Mało kto pamięta o tym warzywie. Najlepsze kucharki robią z niego pyszną i chrupiącą surówkę

Chrupiąca, soczysta i lekko pikantna kalarepa stanowi świetną bazę surówek. Połączona z finezyjnym sosem stworzy wspaniałą kompozycję, idealnie współgrającą z daniami obiadowymi. Warto przypomnieć sobie, jak cennym i smacznym warzywem jest kalarepa.

Zakochasz się w tej chrupiącej surówce z kalarepy Zakochasz się w tej chrupiącej surówce z kalarepy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kalarepa ma charakterystyczny wygląd i jeszcze bardziej wyróżniający się smak - orzeźwiający, świeży, lekko ostry. Ponadto jest przyjemnie soczysta i chrupiąca, dlatego doskonale sprawdzi się jako baza pysznej surówki do obiadu. Jednak kalarepa to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale także prawdziwy skarb natury, pełen cennych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z ogórków małosolnych i ziemniaków. Idealny przepis na letnie dni

Przepis na najlepszą surówkę z kalarepy. Idealna do obiadu

Składniki:

  • 2 kalarepy,
  • koperek,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego),
  • sól, pieprz ziołowy,
  • łyżeczka musztardy,
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

  1. Kalarepę obierz ze skórki, a następnie pokrój ją w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj majonez ze śmietaną, musztardą, koperkiem i sokiem z cytryny.
  3. Słupki z kalarepy polej gotowym sosem i wymieszaj całość, do smaku dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  4. Przed podaniem surówkę wstaw na chwilę do lodówki.
Kalarepa to świetny składnik surówki i bogate źródło witamin i minerałów
Kalarepa to świetny składnik surówki i bogate źródło witamin i minerałów © Pixabay

Kalarepa to zapomniane warzywo. Szkoda, bo jest niezwykle zdrowe

Wartość kalarepy sięga znacznie dalej niż tylko kulinaria – to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Kalarepa jest doskonałym źródłem witaminy C, która pełni kluczową rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Ponadto jest silnym antyoksydantem, który pomaga neutralizować wolne rodniki i przeciwdziała procesom starzenia się komórek.

Innym istotnym składnikiem kalarepy jest witamina K, która odgrywa kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi oraz utrzymaniu zdrowych kości. Błonnik, obecny w znacznych ilościach w kalarepie, ma korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom i utrzymuje równowagę mikroflory jelitowej.

Warto również zwrócić uwagę na zawartość minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo. Potas jest istotny dla utrzymania równowagi elektrolitowej organizmu oraz regulacji ciśnienia krwi. Magnez wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego, a żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu we krwi. Warto więc włączyć kalarepę do diety i na nowo odkryć jej niezwykły smak i prozdrowotne właściwości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy