Trujący czy nie? Taki czosnek od zawsze budził nasze obawy
Dla niektórych kiełkujący czosnek to trucizna, kolejni uważają, że jest ciężkostrawny i psuje smak potrawy. Pojawiają się również głosy sugerujące, że zielone pędy wskazują na większe stężenie substancji prozdrowotnych w warzywie. Któremu stwierdzeniu jest najbliżej prawdy?
14.08.2023 | aktual.: 15.08.2023 15:20
W przeciwieństwie do ziemniaków kiełkujący czosnek nadal jest jadalny. Nie powinno się go wyrzucać. Co więcej, warzywo, które wypuściło zielone pędy jest zdrowsze - to za sprawą polifenoli, których stężenie rośnie wraz ze wzrostem zielonych odnóg. Warto jednak mieć na względzie, że zmianie może ulec smak kiełkującego czosnku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiełkujący czosnek jest trujący? To mit!
Naukowcy z południowokoreańskiego Uniwersytetu Kyungpook udowodnili, że czosnek, który wypuścił zielone pędy, nie jest dla nas trujący. Wręcz przeciwnie! Jak się okazuje, kiełkujące warzywo staje się bogatszym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie polifenoli, chroniących przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, z każdym kolejnym dniem wzrostu pędu zwiększa się stężenie antyoksydantów.
Nie tylko zielone kiełki, ale też szczypior z czosnku wykazuje właściwości prozdrowotne i nie powinien lądować w koszu. Warto mieć na względzie, że po około 2-3 tygodniach od wypuszczenia pędów ząbki nabiorą bardziej intensywnego smaku i zapachu, mogą też stać się gorzkie.
Prawidłowe przechowywanie czosnku
Główne zasady przechowywania czosnku to chłód, sucha przestrzeń i zminimalizowane światło słoneczne. Czosnek powinien być przechowywany w temperaturze pomiędzy 15 a 18 stopni Celsiusza. Możesz go umieścić w spiżarni lub kuchennej szafce, aby zapewnić odpowiednią temperaturę i ochronę przed promieniami słonecznymi. Unikaj jednak umieszczania czosnku w lodówce, ponieważ wilgoć może sprzyjać kiełkowaniu i utracie smaku.
Jeśli masz wiele główek czosnku, rozważ przechowywanie go w siatkowatych lub wiklinowych koszach, które umożliwiają swobodną cyrkulację powietrza. To pomoże utrzymać odpowiednią wentylację i zapobiegnie skondensowaniu wilgoci. Jeśli chcesz zachować pojedyncze ząbki czosnku, pozostaw je w skórce do momentu użycia. Skórka chroni ząbki przed wilgocią i utrzyma je w doskonałej kondycji.