Wyszłam z lasu z pełnym koszem. Inni grzybiarze po nich depczą, zamiast zbierać, a są doskonałe do suszenia

Koźlarz babka to bardzo popularny w Polsce grzyb. Doświadczeni grzybiarze, do lasu wybierający się po bardziej szlachetne okazy, często omijają koźlarze. Ja za to zebrałam cały koszyk młodych grzybów. Ususzone są doskonałą przyprawą.

Koźlarze to popularne w Polsce grzyby Koźlarze to popularne w Polsce grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Koźlarze klasyfikowane są część rodziny borowikowatych (Boletaceae). Warto jednak zauważyć, że znane są pod wieloma innymi nazwami, takimi jak kozak, koźlak czy kożlarek. Te różne nazwy odnoszą się do różnych odmian tego grzyba, takich jak koźlarz czerwony, koźlarz babka, koźlarz pomarańczowożółty, koźlarz topolowy, koźlarz czarnobrązowy, koźlarz sosnowy, koźlarz grabowy czy koźlarz różnobarwny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Opisanych zostało ponad 80 gatunków koźlarzy, choć niektóre źródła podają, że może być ich więcej niż sto. Co więcej, koźlarze są unikalnym rodzajem grzybów botanicznych  nie zawierają w sobie gatunków trujących lub niejadalnych. Są to grzyby powszechne, które można znaleźć zazwyczaj w skupiskach w lasach liściastych, mieszanych oraz zaroślach.

Koźlarze to popularne w Polsce grzyby
Koźlarze to popularne w Polsce grzyby © Pixabay

Koźlarz babka – gdzie rośnie?

Koźlarz babka, często nazywany kozakiem, koźlakiem lub brzeziakiem, to najpopularniejszy grzyb leśny z rodziny koźlarzy. Występuje w bliskim sąsiedztwie brzozy, ponieważ właśnie z tym drzewem żyje w symbiozie. Koźlarz babka rośnie na terenie całego kraju w lasach liściastych i mieszanych, w parkach, na łąkach i rzadkich krzakach. Występuje w okresie od lipca do listopada.

Kapelusze tych grzybów występują w wielu kolorach, od orzechowej po brunatną lub szarą. Kapelusz z półkolistego z czasem staje się poduszkowaty, a jego wierzch jest jednolity i aksamitnie gładki. Najlepiej jest zbierać wyłącznie młode okazy, ponieważ takie są najzdrowsze. Koźlarz babka składa się w ponad 70 proc. z wody, a jego miąższ jest bogaty w białko, aminokwasy, witaminy i mikroelementy.

Koźlarz babka – zastosowanie w kuchni

Młode osobniki koźlarza charakteryzują się ogonkiem sztywnym i elastycznym, podczas gdy starsze mają trzon łykowaty i często zdrewniały. Dlatego trzony starszych koźlarzy nie są używane w kuchni, są zbyt włókniste. Młode owocniki można gotować, dusić, mrozić, marynować, świetnie nadają się do suszenia. Suszyć można również kapelusze starszych okazów. Takie nadają się do różnych dań i sosów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej