Takich grzybów nie zbieraj i nie susz pod żadnym pozorem. Skutki dla zdrowia będą opłakane

Słuchanie nieprzemyślanych porad może nas wpędzić w niemałe problemy. Te grzyby wcale nie są dobre — wbrew temu, co wiele osób twierdzi, a ich namaczanie w wodzie z solą w niczym nam nie pomoże. Wyjaśnijmy w końcu raz a porządnie, o co chodzi z tymi robaczywymi grzybami.

Robaczywe grzyby. Czy można je jeść?Robaczywe grzyby. Czy można je jeść?
Źródło zdjęć: © Canva | Azovsky

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego to właśnie jesień uznaje się za najlepszą porę roku do zbierania grzybów? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia obfitości zbiorów. Grzyby zebrane latem mogą okazać się pod pewnym względem niebezpieczne, a słuchanie starego, fałszywego porzekadła, jakoby te okazy, w których odnaleźliśmy robaki, były najlepsze, to doskonały sposób na... poważne problemy żołądkowe. W zbieraniu i jedzeniu grzybów nie ma miejsca na ryzyko, a dzięki temu artykułowi staniesz się w tej kwestii dobrze obeznany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Letnie grzyby, robaczywe grzyby

W wybraniu się latem na grzyby nie ma absolutnie nic dziwnego. W końcu to, że jesienią zwykle pojawia się ich w polskich lasach więcej, nie oznacza, że mamy czekać aż do października. Latem również możemy powrócić z wędrówki z koszami pełnymi pięknych i dorodnych okazów. I jest tylko jedno "ale". Letnie grzyby są znacznie częściej robaczywe od tych jesiennych.

Według wielu "specjalistów" robaczywe grzyby świadczą o ich dobrej jakości. Świetnie — i może nawet coś w tym jest, ale nie oznacza to jednocześnie, że sami powinniśmy te same grzyby zjadać. To ważna zasada: robaczywe grzyby nie są dobre dla człowieka. Te "nadgryzione" tym bardziej. Pamiętajmy, że to, co dobre dla zwierząt, nie zawsze jest dobre na nas. Nasze układy pokarmowe zdecydowanie się od siebie różnią!

Namaczanie grzybów. Panaceum na zatrucia?

Według części grzybiarzy problem robaków w grzybach można rozwiązać poprzez ich namaczanie w osolonej wodzie. Do pewnego momentu to się sprawdza: robaczki rzeczywiście czmychają przed solanką gdzie pieprz rośnie, a nasze zbiory są dzięki temu odrobaczone. Czy to jednak daje nam stuprocentową pewność, że grzyby są gotowe do jedzenia? Nie! Poza samym robactwem — muchówkach, drutowcach czy skoczogonkach — w grzybach znajdują się także ich odchody. One również mogą być dla nas potencjalnie niebezpieczne, a woda z solą w niczym tu nie pomoże!

Robaczywe grzyby mogą być groźne dla człowieka
Robaczywe grzyby mogą być groźne dla człowieka © Adobe Stock | Olena

Być może zastanawiasz się, co w takim razie zrobić z już zebranymi, robaczywymi grzybami. Niestety rozwiązanie jest tylko jedno: wyrzucić. Pamiętaj — w kwestii grzybów nie ma miejsca na żadne ryzyko!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji