Doskonała na upały. Sałatka, która szybko znika ze stołu

Świeżo ugotowane, posypane koperkiem i zaserwowane z kefirem lub zsiadłym mlekiem – to wciąż najpopularniejszy sposób na wykorzystanie młodych ziemniaków. Bez wątpienia pyszny, ale z tych smacznych bulw można przecież wyczarować wiele innych smakowitości.

Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Getty Images | FomaA

Gzik z młodymi ziemniakami

Młode ziemniaki wyśmienicie smakują w pochodzącej z Wielkopolski potrawie, która może być pysznym, lekkim posiłkiem zaserwowanym na letni obiad. Gzik to po prostu dobrej jakości twaróg (potrzebujemy około pół kilograma), który dokładnie rozcieramy widelcem, a następnie mieszamy ze kwaśną śmietaną (szklanka) i pokrojoną w drobną kostkę cebulą dymką lub posiekanym pęczkiem szczypiorku, po czym doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Danie możemy wzbogacić innymi dodatkami: przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, drobno pokrojoną rzodkiewką, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Tak przygotowany twarożek serwujemy z młodymi ziemniakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie w nowym wydaniu. Już więcej nie zrobisz klasycznych

Sałatka z młodych ziemniaków

Szukasz pomysłu na letni lunch czy kolację? Wykorzystaj potencjał młodych ziemniaków, które świetnie sprawdzą się w delikatnej sałatce. Jak ją przyrządzić? Zadanie jest bardzo łatwe. Ziemniaki (pół kilograma) dokładnie myjemy, po czym zalewamy zimną wodą, dosypujemy dwie szczypty soli i gotujemy do miękkości, około 20-25 minut (uważając, by nie rozgotować kartofli). Po przestudzeniu kroimy je w dość cienkie plasterki, dodajemy pokrojone rzodkiewki (pół pęczka), grubo posiekaną cebulę dymkę i pokrojone w kostkę ogórki małosolne (3-4 sztuki). Wszystko polewamy sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego, majonezu i posiekanego koperku (po 3 łyżki), doprawionym solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić 2-3 godziny w lodówce.

Zapiekanka z młodych ziemniaków

Prosta i pyszna propozycja na letni obiad. Zaczynamy od dokładnego wyszorowania ziemniaków (kilogram), które następnie podgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie (można dodać do niej 2-3 ząbki czosnku). Po lekkim przestudzeniu kroimy je w dość cienkie plastry. Formę do zapiekania wykładamy plasterkami boczku, dodajemy ziemniaki, pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, pomidorki koktajlowe i zielone oliwki (ich ilość zależy od naszych preferencji smakowych). Między nimi wtykamy świeże liście szałwii. Całość polewamy śmietaną 36-procentową (200 ml), wcześniej wymieszaną z mąką (łyżka), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2-3 ząbki), gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st., zapiekamy około pół godziny.

Placki z młodych ziemniaków

Młode ziemniaki mogą być bazą pysznych placków. Potrzebujemy kilograma kartofli, które dokładnie szorujemy, po czym ścieramy – połowę na tarce o grubych oczkach, resztę – na drobnych. Powstałą masę przekładamy na duże sito umieszczone nad miską. Dokładnie odciskamy sok, który pozostawiamy na kwadrans, by na dnie osiadła warstwa skrobi, zwana niegdyś krochmalem. Następnie zlewamy wodę z wierzchu, a osad przekładamy do ziemniaków. Dodajemy do nich dwa jajka, posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorkiem, przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), mąkę pszenną (łyżka) oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Dania z młodych ziemniaków
Dania z młodych ziemniaków © Getty Images | Wiktory

Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, najlepiej rzepakowy, który musi uzyskać bardzo wysoką temperaturę, co jest kluczowe dla uzyskania pożądanej chrupkości placków. Wykładamy łyżką niewielkie porcje (niezbyt grube) i smażymy, aż do uzyskania złotego koloru, przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy placki na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serwujemy je z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.

Grillowane młode ziemniaki z masłem

Smaczny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Młodych ziemniaków nie obieramy przed obróbką, jedynie dokładnie myjemy, ewentualnie lekko szorujemy, by pozbyć się zanieczyszczeń. Następnie podgotowujemy je przez 10 minut w osolonym wrzątku, a po lekkim przestygnięciu kroimy na połówki lub nacinamy na krzyż. Na każdego kartofla nakładamy łyżeczkę masła, dodajemy gałązkę świeżego rozmarynu czy tymianku, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy przez około kwadrans.

Zwykłe masło warto zastąpić smakowym, np. czosnkowym – kilka ząbków czosnku mieszamy z miękkim masłem, doprawiamy solą i posiekanym koperkiem. Pysznym dopełnieniem młodych ziemniaków będzie też masło pietruszkowe. Jak je przygotować? Natkę pietruszki drobno siekamy, a późnej łączymy z miękkim masłem i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Warto też spróbować masła wymieszanego z drobno posiekanymi filecikami anchois, szczypiorkiem i startą skórką z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯