Mało kto pamięta o tym warzywie. Najlepsze kucharki robią z niego pyszną i chrupiącą surówkę

Chrupiąca, soczysta i lekko pikantna kalarepa stanowi świetną bazę surówek. Połączona z finezyjnym sosem stworzy wspaniałą kompozycję, idealnie współgrającą z daniami obiadowymi. Warto przypomnieć sobie, jak cennym i smacznym warzywem jest kalarepa.

Zakochasz się w tej chrupiącej surówce z kalarepy Zakochasz się w tej chrupiącej surówce z kalarepy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kalarepa ma charakterystyczny wygląd i jeszcze bardziej wyróżniający się smak - orzeźwiający, świeży, lekko ostry. Ponadto jest przyjemnie soczysta i chrupiąca, dlatego doskonale sprawdzi się jako baza pysznej surówki do obiadu. Jednak kalarepa to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale także prawdziwy skarb natury, pełen cennych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z ogórków małosolnych i ziemniaków. Idealny przepis na letnie dni

Przepis na najlepszą surówkę z kalarepy. Idealna do obiadu

Składniki:

  • 2 kalarepy,
  • koperek,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego),
  • sól, pieprz ziołowy,
  • łyżeczka musztardy,
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

  1. Kalarepę obierz ze skórki, a następnie pokrój ją w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj majonez ze śmietaną, musztardą, koperkiem i sokiem z cytryny.
  3. Słupki z kalarepy polej gotowym sosem i wymieszaj całość, do smaku dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  4. Przed podaniem surówkę wstaw na chwilę do lodówki.
Kalarepa to świetny składnik surówki i bogate źródło witamin i minerałów
Kalarepa to świetny składnik surówki i bogate źródło witamin i minerałów © Pixabay

Kalarepa to zapomniane warzywo. Szkoda, bo jest niezwykle zdrowe

Wartość kalarepy sięga znacznie dalej niż tylko kulinaria – to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Kalarepa jest doskonałym źródłem witaminy C, która pełni kluczową rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Ponadto jest silnym antyoksydantem, który pomaga neutralizować wolne rodniki i przeciwdziała procesom starzenia się komórek.

Innym istotnym składnikiem kalarepy jest witamina K, która odgrywa kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi oraz utrzymaniu zdrowych kości. Błonnik, obecny w znacznych ilościach w kalarepie, ma korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom i utrzymuje równowagę mikroflory jelitowej.

Warto również zwrócić uwagę na zawartość minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo. Potas jest istotny dla utrzymania równowagi elektrolitowej organizmu oraz regulacji ciśnienia krwi. Magnez wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego, a żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu we krwi. Warto więc włączyć kalarepę do diety i na nowo odkryć jej niezwykły smak i prozdrowotne właściwości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀