Trik z zapałką to nie wszystko. Pszczelarz ostrzega przed miodową pułapką

O tym, że miód naturalny jest lepszy od sztucznego, nie trzeba specjalnie mówić. Jedni polecają, aby sprawdzać autentyczność przy pomocy zapałki, inni mówią, żeby sprawdzać, czy spłynie on z talerzyka. Popularny w sieci Pszczelarz z Wąchocka wskazuje jednak na inne zagrożenie.

Jak rozpoznać miód - PysznościJak rozpoznać prawdziwy miód — Pyszności
Źródło zdjęć: © materiały prywatne
Ewa Malinowska

Miód to niezastąpiony dodatek do ciast i deserów, obowiązkowy składnik rozgrzewających naparów, domowe remedium na przeziębienia i najlepsza słodka przekąska. Chociaż sklepowe półki uginają się pod ciężarem słoików z miodem, to nie każdy z nich warto wkładać do koszyka. To, jakie dobro skrywa się w złotych słoikach i jakie pułapki czyhają podczas zakupów miodu, zdradził doświadczony pszczelarz, edukator i właściciel gospodarstwa pasiecznego Miody z Wąchocka Wojciech Margowniczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Miód naturalny a sztuczny

Prawdziwy miód to ten, który stworzyły pszczoły. Kiedy mówimy o miodzie "surowym", "naturalnym" czy "niefiltrowanym", mamy na myśli miód taki, jaki pszczoły zostawiły w plastrze. To czysty produkt natury. Z kolei miód sztuczny to coś zupełnie innego. To produkt stworzony przez człowieka, który ma tylko udawać prawdziwy miód. Do jego produkcji wykorzystuje się różne słodkie syropy, a czasem nawet sztuczne dodatki, które mają nadać mu odpowiedni kolor i zapach.

— Tak jak w każdej dziedzinie naszego życia jest miejsce dla drogich produktów wysokiej jakości, jak i dla tańszych. Tak jest także z miodem, więc każdy ma wybór czy zakupić miód od pszczelarza, czy z marketu. Miód w wielkich sieciówkach może być mieszaniną miodów pochodzących z Unii i spoza Unii Europejskiej. Oczywiście napływ taniego surowca sprowadzanego przez duże firmy z zagranicy jest dla nas pszczelarzy problemem. Jednak świadomość konsumencka jest coraz większa i zauważam, że ludzie często szukają pszczelarzy w swojej okolicy, aby kupować miód z zaufanego i sprawdzonego źródła. Tym bardziej że nie jest to towar pierwszej potrzeby. Nie kupujemy go codziennie, więc zaopatrując się w miód raz na jakiś czas, warto dokonać zakupu towaru wysokiej jakości — mówi Wojciech Margowniczy.
Wojciech Margowniczy
Pani Agnieszka Margowniczy w trakcie pracy © Wojciech Margowniczy

Czy w hipermarketach można znaleźć miód o dobrej jakości? Tak, ale nie zawsze. Często bowiem miody pozyskiwane od masowych producentów są "ulepszane", co pozytywnie wpływa na ich wygląd i konsystencję, ale znacznie obniża wartość odżywczą. W dodatku miody sklepowe, pochodzące z innych państw, spędzają wiele czasu w transporcie. Są więc narażone na zmiany temperatur i nasłonecznienia. Podstawą podczas zakupu miodu w markecie powinno być dokładne czytanie etykiet. Ważne, aby wybierać te, które pochodzą z konkretnej pasieki.

Nieuczciwi sprzedawcy

Obecnie to nie sztuczne miody są takim wyzwaniem, a nieuczciwi sprzedawcy i niejasne źródła pochodzenia produktów, które chętnie sprzedawane są jako "polskie".

— Jest wiele różnego rodzaju "patentów" na rozpoznawanie sztucznego miodu. Jednak czasy, w których fałszowano w prosty sposób miód, podając pszczołom syrop cukrowy, raczej minęły. Większy problem mamy teraz z napływem miodu importowanego zza wschodniej granicy kraju i nieuczciwymi handlarzami. Często nie są nawet pszczelarzami i nie posiadają uli. Na straganach, festynach czy w kurortach uzdrowiskowych sprzedają taki importowany miód jako nasz polski, pochodzący z ich własnej czy zaprzyjaźnionej nieistniejącej pasieki — zdradza Pszczelarz z Wąchocka w rozmowie z Wirtualną Polską.

Czy popularny w internecie test z zapałką pozwoli wykryć podróbkę? Ponoć wystarczy zanurzyć zapałkę w słoiku z miodem, a następnie spróbować ją odpalić. Prawdziwy miód jest łatwopalny, więc jeśli szybko zapłonie, możesz być spokojny. Z kolei, gdy będziesz mieć trudności z jej odpaleniem, to prawdopodobnie kupiłeś sztuczny miód. Tak przynajmniej wynika z viralowych patentów. Jak jest naprawdę? Czy to faktycznie najlepszy sposób na wybranie dobrej jakości miodu? Jak nie dać się nabić w butelkę podczas zakupów?

— Niestety importowany miód bardzo często pomimo swojej jakości jest jednak nadal miodem, więc wszelkie domowe testy na rozpoznawanie fałszowania nie będą w tym wypadku działały. Dlatego też zawsze zachęcam ludzi do kupowania miodu od zaufanego, lokalnego pszczelarza ze swojej lub jakiejś pobliskiej miejscowości — mówi Wojciech Margowniczy.

Cudze chwalicie, swego nie znacie

Miód jest nie tylko smacznym, ale przede wszystkim bardzo zdrowym dodatkiem. Na fali popularności fit wynalazków, takich jak syropy daktylowe czy z agawy, wiele osób zapomniało, że w Polsce znaleźć można coś jeszcze lepszego.

— Musimy wziąć pod uwagę , że w porównaniu do innych słodzików miód ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawiera również różnego rodzaju minerały (potas, fosfor, sód, wapń), kilka różnych kwasów organicznych, np. glukonowy, propionowy, masłowy, a także witaminy A, C oraz B1, B2, B6 i B12. Miody dobrej jakości posiadają wysoką aktywność enzymatyczną dzięki enzymom takim jak inwertaza, diastaza, lizozym czy oksydaza glukozy. Co ważne i o czym musimy pamiętać – nie powinniśmy dodawać miodu do napojów o temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza, ponieważ straci on część swoich właściwości — radzi pszczelarz.
— Miód to jednak głównie cukry, więc lepiej zachować umiar i rozsądek — dodaje po chwili.

Popularny twórca i edukator podpowiada, aby do latte dodać odrobinę miodu gryczanego, który podbije smak napoju, nie dominując naturalnego aromatu palonych ziaren kawy. Z miodu przygotować można również domowy izotonik: woda, miód, sok z cytryny i odrobina soli. Pszczelarz z Wąchocka poleca również, aby miód dodawać do marynat i sosów sałatkowych czy też do twarożku.

Miód to populaarny dodatek do wielu dań
Miód to populaarny dodatek do wielu dań © Getty Images | Janie Airey

Pszczoły to nie tylko miód. W pasiece powstają również inne produkty.

— Miód jest tylko jednym z wielu produktów pszczelich, które pozyskujemy w pasiekach. Jeżeli miałbym się pokusić o klasyfikację, to niestety jest to najgorszy pszczeli produkt, jednakże - niestety - najbardziej popularny. Część osób z pszczołami kojarzy jedynie miód, a mamy przecież także pyłek pszczeli, pierzgę, propolis, mleczko pszczele, jad pszczeli czy wosk. Na szczęście świadomość ludzi rośnie z roku na rok i coraz częściej ludzie sięgają po pozostałe pszczele produkty, a i widzę zmieniającą się świadomość pszczelarzy, którzy chętnie rozszerzają asortyment swojej pasieki i zaczynają pozyskiwać inne produkty pszczele niż tylko miód.

Warto docenić pracę polskich pszczelarzy oraz ich troskę o dobro pszczół. Najlepiej więc wybrać miód bezpośrednio z pasieki lub kupić go w sklepie po dokładnym obejrzeniu etykiety na słoiku.

Ewa Malinowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę