Teściowa do pomidorów ze śmietaną zawsze dodaje ten składnik. Podbija smak jak żaden inny
Do tej sałatki wracamy co roku. Świetnie pamiętamy jej smak z dzieciństwa. Jej siła tkwi w prostocie. Najważniejsze są pyszne, soczyste pomidory, najlepiej prosto z krzaczka. Do tego odrobina kremowej, wyrazistej śmietany. Jest jeszcze trzeci składnik, czyli cebula. I właśnie ten składnik zmodyfikowała moja teściowa.
Surowa cebula i śmietana to dość obciążający miks składników. Po prostu ciężkostrawny. Jednak wystarczy trochę inaczej przygotować cebulę, by złagodzić charakter tej sałatki.
Kiedy zalecana jest lekka dieta
Surowa cebula jest ciężkostrawna i nie służy każdemu. Jednak nie jest to powód, by rezygnować z popularnej letniej sałatki z pomidorów z jej dodatkiem. Surowa, a także smażona cebula nie jest polecana dla osób, które powinny przestrzegać diety lekkiej i łatwostrawnej. Może nasilać objawy nadkwaśności, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nawet jeśli nie mamy takich dolegliwości, często po prostu po świeżej cebuli są bóle brzucha, nie czujemy się dobrze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie
Jakie to proste
Wystarczy mały trik, by cebula straciła swoją moc, a wcale nie została pozbawiona smaku. Oczywiście chodzi o sparzenie cebuli. Wystarczy ją obrać, pokroić w cienkie piórka i zalać wrzątkiem na kilka minut. Potem moja teściowa odcedza cebulę i przepłukuje zimną wodą. Tak przygotowane warzywo nie jest ostre, nie ma goryczki, za to zyskuje delikatność. Sparzona cebula sprawia, że sałatka jest znacznie łagodniejsza w smaku. Dominują w niej pomidory, na drugim miejscu jest śmietana, a wciąż wyczuwalna cebula odsuwa się na dalszy plan. Tak przygotowana sałata bardzo smakuje naszej rodzinie.
Prosta sałatka z pomidorów
Składniki:
- 3 pomidory,
- 1 cebula,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 -3 łyżki śmietany 18 proc.,
- kilka gałązek szczypiorku, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w cienkie piórka i sparz, według opisanej metody.
- Pomidory pokrój w kostkę lub grubiej, w ćwiartki.
- Warzywa przełóż do miski. Dodaj sól i pieprz, a następnie dopraw śmietaną.
- Delikatnie wymieszaj. Możesz dodać posiekany szczypiorek.