Trujący czy nie? Taki czosnek od zawsze budził nasze obawy

Dla niektórych kiełkujący czosnek to trucizna, kolejni uważają, że jest ciężkostrawny i psuje smak potrawy. Pojawiają się również głosy sugerujące, że zielone pędy wskazują na większe stężenie substancji prozdrowotnych w warzywie. Któremu stwierdzeniu jest najbliżej prawdy?

Czosnek z kiełkamiCzosnek z kiełkami
Źródło zdjęć: © Getty Images | eROMAZe

W przeciwieństwie do ziemniaków kiełkujący czosnek nadal jest jadalny. Nie powinno się go wyrzucać. Co więcej, warzywo, które wypuściło zielone pędy jest zdrowsze - to za sprawą polifenoli, których stężenie rośnie wraz ze wzrostem zielonych odnóg. Warto jednak mieć na względzie, że zmianie może ulec smak kiełkującego czosnku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki brokułowe z serem. Pyszny i szybki pomysł na obiad

Kiełkujący czosnek jest trujący? To mit!

Naukowcy z południowokoreańskiego Uniwersytetu Kyungpook udowodnili, że czosnek, który wypuścił zielone pędy, nie jest dla nas trujący. Wręcz przeciwnie! Jak się okazuje, kiełkujące warzywo staje się bogatszym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie polifenoli, chroniących przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, z każdym kolejnym dniem wzrostu pędu zwiększa się stężenie antyoksydantów.

Nie tylko zielone kiełki, ale też szczypior z czosnku wykazuje właściwości prozdrowotne i nie powinien lądować w koszu. Warto mieć na względzie, że po około 2-3 tygodniach od wypuszczenia pędów ząbki nabiorą bardziej intensywnego smaku i zapachu, mogą też stać się gorzkie.

Kiełkujący czosnek nie jest szkodliwy dla zdrowia
Kiełkujący czosnek nie jest szkodliwy dla zdrowia © Pixabay

Prawidłowe przechowywanie czosnku

Główne zasady przechowywania czosnku to chłód, sucha przestrzeń i zminimalizowane światło słoneczne. Czosnek powinien być przechowywany w temperaturze pomiędzy 15 a 18 stopni Celsiusza. Możesz go umieścić w spiżarni lub kuchennej szafce, aby zapewnić odpowiednią temperaturę i ochronę przed promieniami słonecznymi. Unikaj jednak umieszczania czosnku w lodówce, ponieważ wilgoć może sprzyjać kiełkowaniu i utracie smaku.

Jeśli masz wiele główek czosnku, rozważ przechowywanie go w siatkowatych lub wiklinowych koszach, które umożliwiają swobodną cyrkulację powietrza. To pomoże utrzymać odpowiednią wentylację i zapobiegnie skondensowaniu wilgoci. Jeśli chcesz zachować pojedyncze ząbki czosnku, pozostaw je w skórce do momentu użycia. Skórka chroni ząbki przed wilgocią i utrzyma je w doskonałej kondycji.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil