Niedoceniane warzywo wraca do gry. To jedno z moich ulubionych letnich dań

Kalarepa zasługuje na szczególne uznanie. Jest orzeźwiająca, świeża i lekko pikantna, co czyni ją niezwykle atrakcyjnym dodatkiem i bazą wielu potraw. Nie jest tak doceniania jak inne warzywa, ale to może się zmienić dzięki jednemu prostemu trikowi. Wystarczy wrzucić kalarepę do piekarnika z kilkoma prostymi dodatkami. Uwielbiam jadać ją w tej wersji, popijając kefirem i przegryzając sadzonym jajkiem.

Pieczona kalarepa pobija serca i podniebieniaPieczona kalarepa pobija serca i podniebienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kalarepa to nie tylko smakowity dodatek do posiłków. To prawdziwy skarb natury, bogaty w cenne składniki odżywcze. Jej wartość nie kończy się na kulinariach, ale sięga znacznie dalej. Jest to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Co zrobić z kalarepy? Superłatwy przepis na pyszną kalarepę

Kalarepa to świetna baza wiosenno-letnich surówek. To niezwykle chrupiące i soczyste warzywo sprawdza się w tej roli doskonale. Ponadto nadaje się do gotowania czy pieczenia. A zapieczona w doskonałej kompozycji czosnku i tymianku powali na kolana każdego. Właśnie dlatego warto wrócić do jedzenia kalarepy. Wyjdzie nam to tylko na zdrowie.

Kalarepa jest bowiem doskonałym źródłem witaminy C, która pełni kluczową rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który pomaga neutralizować wolne rodniki i przeciwdziała procesom starzenia się komórek. Innym ważnym składnikiem kalarepy jest witamina K, która odgrywa kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi oraz utrzymaniu zdrowych kości. Warto również wspomnieć o błonniku, który jest obecny w kalarepie w dużych ilościach. Błonnik ma korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego, pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom i utrzymuje równowagę mikroflory jelitowej.

Kalarepa to pyszne i zdrowe warzywo
Kalarepa to pyszne i zdrowe warzywo © Pixabay

Pieczona kalarepa z czosnkiem i tymiankiem. Przepis

Składniki:

  • 2 kalarepy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • tymianek,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Kalarepy obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Sok z cytryny wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj nieco pieprzu i soli oraz tymianku. Do całości dodaj nieco oliwy (1-2 łyżki).
  3. Tak przygotowaną mieszaniną zalej pokrojone kalarepy i dokładnie wymieszaj, by przyprawy pokryły każdy kawałek warzywa.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż na blachę doprawione warzywa i ułóż je tak, by nie stykały się ze sobą. Piecz całość przez 25 minut w 220 st. C.
  5. Gotową kalarepę oprósz świeżo posiekaną natką pietruszki.
  6. Podawaj z jajkiem sadzonym i szklanką kefiru.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy