Wiesz, ile naprawdę gotować suszone grzyby? Wielu popełnia błąd i tracą smak oraz aromat

Suszone grzyby to obowiązkowy dodatek do uszek i pierogów. Jak długo powinniśmy je gotować? Pewnie każdy z nas zadawał sobie to pytanie i rozmyślał nad tą kwestią. Wstępna odpowiedź jest bardzo prosta: do miękkości. Ale co to w praktyce oznacza? Trzeba po prostu zwrócić uwagę na jedną bardzo ważną rzecz.

Suszone grzybySuszone grzyby
Źródło zdjęć: © via Getty Images
Paulina Hermann

Boże Narodzenie bez potraw z grzybami dla wielu osób jest nie do przyjęcia. Jak to Wigilia bez uszek lub pierogów z kapustą i grzybami? Do tych dań zazwyczaj używamy suszonych grzybów, dlatego też będą one głównym bohaterem tego artykułu. Opowiemy nieco o ich gotowaniu. Co zrobić, by były odpowiednio miękkie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Jak gotować suszone grzyby?

Istnieją dwie szkoły z tym związane. Pierwsza uczy, by zalać grzyby zimną wodą i doprowadzić je do wrzenia. Po tym gotuje się je do miękkości. Można też dodać przy okazji liść laurowy i ziele angielskie. To rozwiązanie ma jednak duży minus. Susz bardzo długo się gotuje, przez co traci swoje największe walory zapachowe i smakowe. Na szczęście można temu zapobiec.

Rozwiązaniem jest namaczanie grzybów w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jest to bardzo czasochłonne, ale efekty są tego warte. Ta praktyka sprawi, że czas gotowania znacznie się skróci, więc grzyby nie stracą smaku i aromatu, które są ich największym walorem.

Susz mocz w wodzie od 6 do 12 godzin, a następnie gotuj je na wolnym ogniu. W tej samej wodzie, w której je wcześniej moczyłeś. Takie gotowanie grzybów powinno ci zająć od 15 do 20 minut. Nienamoczone grzyby potrzebują nawet godziny, by stały się odpowiednio miękkie. Jednak dania z tak przygotowanym produktem mogą być mniej smaczne niż w przypadku tych, które były wcześniej namaczane.

Suszone grzyby
Suszone grzyby © Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier