Kolejny powód, by jadać czosnek regularnie. Naukowcy nie mają wątpliwości

O prozdrowotnych właściwościach czosnku powiedziano już wiele, ale okazuje się, że to wciąż nie wszystko. Nowe doniesienia naukowców, opublikowane w czasopiśmie "Nutrients", są obiecujące.

Dlaczego warto jeść czosnek? Dlaczego warto jeść czosnek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak wskazują wyniki przeglądu badań przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Południowo-Wschodniego i Uniwersytetu Xizang Minzu w Chinach, regularne dodawanie czosnku do diety pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Naukowcy odkryli nowe właściwości czosnku

Glukoza i lipidy są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla organizmu. Są źródłem energii i stanowią podstawę wielu różnych elementów budulcowych. Niemniej dostarczane w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko problemów zdrowotnych. Na wyższy poziom cukru i tłuszczu w organizmie wpływa wiele różnych czynników, również spożycie alkoholu czy brak aktywności fizycznej.

Naukowcy wskazują, że u zdrowych osób metabolizm glukozy i lipidów jest precyzyjnie regulowany, natomiast zaburzenia metabolizmu tych związków mogą prowadzić do wielu chorób przewlekłych, w tym miażdżycy, cukrzycy i stłuszczenia wątroby.

Jak wynika z zebranych badań, czosnek był wiązany z regulacją poziomu lipidów i glukozy we krwi. Potwierdził to zespół badaczy z Uniwersytetu Południowo-Wschodniego i Uniwersytetu Xizang Minzu w Chinach wskazując, że u osób, które włączyły czosnek do swojej diety, stwierdzono m.in. niższy poziom glukozy we krwi oraz więcej "dobrego" i mniej "złego" cholesterolu, także niższy ogólny poziom cholesterolu.

Czosnek może pomóc regulować poziom cukru i lipidów we krwi
Czosnek może pomóc regulować poziom cukru i lipidów we krwi © Pixabay

Czosnek lekiem na całe zło?

Badacze dodają, że dane nie są wystarczająco kompleksowe, aby stwierdzić bezsprzecznie, że wystarczy żuć więcej czosnku, aby bezpośrednio zmniejszyć ryzyko choroby serca. Niemniej wyniki przeglądu silnie sugerują, że czosnek może być smacznym sposobem na kontrolowanie poziomu glukozy i lipidów.

Uważa się, że za tymi właściwościami czosnku stoją obecne w nim substancje aktywne, które wspierają organizm na wielu polach, m.in. redukując stres oksydacyjny. Ponadto czosnek zawiera związek antyoksydacyjny zwany alliiną, który wykazuje pozytywny wpływ na poziom glukozy i lipidów we krwi oraz mikrobiom jelitowy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej