Sprawdzony przepis na biszkopt, który udaje się za każdym razem

Sprawdzony przepis na biszkopt to cenny skarb w każdej kuchni. I tak się składa, że dziś podzielę się z Wami genialną recepturą, która za każdym razem pozwoli Wam stworzyć idealny biszkopt. Będzie w 100% puszysty, smaczny i przede wszystkim raz na zawsze pożegnacie się z zakalcem.

Obrazek
Pyszności

Co więcej, poniżej zebrałam ważne porady, które z pewnością okażą się przydatne.

No to zabieramy się do pracy!

Potrzebne składniki:

  • 6 jajek (z podziałem na żółtka i białka)
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki (przesiana)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis na biszkopt i cenne porady w jednym:

  1. Cały proces rozpocznijcie do przygotowania składników. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmijcie jajka min. godzinę przed rozpoczęciem pracy nad biszkoptem. Następnie dokładnie rozdzielcie żółtka od białek. Przesiejcie również mąkę.
  2. Pamiętajcie, że warto wcześniej przygotować także formę do pieczenia. Papier do pieczenia układamy jedynie na spodzie formy. Nie smarujemy również boków masłem. Biszkopt musi przykleić się do formy, dzięki czemu nie opadnie.
  3. Przed połączeniem składników przygotujcie również piekarnik. Ciasto musi trafić do nagrzanego piekarnika, aby od razu się ścięło i zaczęło rosnąć. Ustawcie temp. 170 stopni Celsjusza i wybierzcie program "góra-dół".
  4. Czas sprawdzić miskę, w której połączymy składniki. Musi być ona czysta i sucha. Kiedy macie już pewność, że stan miski jest odpowiedni, umieście w nich białka i zacznijcie ubijać.
  5. Po chwili zacznijcie dodawać małymi partiami drobny cukier. Uzyskana piana powinna być lśniąca i sztywna.
  6. Teraz zacznijcie stopniowo dodawać żółtka. Pamiętajcie, nigdzie nam się nie śpieszy, więc zróbcie to dokładnie.
  7. Kiedy żółtka ładnie połączą się z pozostałymi składnikami, możecie odłożyć mikser. Już więcej nie będzie nam potrzebny.
  8. Weźcie do ręki silikonową szpatułkę lub drewnianą łyżkę i zacznijcie dodawać stopniowo do masy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Należy robić to wolnymi i dokładnymi ruchami.
  9. Kiedy połączycie już wszystkie produkty, przelejcie mieszankę do formy do pieczenia. Wstawcie ją do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
  10. Podczas pierwszej fazy pieczenia nie wolno otwierać nam piekarnika. Jeśli nie macie pewności czy ciasto jest już gotowe, pod koniec pieczenia użyjcie dużej wykałaczki i delikatnie uchylcie drzwiczki, po czym nakłujcie ciasto. Jeśli wykałaczka po wyjęciu będzie sucha, to znak, że ciasto jest już gotowe. W przeciwnym wypadku, biszkopt potrzebuje jeszcze kilku minut w piekarniku.
  11. Kiedy skończy się czas pieczenia, wyjmujemy ciasto z piekarnika i zrzucamy je na blat z wysokości ok. 50 cm. Dzięki temu nasz biszkopt nie opadnie, bo pozbędziemy się nadmiaru pary wodnej.
  12. Teraz wstawcie biszkopt do uchylonego i wyłączonego piekarnika i dajcie mu czas, aby w pełni ostygł. Dopiero wtedy możecie zacząć go kroić i dzielić na kilka warstw.

Ten przepis na biszkopt doskonale nadaje się do warstwowych tortów. Jeśli więc nie chcecie piec kilku biszkoptów jednocześnie, postawcie na tę recepturę. Efekty z pewnością będą zachwycające!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem