PoradyWiesz, ile naprawdę gotować suszone grzyby? Wielu popełnia błąd i tracą smak oraz aromat

Wiesz, ile naprawdę gotować suszone grzyby? Wielu popełnia błąd i tracą smak oraz aromat

Suszone grzyby
Suszone grzyby
Źródło zdjęć: © via Getty Images
17.12.2023 14:47, aktualizacja: 17.12.2023 15:53

Suszone grzyby to obowiązkowy dodatek do uszek i pierogów. Jak długo powinniśmy je gotować? Pewnie każdy z nas zadawał sobie to pytanie i rozmyślał nad tą kwestią. Wstępna odpowiedź jest bardzo prosta: do miękkości. Ale co to w praktyce oznacza? Trzeba po prostu zwrócić uwagę na jedną bardzo ważną rzecz.

Boże Narodzenie bez potraw z grzybami dla wielu osób jest nie do przyjęcia. Jak to Wigilia bez uszek lub pierogów z kapustą i grzybami? Do tych dań zazwyczaj używamy suszonych grzybów, dlatego też będą one głównym bohaterem tego artykułu. Opowiemy nieco o ich gotowaniu. Co zrobić, by były odpowiednio miękkie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak gotować suszone grzyby?

Istnieją dwie szkoły z tym związane. Pierwsza uczy, by zalać grzyby zimną wodą i doprowadzić je do wrzenia. Po tym gotuje się je do miękkości. Można też dodać przy okazji liść laurowy i ziele angielskie. To rozwiązanie ma jednak duży minus. Susz bardzo długo się gotuje, przez co traci swoje największe walory zapachowe i smakowe. Na szczęście można temu zapobiec.

Rozwiązaniem jest namaczanie grzybów w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jest to bardzo czasochłonne, ale efekty są tego warte. Ta praktyka sprawi, że czas gotowania znacznie się skróci, więc grzyby nie stracą smaku i aromatu, które są ich największym walorem.

Susz mocz w wodzie od 6 do 12 godzin, a następnie gotuj je na wolnym ogniu. W tej samej wodzie, w której je wcześniej moczyłeś. Takie gotowanie grzybów powinno ci zająć od 15 do 20 minut. Nienamoczone grzyby potrzebują nawet godziny, by stały się odpowiednio miękkie. Jednak dania z tak przygotowanym produktem mogą być mniej smaczne niż w przypadku tych, które były wcześniej namaczane.

Suszone grzyby
Suszone grzyby© Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także