Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis

To ciasto łączy dwa smaki, które potrafią zrobić efekt samą obecnością: intensywną czekoladę i delikatny krem z ciekawym akcentem. Bardzo często piekę je na niedzielę i znika do ostatniego okruszka.

Ciasto czekoladowe z kremem piekę na niedzielęCiasto czekoladowe z kremem piekę na niedzielę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

To ciasto najczęściej piekę na niedzielę i za każdym razem uczta kończy się tak samo: znikają pierwsze kawałki, potem ktoś prosi o dokładkę, a następnie o przepis. Biszkopt jest mocno czekoladowy, równy i wilgotny, a krem kawowy nadaje mu lekkości i delikatnego aromatu, który nie dominuje, tylko łączy całość w idealny deser do popołudniowej kawy. Właśnie za to wszyscy je lubią. Ma prosty wygląd, wyrazisty smak i przepyszny krem, który się wyróżnia.

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Przepis na ciasto czekoladowe z kremem

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek,
  • 150 g cukru,
  • 80 g kakao,
  • 120 g mąki tortowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 g roztopionego, przestudzonego masła,
  • szczypta soli,
  • 120 ml zaparzonej kawy (do nasączenia).

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na gęstą pianę.
  2. Następnie dodawaj stopniowo cukier, aż uzyskasz lśniącą, stabilną konsystencję. Dodawaj po jednym żółtku, mieszając już tylko szpatułką, nie mikserem.
  3. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej i dodaj do masy, mieszając wolno i dokładnie.
  4. Na końcu wlej roztopione masło i połącz je z masą. Przełóż ciasto do tortownicy 22–24 cm i piecz przez około 35-40 minut w 170°C.
  5. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na trzy równe blaty.

Krem kawowy idealnie współgra z biszkoptem

Składniki na krem kawowy:

  • 400 ml śmietanki 36 proc., dobrze schłodzonej,
  • 250 g mascarpone,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu,
  • 3 łyżki gęstego, wystudzonego espresso.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę ubij do momentu, gdy będzie wyraźnie gęsta, ale jeszcze miękka.
  2. Dodaj mascarpone oraz cukier puder i połącz krótko, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Wlej schłodzone espresso, mieszając już szpatułką, nie mikserem. Krem powinien zachować jedwabistą gładką i stabilną strukturę.

Składanie ciasta:

  1. Ułóż pierwszy blat na paterze i delikatnie nasącz go kawą.
  2. Możesz też nałożyć trochę konfitury malinowej lub truskawkowej.
  3. Nałóż warstwę kremu, rozprowadź równo do boków i przykryj drugim blatem.
  4. Powtórz nasączenie (ewentualny dżem) oraz krem, a następnie ułóż ostatnią część ciasta. Górę oraz boki posmaruj cienką warstwą kremu wyłącznie dla domknięcia całości i wygładzenia struktury.
  5. Górę polej polewą czekoladową.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum sześć godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu blaty wchłoną wilgoć, a krem ustabilizuje się i nabierze właściwego smaku.

Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀