych rumieńców!
Jeśli nie chcesz skorzystać z gotowych rozwiązań, zawsze możesz dodać do lukru następujące składniki:
- sok z buraków - dzięki czemu lukier uzyska czerwony kolor
- miętę lub sok ze szpinaku - nadadzą mieszance głęboki odcień zieleni
- marchew - sok z tego warzywa świetnie sprawdzi się podczas wypieków na Halloween, tworząc piękną pomarańczą barwę
- sok z cytryny - sprawi, że biały lukier zmieni się w lekko żółtawą mieszankę
Kilka słów na koniec...
Teraz już wiesz jak zrobić lukier w domowym zaciszu. Na koniec przypominam tylko dla utrwalenia, że cukier puder powinien być przesiany. Składniki należy łączyć energicznie, a uzyskana mieszanka musi być gęsta, gładka i dobrze połączona.
Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować lukier. Co więcej, masz kilka opcji do wyboru! I za każdym razem możesz podawać go w innym kolorze. Twoje wypieki nigdy nie będą nudne z lukrem w takiej postaci ?