Mało kto pamięta o tym warzywie. Najlepsze kucharki robią z niego pyszną i chrupiącą surówkę

Chrupiąca, soczysta i lekko pikantna kalarepa stanowi świetną bazę surówek. Połączona z finezyjnym sosem stworzy wspaniałą kompozycję, idealnie współgrającą z daniami obiadowymi. Warto przypomnieć sobie, jak cennym i smacznym warzywem jest kalarepa.

Zakochasz się w tej chrupiącej surówce z kalarepy Zakochasz się w tej chrupiącej surówce z kalarepy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kalarepa ma charakterystyczny wygląd i jeszcze bardziej wyróżniający się smak - orzeźwiający, świeży, lekko ostry. Ponadto jest przyjemnie soczysta i chrupiąca, dlatego doskonale sprawdzi się jako baza pysznej surówki do obiadu. Jednak kalarepa to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale także prawdziwy skarb natury, pełen cennych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z ogórków małosolnych i ziemniaków. Idealny przepis na letnie dni

Przepis na najlepszą surówkę z kalarepy. Idealna do obiadu

Składniki:

  • 2 kalarepy,
  • koperek,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego),
  • sól, pieprz ziołowy,
  • łyżeczka musztardy,
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

  1. Kalarepę obierz ze skórki, a następnie pokrój ją w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj majonez ze śmietaną, musztardą, koperkiem i sokiem z cytryny.
  3. Słupki z kalarepy polej gotowym sosem i wymieszaj całość, do smaku dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  4. Przed podaniem surówkę wstaw na chwilę do lodówki.
Kalarepa to świetny składnik surówki i bogate źródło witamin i minerałów
Kalarepa to świetny składnik surówki i bogate źródło witamin i minerałów © Pixabay

Kalarepa to zapomniane warzywo. Szkoda, bo jest niezwykle zdrowe

Wartość kalarepy sięga znacznie dalej niż tylko kulinaria – to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Kalarepa jest doskonałym źródłem witaminy C, która pełni kluczową rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Ponadto jest silnym antyoksydantem, który pomaga neutralizować wolne rodniki i przeciwdziała procesom starzenia się komórek.

Innym istotnym składnikiem kalarepy jest witamina K, która odgrywa kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi oraz utrzymaniu zdrowych kości. Błonnik, obecny w znacznych ilościach w kalarepie, ma korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom i utrzymuje równowagę mikroflory jelitowej.

Warto również zwrócić uwagę na zawartość minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo. Potas jest istotny dla utrzymania równowagi elektrolitowej organizmu oraz regulacji ciśnienia krwi. Magnez wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego, a żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu we krwi. Warto więc włączyć kalarepę do diety i na nowo odkryć jej niezwykły smak i prozdrowotne właściwości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny