Teściowa do pomidorów ze śmietaną zawsze dodaje ten składnik. Podbija smak jak żaden inny
Do tej sałatki wracamy co roku. Świetnie pamiętamy jej smak z dzieciństwa. Jej siła tkwi w prostocie. Najważniejsze są pyszne, soczyste pomidory, najlepiej prosto z krzaczka. Do tego odrobina kremowej, wyrazistej śmietany. Jest jeszcze trzeci składnik, czyli cebula. I właśnie ten składnik zmodyfikowała moja teściowa.
07.07.2024 13:41
Surowa cebula i śmietana to dość obciążający miks składników. Po prostu ciężkostrawny. Jednak wystarczy trochę inaczej przygotować cebulę, by złagodzić charakter tej sałatki.
Kiedy zalecana jest lekka dieta
Surowa cebula jest ciężkostrawna i nie służy każdemu. Jednak nie jest to powód, by rezygnować z popularnej letniej sałatki z pomidorów z jej dodatkiem. Surowa, a także smażona cebula nie jest polecana dla osób, które powinny przestrzegać diety lekkiej i łatwostrawnej. Może nasilać objawy nadkwaśności, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nawet jeśli nie mamy takich dolegliwości, często po prostu po świeżej cebuli są bóle brzucha, nie czujemy się dobrze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie to proste
Wystarczy mały trik, by cebula straciła swoją moc, a wcale nie została pozbawiona smaku. Oczywiście chodzi o sparzenie cebuli. Wystarczy ją obrać, pokroić w cienkie piórka i zalać wrzątkiem na kilka minut. Potem moja teściowa odcedza cebulę i przepłukuje zimną wodą. Tak przygotowane warzywo nie jest ostre, nie ma goryczki, za to zyskuje delikatność. Sparzona cebula sprawia, że sałatka jest znacznie łagodniejsza w smaku. Dominują w niej pomidory, na drugim miejscu jest śmietana, a wciąż wyczuwalna cebula odsuwa się na dalszy plan. Tak przygotowana sałata bardzo smakuje naszej rodzinie.
Prosta sałatka z pomidorów
Składniki:
- 3 pomidory,
- 1 cebula,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 -3 łyżki śmietany 18 proc.,
- kilka gałązek szczypiorku, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w cienkie piórka i sparz, według opisanej metody.
- Pomidory pokrój w kostkę lub grubiej, w ćwiartki.
- Warzywa przełóż do miski. Dodaj sól i pieprz, a następnie dopraw śmietaną.
- Delikatnie wymieszaj. Możesz dodać posiekany szczypiorek.