Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Chociaż do Świąt pozostało jeszcze trochę czasu, to za przygotowanie piernika warto zabrać się już teraz. Ciasto musi bowiem odpowiednio długo leżakować, by później zachwycać smakiem. Ten przepis wychodzi każdemu, a żaden kupny piernik nie może mu się równać.

Piernik dojrzewającyPiernik dojrzewający
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Piernik to ciasto, które nieodzownie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Zapomniane przez resztę roku, wraca na szczyt w grudniu, by kusić zapachem korzennych przypraw i wprowadzać odpowiednią atmosferę w domu. Masę należy jednak nastawić z odpowiednim wyprzedzeniem, by smakowała najlepiej jak to możliwe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Dlaczego piernik musi leżakować?

To pytanie zadaje sobie wielu miłośników pierników. Odpowiedź kryje się w samym procesie dojrzewania ciasta. Podczas leżakowania, intensywne aromaty przypraw mają czas, aby przeniknąć całe ciasto. Korzenne nuty, takie jak cynamon, goździki czy imbir, stopniowo się rozwijają, tworząc bogatą i złożoną kompozycję smakową.

Gęste ciasto piernikowe, pełne miodu i tłuszczów, z czasem staje się bardziej miękkie i wilgotne. To sprawia, że po upieczeniu piernik jest delikatny i rozpływa się w ustach.

Piernik staropolski - przepis na święta

Piernik staropolski to nie tylko świąteczny wypiek, ale prawdziwa tradycja, pielęgnowana w wielu domach od pokoleń. Pierwsze wzmianki o pierniku na ziemiach polskich pochodzą już z XV wieku. Jego nazwa wywodzi się od słowa "pierny", oznaczającego coś pieprznego.

Piernik staropolski
Piernik staropolski © Pyszności

Chociaż z pierników najbardziej słynie Toruń, to sam piernik jest daniem ogólnopolskim. Pieką go gospodynie na Pomorzu, przyrządzają na południu. Między warstwami słodkiego, miodowego ciasta skrywają się najczęściej powidła śliwkowe, które świetnie przełamują smak ciasta. Zabierz się za przygotowanie już dziś i zapisz przepis na później, by upiec piernik tuż przed świętami.

Składniki: 

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 300 g miodu wielokwiatowego, 
  • 200 g miodu gryczanego, 
  • 250 g masła, 
  • 2 szklanki cukru, 
  • 120 ml mleka, 
  • 3 jajka, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 60 g przyprawy do piernika. 

Dodatkowo: 

  • 1 słoik powidła śliwkowego.

Polewa: 

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 36 proc.,
  • płatki migdałów do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W rondelku umieść miód gryczany oraz wielokwiatowy. Dodaj masło oraz cukier. Podgrzewaj całość, aż składniki się połączą. Pamiętaj o mieszaniu.

Masło, cukier i miód
Masło, cukier i miód © Pyszności

Krok 2. Do miski wsyp mąkę, dodaj przyprawę do piernika, sól oraz sodę oczyszczoną. Wlej masę z jajek, masła oraz miodu i zacznij wyrabiać masę, dodając w międzyczasie również mleko oraz jajka.

Masa piernikowa
Masa piernikowa © Pyszności

Krok 3. Powstałą masę przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw do lodówki na 8 tygodni, by piernik dojrzał.

Z czasem masa ściemnieje
Z czasem masa ściemnieje © Pyszności

Krok 4. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na 3 części, możesz je nieco podsypać mąką, jeśli klei się za bardzo do rąk. Każdą z nich rozwałkuj i wytnij jednakowe prostokąty. Piecz je w 180 st. Celsjusza przez 35 minut.

Ciasto piernikowe
Ciasto piernikowe © Pyszności

Krok 5. Przełóż blaty powidłami śliwkowymi i owiń dość ciasno ciasto folią spożywczą. Dociąż i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Piernik z powidłami śliwkowymi
Piernik z powidłami śliwkowymi © Pyszności

Krok 6. Czekoladę rozpuść w śmietance. Powstałą polewą udekoruj piernik. Posyp całość płatkami migdałów. Smacznego!

Piernik staropolski
Piernik staropolski © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża