Uszka Magdy Gessler smakują rewelacyjnie. Sekretem jest trik z miską, dzięki któremu zawsze się udają
Magda Gessler od wielu lat pokazuje, w jaki sposób przygotować najróżniejsze dania. Tym razem postawiła na najbardziej istotny dodatek do czerwonego barszczu, czyli uszka. Ma na nie bardzo ciekawy, ale jednocześnie prosty przepis. Jej metoda sprawi, że danie to będzie bardziej elastyczne, a do tego nie będziecie mogli się im oprzeć.
16.12.2023 17:53
Magda Gessler ma swoje sposoby na różne dania. Z jej przepisów korzystają miliony osób. Jest inspiracją nie tylko dla amatorów, ale także dla osób, które zjadły zęby na gotowaniu. Jej wyjątkowe i nietuzinkowe techniki często wywołują dyskusję. Podobnie jest w przypadku tego przepisu. Uszka Magdy Gessler świetnie sprawdzą się jako dodatek do świątecznego barszczu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uszka Magdy Gessler - przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 garście suszonych prawdziwków,
- 3 cebule,
- masło,
- sól,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- bułka tarta,
- woda.
Sposób wykonania:
- Suszone grzyby namocz w wodzie. Obierz jedną cebulę i przekrój ją na pół, a następnie dodaj do grzybów. Dzięki temu wzmocnisz smak grzybów.
- Kiedy grzyby będą miękkie, dodaj kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Zawartość miseczki przelej do garnka i gotuj przez 25 minut na małym ogniu.
- W tym czasie obierz i posiekaj pozostałe cebule. Zeszklij ją na maśle, a następnie wystudź.
- Grzyby posiekaj i dodaj do nich wystudzoną cebulę, sól i pieprz oraz łyżkę bułki tartej. Wymieszaj ze sobą składniki i wstaw do lodówki.
- Przesiej mąkę do miski lub na stolnicę. Dodaj do niej trochę soli. Powoli i stopniowo dodawaj letnią wodę, w międzyczasie wyrabiaj ciasto. Masę zagnieć dokładnie, by była jednolita i elastyczna.
- Z ciasta uformuj kulę i przykryj ją nagrzaną wcześniej w piekarniku szklaną miską. Ta metoda sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej elastyczne.
- Masę rozwałkuj i pokrój w kwadraty. Na każdy wyłóż farsz i sklej dwa końce.
- Uszka Magdy Gessler wrzuć do osolonej wody i gotuj do momentu, w którym wypłyną.