Trujący czy nie? Taki czosnek od zawsze budził nasze obawy

Dla niektórych kiełkujący czosnek to trucizna, kolejni uważają, że jest ciężkostrawny i psuje smak potrawy. Pojawiają się również głosy sugerujące, że zielone pędy wskazują na większe stężenie substancji prozdrowotnych w warzywie. Któremu stwierdzeniu jest najbliżej prawdy?

Czosnek z kiełkamiCzosnek z kiełkami
Źródło zdjęć: © Getty Images | eROMAZe

W przeciwieństwie do ziemniaków kiełkujący czosnek nadal jest jadalny. Nie powinno się go wyrzucać. Co więcej, warzywo, które wypuściło zielone pędy jest zdrowsze - to za sprawą polifenoli, których stężenie rośnie wraz ze wzrostem zielonych odnóg. Warto jednak mieć na względzie, że zmianie może ulec smak kiełkującego czosnku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki brokułowe z serem. Pyszny i szybki pomysł na obiad

Kiełkujący czosnek jest trujący? To mit!

Naukowcy z południowokoreańskiego Uniwersytetu Kyungpook udowodnili, że czosnek, który wypuścił zielone pędy, nie jest dla nas trujący. Wręcz przeciwnie! Jak się okazuje, kiełkujące warzywo staje się bogatszym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie polifenoli, chroniących przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, z każdym kolejnym dniem wzrostu pędu zwiększa się stężenie antyoksydantów.

Nie tylko zielone kiełki, ale też szczypior z czosnku wykazuje właściwości prozdrowotne i nie powinien lądować w koszu. Warto mieć na względzie, że po około 2-3 tygodniach od wypuszczenia pędów ząbki nabiorą bardziej intensywnego smaku i zapachu, mogą też stać się gorzkie.

Kiełkujący czosnek nie jest szkodliwy dla zdrowia
Kiełkujący czosnek nie jest szkodliwy dla zdrowia © Pixabay

Prawidłowe przechowywanie czosnku

Główne zasady przechowywania czosnku to chłód, sucha przestrzeń i zminimalizowane światło słoneczne. Czosnek powinien być przechowywany w temperaturze pomiędzy 15 a 18 stopni Celsiusza. Możesz go umieścić w spiżarni lub kuchennej szafce, aby zapewnić odpowiednią temperaturę i ochronę przed promieniami słonecznymi. Unikaj jednak umieszczania czosnku w lodówce, ponieważ wilgoć może sprzyjać kiełkowaniu i utracie smaku.

Jeśli masz wiele główek czosnku, rozważ przechowywanie go w siatkowatych lub wiklinowych koszach, które umożliwiają swobodną cyrkulację powietrza. To pomoże utrzymać odpowiednią wentylację i zapobiegnie skondensowaniu wilgoci. Jeśli chcesz zachować pojedyncze ząbki czosnku, pozostaw je w skórce do momentu użycia. Skórka chroni ząbki przed wilgocią i utrzyma je w doskonałej kondycji.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie