Niedoceniane warzywo wraca do gry. To jedno z moich ulubionych letnich dań

Kalarepa zasługuje na szczególne uznanie. Jest orzeźwiająca, świeża i lekko pikantna, co czyni ją niezwykle atrakcyjnym dodatkiem i bazą wielu potraw. Nie jest tak doceniania jak inne warzywa, ale to może się zmienić dzięki jednemu prostemu trikowi. Wystarczy wrzucić kalarepę do piekarnika z kilkoma prostymi dodatkami. Uwielbiam jadać ją w tej wersji, popijając kefirem i przegryzając sadzonym jajkiem.

Pieczona kalarepa pobija serca i podniebieniaPieczona kalarepa pobija serca i podniebienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kalarepa to nie tylko smakowity dodatek do posiłków. To prawdziwy skarb natury, bogaty w cenne składniki odżywcze. Jej wartość nie kończy się na kulinariach, ale sięga znacznie dalej. Jest to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Co zrobić z kalarepy? Superłatwy przepis na pyszną kalarepę

Kalarepa to świetna baza wiosenno-letnich surówek. To niezwykle chrupiące i soczyste warzywo sprawdza się w tej roli doskonale. Ponadto nadaje się do gotowania czy pieczenia. A zapieczona w doskonałej kompozycji czosnku i tymianku powali na kolana każdego. Właśnie dlatego warto wrócić do jedzenia kalarepy. Wyjdzie nam to tylko na zdrowie.

Kalarepa jest bowiem doskonałym źródłem witaminy C, która pełni kluczową rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który pomaga neutralizować wolne rodniki i przeciwdziała procesom starzenia się komórek. Innym ważnym składnikiem kalarepy jest witamina K, która odgrywa kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi oraz utrzymaniu zdrowych kości. Warto również wspomnieć o błonniku, który jest obecny w kalarepie w dużych ilościach. Błonnik ma korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego, pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom i utrzymuje równowagę mikroflory jelitowej.

Kalarepa to pyszne i zdrowe warzywo
Kalarepa to pyszne i zdrowe warzywo © Pixabay

Pieczona kalarepa z czosnkiem i tymiankiem. Przepis

Składniki:

  • 2 kalarepy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • tymianek,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Kalarepy obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Sok z cytryny wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj nieco pieprzu i soli oraz tymianku. Do całości dodaj nieco oliwy (1-2 łyżki).
  3. Tak przygotowaną mieszaniną zalej pokrojone kalarepy i dokładnie wymieszaj, by przyprawy pokryły każdy kawałek warzywa.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż na blachę doprawione warzywa i ułóż je tak, by nie stykały się ze sobą. Piecz całość przez 25 minut w 220 st. C.
  5. Gotową kalarepę oprósz świeżo posiekaną natką pietruszki.
  6. Podawaj z jajkiem sadzonym i szklanką kefiru.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść