Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Chociaż do Świąt pozostało jeszcze trochę czasu, to za przygotowanie piernika warto zabrać się już teraz. Ciasto musi bowiem odpowiednio długo leżakować, by później zachwycać smakiem. Ten przepis wychodzi każdemu, a żaden kupny piernik nie może mu się równać.

Piernik dojrzewającyPiernik dojrzewający
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Piernik to ciasto, które nieodzownie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Zapomniane przez resztę roku, wraca na szczyt w grudniu, by kusić zapachem korzennych przypraw i wprowadzać odpowiednią atmosferę w domu. Masę należy jednak nastawić z odpowiednim wyprzedzeniem, by smakowała najlepiej jak to możliwe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Dlaczego piernik musi leżakować?

To pytanie zadaje sobie wielu miłośników pierników. Odpowiedź kryje się w samym procesie dojrzewania ciasta. Podczas leżakowania, intensywne aromaty przypraw mają czas, aby przeniknąć całe ciasto. Korzenne nuty, takie jak cynamon, goździki czy imbir, stopniowo się rozwijają, tworząc bogatą i złożoną kompozycję smakową.

Gęste ciasto piernikowe, pełne miodu i tłuszczów, z czasem staje się bardziej miękkie i wilgotne. To sprawia, że po upieczeniu piernik jest delikatny i rozpływa się w ustach.

Piernik staropolski - przepis na święta

Piernik staropolski to nie tylko świąteczny wypiek, ale prawdziwa tradycja, pielęgnowana w wielu domach od pokoleń. Pierwsze wzmianki o pierniku na ziemiach polskich pochodzą już z XV wieku. Jego nazwa wywodzi się od słowa "pierny", oznaczającego coś pieprznego.

Piernik staropolski
Piernik staropolski © Pyszności

Chociaż z pierników najbardziej słynie Toruń, to sam piernik jest daniem ogólnopolskim. Pieką go gospodynie na Pomorzu, przyrządzają na południu. Między warstwami słodkiego, miodowego ciasta skrywają się najczęściej powidła śliwkowe, które świetnie przełamują smak ciasta. Zabierz się za przygotowanie już dziś i zapisz przepis na później, by upiec piernik tuż przed świętami.

Składniki: 

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 300 g miodu wielokwiatowego, 
  • 200 g miodu gryczanego, 
  • 250 g masła, 
  • 2 szklanki cukru, 
  • 120 ml mleka, 
  • 3 jajka, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 60 g przyprawy do piernika. 

Dodatkowo: 

  • 1 słoik powidła śliwkowego.

Polewa: 

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 36 proc.,
  • płatki migdałów do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W rondelku umieść miód gryczany oraz wielokwiatowy. Dodaj masło oraz cukier. Podgrzewaj całość, aż składniki się połączą. Pamiętaj o mieszaniu.

Masło, cukier i miód
Masło, cukier i miód © Pyszności

Krok 2. Do miski wsyp mąkę, dodaj przyprawę do piernika, sól oraz sodę oczyszczoną. Wlej masę z jajek, masła oraz miodu i zacznij wyrabiać masę, dodając w międzyczasie również mleko oraz jajka.

Masa piernikowa
Masa piernikowa © Pyszności

Krok 3. Powstałą masę przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw do lodówki na 8 tygodni, by piernik dojrzał.

Z czasem masa ściemnieje
Z czasem masa ściemnieje © Pyszności

Krok 4. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na 3 części, możesz je nieco podsypać mąką, jeśli klei się za bardzo do rąk. Każdą z nich rozwałkuj i wytnij jednakowe prostokąty. Piecz je w 180 st. Celsjusza przez 35 minut.

Ciasto piernikowe
Ciasto piernikowe © Pyszności

Krok 5. Przełóż blaty powidłami śliwkowymi i owiń dość ciasno ciasto folią spożywczą. Dociąż i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Piernik z powidłami śliwkowymi
Piernik z powidłami śliwkowymi © Pyszności

Krok 6. Czekoladę rozpuść w śmietance. Powstałą polewą udekoruj piernik. Posyp całość płatkami migdałów. Smacznego!

Piernik staropolski
Piernik staropolski © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥