Wiesz, ile naprawdę gotować suszone grzyby? Wielu popełnia błąd i tracą smak oraz aromat

Suszone grzyby to obowiązkowy dodatek do uszek i pierogów. Jak długo powinniśmy je gotować? Pewnie każdy z nas zadawał sobie to pytanie i rozmyślał nad tą kwestią. Wstępna odpowiedź jest bardzo prosta: do miękkości. Ale co to w praktyce oznacza? Trzeba po prostu zwrócić uwagę na jedną bardzo ważną rzecz.

Suszone grzybySuszone grzyby
Źródło zdjęć: © via Getty Images
Paulina Hermann

Boże Narodzenie bez potraw z grzybami dla wielu osób jest nie do przyjęcia. Jak to Wigilia bez uszek lub pierogów z kapustą i grzybami? Do tych dań zazwyczaj używamy suszonych grzybów, dlatego też będą one głównym bohaterem tego artykułu. Opowiemy nieco o ich gotowaniu. Co zrobić, by były odpowiednio miękkie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Jak gotować suszone grzyby?

Istnieją dwie szkoły z tym związane. Pierwsza uczy, by zalać grzyby zimną wodą i doprowadzić je do wrzenia. Po tym gotuje się je do miękkości. Można też dodać przy okazji liść laurowy i ziele angielskie. To rozwiązanie ma jednak duży minus. Susz bardzo długo się gotuje, przez co traci swoje największe walory zapachowe i smakowe. Na szczęście można temu zapobiec.

Rozwiązaniem jest namaczanie grzybów w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jest to bardzo czasochłonne, ale efekty są tego warte. Ta praktyka sprawi, że czas gotowania znacznie się skróci, więc grzyby nie stracą smaku i aromatu, które są ich największym walorem.

Susz mocz w wodzie od 6 do 12 godzin, a następnie gotuj je na wolnym ogniu. W tej samej wodzie, w której je wcześniej moczyłeś. Takie gotowanie grzybów powinno ci zająć od 15 do 20 minut. Nienamoczone grzyby potrzebują nawet godziny, by stały się odpowiednio miękkie. Jednak dania z tak przygotowanym produktem mogą być mniej smaczne niż w przypadku tych, które były wcześniej namaczane.

Suszone grzyby
Suszone grzyby © Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy