Kolejny powód, by jadać czosnek regularnie. Naukowcy nie mają wątpliwości

O prozdrowotnych właściwościach czosnku powiedziano już wiele, ale okazuje się, że to wciąż nie wszystko. Nowe doniesienia naukowców, opublikowane w czasopiśmie "Nutrients", są obiecujące.

Dlaczego warto jeść czosnek? Dlaczego warto jeść czosnek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak wskazują wyniki przeglądu badań przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Południowo-Wschodniego i Uniwersytetu Xizang Minzu w Chinach, regularne dodawanie czosnku do diety pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Naukowcy odkryli nowe właściwości czosnku

Glukoza i lipidy są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla organizmu. Są źródłem energii i stanowią podstawę wielu różnych elementów budulcowych. Niemniej dostarczane w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko problemów zdrowotnych. Na wyższy poziom cukru i tłuszczu w organizmie wpływa wiele różnych czynników, również spożycie alkoholu czy brak aktywności fizycznej.

Naukowcy wskazują, że u zdrowych osób metabolizm glukozy i lipidów jest precyzyjnie regulowany, natomiast zaburzenia metabolizmu tych związków mogą prowadzić do wielu chorób przewlekłych, w tym miażdżycy, cukrzycy i stłuszczenia wątroby.

Jak wynika z zebranych badań, czosnek był wiązany z regulacją poziomu lipidów i glukozy we krwi. Potwierdził to zespół badaczy z Uniwersytetu Południowo-Wschodniego i Uniwersytetu Xizang Minzu w Chinach wskazując, że u osób, które włączyły czosnek do swojej diety, stwierdzono m.in. niższy poziom glukozy we krwi oraz więcej "dobrego" i mniej "złego" cholesterolu, także niższy ogólny poziom cholesterolu.

Czosnek może pomóc regulować poziom cukru i lipidów we krwi
Czosnek może pomóc regulować poziom cukru i lipidów we krwi © Pixabay

Czosnek lekiem na całe zło?

Badacze dodają, że dane nie są wystarczająco kompleksowe, aby stwierdzić bezsprzecznie, że wystarczy żuć więcej czosnku, aby bezpośrednio zmniejszyć ryzyko choroby serca. Niemniej wyniki przeglądu silnie sugerują, że czosnek może być smacznym sposobem na kontrolowanie poziomu glukozy i lipidów.

Uważa się, że za tymi właściwościami czosnku stoją obecne w nim substancje aktywne, które wspierają organizm na wielu polach, m.in. redukując stres oksydacyjny. Ponadto czosnek zawiera związek antyoksydacyjny zwany alliiną, który wykazuje pozytywny wpływ na poziom glukozy i lipidów we krwi oraz mikrobiom jelitowy.

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie