Trujący czy nie? Taki czosnek od zawsze budził nasze obawy

Dla niektórych kiełkujący czosnek to trucizna, kolejni uważają, że jest ciężkostrawny i psuje smak potrawy. Pojawiają się również głosy sugerujące, że zielone pędy wskazują na większe stężenie substancji prozdrowotnych w warzywie. Któremu stwierdzeniu jest najbliżej prawdy?

Czosnek z kiełkamiCzosnek z kiełkami
Źródło zdjęć: © Getty Images | eROMAZe

W przeciwieństwie do ziemniaków kiełkujący czosnek nadal jest jadalny. Nie powinno się go wyrzucać. Co więcej, warzywo, które wypuściło zielone pędy jest zdrowsze - to za sprawą polifenoli, których stężenie rośnie wraz ze wzrostem zielonych odnóg. Warto jednak mieć na względzie, że zmianie może ulec smak kiełkującego czosnku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki brokułowe z serem. Pyszny i szybki pomysł na obiad

Kiełkujący czosnek jest trujący? To mit!

Naukowcy z południowokoreańskiego Uniwersytetu Kyungpook udowodnili, że czosnek, który wypuścił zielone pędy, nie jest dla nas trujący. Wręcz przeciwnie! Jak się okazuje, kiełkujące warzywo staje się bogatszym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie polifenoli, chroniących przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, z każdym kolejnym dniem wzrostu pędu zwiększa się stężenie antyoksydantów.

Nie tylko zielone kiełki, ale też szczypior z czosnku wykazuje właściwości prozdrowotne i nie powinien lądować w koszu. Warto mieć na względzie, że po około 2-3 tygodniach od wypuszczenia pędów ząbki nabiorą bardziej intensywnego smaku i zapachu, mogą też stać się gorzkie.

Kiełkujący czosnek nie jest szkodliwy dla zdrowia
Kiełkujący czosnek nie jest szkodliwy dla zdrowia © Pixabay

Prawidłowe przechowywanie czosnku

Główne zasady przechowywania czosnku to chłód, sucha przestrzeń i zminimalizowane światło słoneczne. Czosnek powinien być przechowywany w temperaturze pomiędzy 15 a 18 stopni Celsiusza. Możesz go umieścić w spiżarni lub kuchennej szafce, aby zapewnić odpowiednią temperaturę i ochronę przed promieniami słonecznymi. Unikaj jednak umieszczania czosnku w lodówce, ponieważ wilgoć może sprzyjać kiełkowaniu i utracie smaku.

Jeśli masz wiele główek czosnku, rozważ przechowywanie go w siatkowatych lub wiklinowych koszach, które umożliwiają swobodną cyrkulację powietrza. To pomoże utrzymać odpowiednią wentylację i zapobiegnie skondensowaniu wilgoci. Jeśli chcesz zachować pojedyncze ząbki czosnku, pozostaw je w skórce do momentu użycia. Skórka chroni ząbki przed wilgocią i utrzyma je w doskonałej kondycji.

Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯