Mało kto pamięta o tym warzywie. Najlepsze kucharki robią z niego pyszną i chrupiącą surówkę

Chrupiąca, soczysta i lekko pikantna kalarepa stanowi świetną bazę surówek. Połączona z finezyjnym sosem stworzy wspaniałą kompozycję, idealnie współgrającą z daniami obiadowymi. Warto przypomnieć sobie, jak cennym i smacznym warzywem jest kalarepa.

Zakochasz się w tej chrupiącej surówce z kalarepy Zakochasz się w tej chrupiącej surówce z kalarepy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kalarepa ma charakterystyczny wygląd i jeszcze bardziej wyróżniający się smak - orzeźwiający, świeży, lekko ostry. Ponadto jest przyjemnie soczysta i chrupiąca, dlatego doskonale sprawdzi się jako baza pysznej surówki do obiadu. Jednak kalarepa to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale także prawdziwy skarb natury, pełen cennych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z ogórków małosolnych i ziemniaków. Idealny przepis na letnie dni

Przepis na najlepszą surówkę z kalarepy. Idealna do obiadu

Składniki:

  • 2 kalarepy,
  • koperek,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego),
  • sól, pieprz ziołowy,
  • łyżeczka musztardy,
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

  1. Kalarepę obierz ze skórki, a następnie pokrój ją w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj majonez ze śmietaną, musztardą, koperkiem i sokiem z cytryny.
  3. Słupki z kalarepy polej gotowym sosem i wymieszaj całość, do smaku dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  4. Przed podaniem surówkę wstaw na chwilę do lodówki.
Kalarepa to świetny składnik surówki i bogate źródło witamin i minerałów
Kalarepa to świetny składnik surówki i bogate źródło witamin i minerałów © Pixabay

Kalarepa to zapomniane warzywo. Szkoda, bo jest niezwykle zdrowe

Wartość kalarepy sięga znacznie dalej niż tylko kulinaria – to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Kalarepa jest doskonałym źródłem witaminy C, która pełni kluczową rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Ponadto jest silnym antyoksydantem, który pomaga neutralizować wolne rodniki i przeciwdziała procesom starzenia się komórek.

Innym istotnym składnikiem kalarepy jest witamina K, która odgrywa kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi oraz utrzymaniu zdrowych kości. Błonnik, obecny w znacznych ilościach w kalarepie, ma korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom i utrzymuje równowagę mikroflory jelitowej.

Warto również zwrócić uwagę na zawartość minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo. Potas jest istotny dla utrzymania równowagi elektrolitowej organizmu oraz regulacji ciśnienia krwi. Magnez wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego, a żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu we krwi. Warto więc włączyć kalarepę do diety i na nowo odkryć jej niezwykły smak i prozdrowotne właściwości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają