Uszka Magdy Gessler smakują rewelacyjnie. Sekretem jest trik z miską, dzięki któremu zawsze się udają

Magda Gessler od wielu lat pokazuje, w jaki sposób przygotować najróżniejsze dania. Tym razem postawiła na najbardziej istotny dodatek do czerwonego barszczu, czyli uszka. Ma na nie bardzo ciekawy, ale jednocześnie prosty przepis. Jej metoda sprawi, że danie to będzie bardziej elastyczne, a do tego nie będziecie mogli się im oprzeć.

Uszka Magdy Gessler smakują rewelacyjnie. Sekretem jest trik z miską, dzięki któremu zawsze się udająUszka Magdy Gessler smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, fot. Instagram
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Magda Gessler ma swoje sposoby na różne dania. Z jej przepisów korzystają miliony osób. Jest inspiracją nie tylko dla amatorów, ale także dla osób, które zjadły zęby na gotowaniu. Jej wyjątkowe i nietuzinkowe techniki często wywołują dyskusję. Podobnie jest w przypadku tego przepisu. Uszka Magdy Gessler świetnie sprawdzą się jako dodatek do świątecznego barszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Uszka Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 garście suszonych prawdziwków,
  • 3 cebule,
  • masło,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • bułka tarta,
  • woda.

Sposób wykonania:

  1. Suszone grzyby namocz w wodzie. Obierz jedną cebulę i przekrój ją na pół, a następnie dodaj do grzybów. Dzięki temu wzmocnisz smak grzybów.
  2. Kiedy grzyby będą miękkie, dodaj kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Zawartość miseczki przelej do garnka i gotuj przez 25 minut na małym ogniu.
  3. W tym czasie obierz i posiekaj pozostałe cebule. Zeszklij ją na maśle, a następnie wystudź.
  4. Grzyby posiekaj i dodaj do nich wystudzoną cebulę, sól i pieprz oraz łyżkę bułki tartej. Wymieszaj ze sobą składniki i wstaw do lodówki.
  5. Przesiej mąkę do miski lub na stolnicę. Dodaj do niej trochę soli. Powoli i stopniowo dodawaj letnią wodę, w międzyczasie wyrabiaj ciasto. Masę zagnieć dokładnie, by była jednolita i elastyczna.
  6. Z ciasta uformuj kulę i przykryj ją nagrzaną wcześniej w piekarniku szklaną miską. Ta metoda sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej elastyczne.
  7. Masę rozwałkuj i pokrój w kwadraty. Na każdy wyłóż farsz i sklej dwa końce.
  8. Uszka Magdy Gessler wrzuć do osolonej wody i gotuj do momentu, w którym wypłyną.
Uszka Magdy Gessler
Uszka Magdy Gessler © Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo