NewsyKolejny powód, by jadać czosnek regularnie. Naukowcy nie mają wątpliwości

Kolejny powód, by jadać czosnek regularnie. Naukowcy nie mają wątpliwości

Dlaczego warto jeść czosnek?
Dlaczego warto jeść czosnek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.07.2024 15:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

O prozdrowotnych właściwościach czosnku powiedziano już wiele, ale okazuje się, że to wciąż nie wszystko. Nowe doniesienia naukowców, opublikowane w czasopiśmie "Nutrients", są obiecujące.

Jak wskazują wyniki przeglądu badań przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Południowo-Wschodniego i Uniwersytetu Xizang Minzu w Chinach, regularne dodawanie czosnku do diety pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naukowcy odkryli nowe właściwości czosnku

Glukoza i lipidy są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla organizmu. Są źródłem energii i stanowią podstawę wielu różnych elementów budulcowych. Niemniej dostarczane w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko problemów zdrowotnych. Na wyższy poziom cukru i tłuszczu w organizmie wpływa wiele różnych czynników, również spożycie alkoholu czy brak aktywności fizycznej.

Naukowcy wskazują, że u zdrowych osób metabolizm glukozy i lipidów jest precyzyjnie regulowany, natomiast zaburzenia metabolizmu tych związków mogą prowadzić do wielu chorób przewlekłych, w tym miażdżycy, cukrzycy i stłuszczenia wątroby.

Jak wynika z zebranych badań, czosnek był wiązany z regulacją poziomu lipidów i glukozy we krwi. Potwierdził to zespół badaczy z Uniwersytetu Południowo-Wschodniego i Uniwersytetu Xizang Minzu w Chinach wskazując, że u osób, które włączyły czosnek do swojej diety, stwierdzono m.in. niższy poziom glukozy we krwi oraz więcej "dobrego" i mniej "złego" cholesterolu, także niższy ogólny poziom cholesterolu.

Czosnek może pomóc regulować poziom cukru i lipidów we krwi
Czosnek może pomóc regulować poziom cukru i lipidów we krwi © Pixabay

Czosnek lekiem na całe zło?

Badacze dodają, że dane nie są wystarczająco kompleksowe, aby stwierdzić bezsprzecznie, że wystarczy żuć więcej czosnku, aby bezpośrednio zmniejszyć ryzyko choroby serca. Niemniej wyniki przeglądu silnie sugerują, że czosnek może być smacznym sposobem na kontrolowanie poziomu glukozy i lipidów.

Uważa się, że za tymi właściwościami czosnku stoją obecne w nim substancje aktywne, które wspierają organizm na wielu polach, m.in. redukując stres oksydacyjny. Ponadto czosnek zawiera związek antyoksydacyjny zwany alliiną, który wykazuje pozytywny wpływ na poziom glukozy i lipidów we krwi oraz mikrobiom jelitowy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także