Jak ugotować grzyby? Ten poradnik przyda się każdemu!
Za oknem mamy piękną jesień, nic więc dziwnego, że na naszej skrzynce pojawiło się sporo wiadomości z zapytaniem jak ugotować grzyby?
18.10.2019 | aktual.: 24.10.2019 21:46
Sami jesteśmy ogromnymi zwolennikami tego typu produktów, dlatego stwierdziliśmy, że przygotujemy mini ściągę, dzięki której nasi fani będą wiedzieć jak postępować zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi oraz suszonymi grzybami.
Zanim przejdziemy do konkretnych przykładów, należy podkreślić, że czas gotowania grzybów jest uzależniony od kilu ważnych kwestii, a mianowicie: rozmiarów grzybów, ich odmiany oraz tego czy są świeże, czy suszone.
#1 Oczyszczenie grzybów
Zanim odpowiemy na pytanie jak ugotować grzyby, musisz pamiętać, że cały proces powinien rozpocząć się od oczyszczenia. I tu przydatny okaże się pędzelek lub czysta myjka, którą ostrożnie należy przetrzeć każdy grzyb. W ten sposób pozbędziesz się wszystkich nieproszonych elementów, przyniesionych z lasu.
Jeśli grzyby są bardzo zabrudzone, zaserwuj im szybką kąpiel i wytrzyj do sucha przy pomocy ręcznika papierowego.
Duże okazy warto pokroić na mniejsze części, zaś bardzo małe grzybki możesz ugotować w całości.
#2 Jak ugotować grzyby świeże i mrożone?
Zarówno w przypadku świeżych, jak i mrożonych grzybów, proces gotowania będzie przebiegał podobnie. Oczyszczone i pokrojone grzyby umieszczamy w garnku z wodą (tak aby woda zakryła wszystkie grzyby) i gotujemy od 15 do 35 minut. Proces gotowania może być tu uwarunkowany rozmiarami grzybów, rodzajem i formą w jakiej się znajdują. Czas gotowania zaczynami liczyć od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.
Do gotujących się grzybów możesz dodać oczywiście przyprawy, takie jak tymianek, rozmaryn i kminek. Dzięki nim grzyby zyskają dodatkowy aromat, a jednocześnie nie będą tak bardzo ciężkostrawne.
I na koniec jeszcze jedna bardzo ważna kwestia. Jak sprawdzić, czy grzyby są już gotowe? Wystarczy wziąć widelec i skosztować mały kawałek. Jeśli grzyby są miękkie, możesz zdjąć je z palnika. Następnie odcedź je, zachowując wywar, który może posłużyć za bazę sosu lub zupy grzybowej.
#3 Jak postępować z suszonymi grzybami?
Jeśli zdarzyło się tak, że masz większą ilość grzybów i nie chcesz ich wszystkich gotować za jednym zamachem, zawsze możesz je zasuszyć. Jak to zrobić?
Podobnie jak w przypadku świeżych grzybów, należy je najpierw oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Potem wystarczy przełożyć je na blaszkę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika (temp. 40 stopni Celsjusza, program "góra-dół"). Pamiętaj, że cały proces powinien przebiegać przy uchylonych drzwiczkach, dlatego warto włożyć szczypce, oddzielając klapę od urządzenia. Cały proces wymaga sporo czasu, nawet kilka godzin.
To bardzo ważne, aby grzyby były perfekcyjnie zasuszone. Jeśli pozostanie w nich trochę wilgoci, mogą pokryć się pleśnią lub zamieszkają w niej mole. Z kolei jeśli przesuszysz grzyby, nie będą się do niczego nadawać.
Po zasuszenia grzybów możesz przechowywać je w szczelnych słoikach lub metalowych puszkach.
Jak ugotować grzyby suszone? Najpierw należy moczyć je w wodzie (kilka godzin), aby były smaczne i miękkie. Po moczeniu, przecedź grzyby i gotuj je w wodzie. I tu w przypadku jeśli zasuszyłeś duże okazy, proces gotowania może potrwać nawet godzinę. W przypadku podzielonych grzybów powinno wystarczyć ok. 25 minut.
#4 Czy grzyby należy gotować przed mrożeniem?
W tym przypadku opinie są podzielone. Zwolennicy gotowania grzybów, zalecają 10-15 minutowe gotowanie w wodzie. Są i osoby, które stawiają na blanszowanie. Czym jest ten proces? Otóż chodzi tu o zanurzenie grzybów we wrzątku na kilkanaście sekund. I to wszystko!