Nazywają go grzybem dla leniwych i grzybiarze będą zachwyceni powodem. Niedawno pojawił się w Polsce

Polskie lasy obradzają w grzyby, a w sieci pojawia się coraz więcej zdjęć wypełnionych po brzegi koszyków amatorów leśnych spacerów. Chociaż wszyscy wśród mchu i paproci wypatrują borowików i podgrzybków, to coraz częściej znaleźć można gatunek, który zaskakuje grzybiarzy z wieloletnim doświadczeniem.

Borowik amerykańskiBorowik amerykański
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Batorskaya Larisa
Ewa Malinowska

Jego ojczyzną jest północno-wschodnia część Stanów Zjednoczonych, chociaż już od kilku lat prowadzi swoją ekspansję. Najpierw dostrzeżono go na Litwie, później po sąsiedzku przeszedł do Łotwy, a teraz już śmiało rozgościł się w polskich lasach. Borowik amerykański, a właściwie złotoborowik wysmukły, to grzyb, który warto wziąć pod uwagę podczas spacerów po lesie. Tym bardziej że znalezienie i identyfikacja nie będą trudne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Borowik amerykański podbija polskie lasy

Ten żółty grzyb z długą nóżką pojawił się w naszych lasach stosunkowo niedawno, ale już zdążył zyskać miano "grzyba dla leniwych". Nie bez powodu, bo ciężko znaleźć tylko jedną sztukę - często rośnie całymi rodzinami, więc koszyk szybko się zapełnia. Na dodatek ciężko pomylić go z grzybem niejadalnym. Chociaż już na dobre rozgościł się w polskich lasach, to dopiero 3 lata temu Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów nadała mu oficjalną nazwę.

Borowik amerykański pojawił się na Pomorzu. Ta grzybiarzy to nie lada gratka
Borowik amerykański pojawił się na Pomorzu. Ta grzybiarzy to nie lada gratka © CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons | Katarzyna Obuchowska

Jego charakterystyczny wygląd, z pomarańczowym kapeluszem i żółtym trzonem sprawia, że łatwo rozpoznają go nawet początkujący grzybiarze. Co ważne, złotak jest grzybem jadalnym i bezpiecznym, a pomylić go można głównie z koźlarzem, który również nadaje się do jedzenia.

Jak wygląda borowik amerykański?

Kapelusz borowika wysmukłego jest jasnobrązowy i może osiągnąć spore rozmiary. Jego kształt zmienia się wraz z wiekiem grzyba, od kulistego do poduchowatego. Charakterystyczną cechą jest skórka, która u dorosłych okazów wyraźnie wystaje poza brzeg kapelusza. Trzon grzyba jest zazwyczaj jasny, w odcieniach beżu lub brązu.

Cechy charakterystyczne borowika amerykańskiego.
Cechy charakterystyczne borowika amerykańskiego. © Nadleśnictwo Przymuszewo

Złotoborowika wysmukłego warto szukać od późnego lata do późnej jesieni, szczególnie w ciepłe i wilgotne dni. Jego ulubione miesiące to sierpień i wrzesień, więc już teraz można się za nim rozglądać. Najczęściej spotkamy go w borach sosnowych. Często towarzyszy mu wrzos, tworząc charakterystyczne wrzosowiska. Jednak nie jest on wyłącznie związany z tym krzewem i można go znaleźć również w innych typach lasów iglastych, zwłaszcza tam, gdzie występują sosny. Jego obecność jest często sygnałem, że mamy do czynienia z bardziej naturalnym, nieprzekształconym przez człowieka ekosystemem leśnym.

Do czego wykorzystać borowiki amerykańskie?

Borowik amerykański, choć jest stosunkowo nowym nabytkiem w polskich lasach, szybko zdobył uznanie wśród miłośników grzybów. Jego delikatny smak i aromat sprawiają, że jest doskonałym składnikiem wielu potraw.

Sos grzybowy
Sos grzybowy © Freepik

Borowiki amerykańskie doskonale nadają się do marynowania. Drobno posiekane dodadzą głębi smaku sosom do makaronów, mięs i ryb oraz urozmaicą risotto i farsz do pierogów. Sprawdzi się również w zupie grzybowej, a niektórzy dorzucają trochę suszonych borowików amerykańskich do rosołu. Jedną z najsmaczniejszych form podania jest jednak duszenie ich wraz z cebulą w śmietanowym sosie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej