Teściowa do pomidorów ze śmietaną zawsze dodaje ten składnik. Podbija smak jak żaden inny

Do tej sałatki wracamy co roku. Świetnie pamiętamy jej smak z dzieciństwa. Jej siła tkwi w prostocie. Najważniejsze są pyszne, soczyste pomidory, najlepiej prosto z krzaczka. Do tego odrobina kremowej, wyrazistej śmietany. Jest jeszcze trzeci składnik, czyli cebula. I właśnie ten składnik zmodyfikowała moja teściowa.

Warto znać ten prosty trik!Warto znać ten prosty trik!
Źródło zdjęć: © Getty Images | IsabelPavia
Dorota Gepert

Surowa cebula i śmietana to dość obciążający miks składników. Po prostu ciężkostrawny. Jednak wystarczy trochę inaczej przygotować cebulę, by złagodzić charakter tej sałatki.

Kiedy zalecana jest lekka dieta

Surowa cebula jest ciężkostrawna i nie służy każdemu. Jednak nie jest to powód, by rezygnować z popularnej letniej sałatki z pomidorów z jej dodatkiem. Surowa, a także smażona cebula nie jest polecana dla osób, które powinny przestrzegać diety lekkiej i łatwostrawnej. Może nasilać objawy nadkwaśności, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nawet jeśli nie mamy takich dolegliwości, często po prostu po świeżej cebuli są bóle brzucha, nie czujemy się dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Jakie to proste

Wystarczy mały trik, by cebula straciła swoją moc, a wcale nie została pozbawiona smaku. Oczywiście chodzi o sparzenie cebuli. Wystarczy ją obrać, pokroić w cienkie piórka i zalać wrzątkiem na kilka minut. Potem moja teściowa odcedza cebulę i przepłukuje zimną wodą. Tak przygotowane warzywo nie jest ostre, nie ma goryczki, za to zyskuje delikatność. Sparzona cebula sprawia, że sałatka jest znacznie łagodniejsza w smaku. Dominują w niej pomidory, na drugim miejscu jest śmietana, a wciąż wyczuwalna cebula odsuwa się na dalszy plan. Tak przygotowana sałata bardzo smakuje naszej rodzinie.

Prosta sałatka z pomidorów

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 -3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • kilka gałązek szczypiorku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj w cienkie piórka i sparz, według opisanej metody.
  2. Pomidory pokrój w kostkę lub grubiej, w ćwiartki.
  3. Warzywa przełóż do miski. Dodaj sól i pieprz, a następnie dopraw śmietaną.
  4. Delikatnie wymieszaj. Możesz dodać posiekany szczypiorek.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej