WAŻNE
TERAZ

Zmasowany atak Rosji na Ukrainę. Polska poderwała myśliwce

Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze

Kawa już na stałe zakorzeniła się w naszej kulturze – tak bardzo, że wiele osób nie wyobraża sobie poranku bez aromatycznego napoju, który pomaga poukładać myśli. Nie ma co walczyć z porannym rytuałem, tym bardziej że dietetycy od lat potwierdzają korzystne działanie kawy. Warto jednak przyjrzeć się ziarnom, które lądują w filiżance.

Poranny kubek kawy zamień w prozdrowotny rytuałPoranny kubek kawy zamień w prozdrowotny rytuał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Półki w sklepach uginają się od paczek z kawą i eleganckich puszek wskazujących na produkty premium. A jak bardziej poszukasz, to zobaczysz, że na standardowej ofercie marketów nie kończy się wybór produktów.

Specjalistyczne sklepy oferują ziarna w różnym stopniu wypalenia z wielu różnych zakątków świata. Łatwo się w tym wszystkim pogubić, dlatego postanowiłam uporządkować informacje na temat różnych rodzajów kawy, aby łatwiej było wybrać taką, która oferuje najwięcej naturalnych związków korzystnych dla organizmu, a jednocześnie nie obciąża go niepotrzebnymi dodatkami.

Pamiętaj o kutii. To słodka potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Jasno palona kawa

Ziarna jasno palone uchodzą za najbardziej "funkcjonalne", bo w trakcie krótszego palenia zachowują większą ilość przeciwutleniaczy, a zwłaszcza kwasu chlorogenowego. To on stoi za prozdrowotnym działaniem kawy: pomaga stabilizować poziom glukozy, działa przeciwzapalnie i wspiera pracę wątroby. Jednak jasne palenie skutkuje zupełnie innym smakiem kawy, który nie wszystkim odpowiada – napar jest bardziej kwaśny, ale też bardziej są w nim wyczuwalne aromaty owocowe.

Ekstrakt wychodzi klarowny i lżejszy w odczuciu, ale w efekcie jest bardziej pobudzający, ponieważ w jasno palonych ziarnach pozostaje odrobinę więcej kofeiny. Dla osób przyzwyczajonych do klasycznego czekoladowo-orzechowego smaku kawy, minusem jest zupełnie inny profil smakowy naparu. Jasno palone ziarna często są również droższe od klasycznej kawy.

Ciemno palona klasyka

Ciemno palonych ziaren nikomu nie trzeba przestawiać – kuszą intensywnym aromatem i głębią, a w klasycznym włoskim espresso zachodzi idealna równowaga pomiędzy kwasowością a goryczą. Jednak w trakcie intensywnego wypalania ziarna tracą część cennych związków o działaniu przeciwutleniającym.

Zyskują za to bardziej stabilny, przyjemnie wytrawny smak i aromat, który wielu osobom kojarzy się z "prawdziwą kawą". Ich pobudzający efekt bywa łagodniejszy, a napar jest mniej kwaskowy, co doceniają osoby z wrażliwym żołądkiem. Warto jednak pamiętać, że zbyt mocno wypalone ziarna mogą być trudniejsze do strawienia i niepotrzebnie gorzkie.

Różne metody parzenia

Zdrowotny potencjał kawy w dużej mierze zależy również od sposobu jej przygotowania. Kawa filtrowana, parzona w dripie, przelewie lub ekspresie z filtrem papierowym uchodzi za najkorzystniejszą, bo filtr wychwytuje część diterpenów odpowiedzialnych za podnoszenie poziomu cholesterolu.

Również odpowiednio zaparzone espresso jest dobrze tolerowane przez większość osób, o ile jest spożywane z umiarem. Za bezpieczną normę uznaje się obecnie maksymalnie 5 filiżanek dziennie, co odpowiada ok. 400 mg kofeiny na dobę, przy czym ważna jest również pora dnia. Najmniej korzystny wpływ na zdrowie wykazuje kawa gotowana, zalewana wrzątkiem lub przygotowywana w tygielku, ponieważ zawiera więcej związków podnoszących poziom lipidów.

Dodatki podkręcają lub tłumią zdrowotne działanie kawy

Na smak i lekkość kawy wpływają dodatki. Klasyczne mleko lub roślinne delikatnie łagodzi smak kawy, bez obciążania napoju kaloriami. Śmietanka nadaje aksamitność, ale wyraźnie zwiększa kaloryczność kawy. Jednak zdecydowanie najgorszym wyborem są zabielacze do kawy, które zwykle zawierają utwardzone tłuszcze roślinne, syrop glukozowy i sztuczne aromaty, które są szkodliwe dla zdrowia.

Znacznie lepszym rozwiązaniem jest odrobina cynamonu, kardamonu, wanilii lub szczypta kakao, które wzbogacają smak naparu, a przy okazji zapewniają dodatkową porcję antyoksydantów. W niewielkiej ilości sprawdzi się również gorzka czekolada, wnosząc wartościowy pakiet polifenoli i subtelną słodycz bez nadmiaru cukru.

Tej kawy lepiej unikać

W przeciwieństwie do świeżo mielonych ziaren, gotowe mieszanki typu 3 w 1 oraz większość kaw instant mają niewiele wspólnego z wartościowym naparem. Zwykle zawierają dużo cukru, tłuszczów roślinnych, sztucznych aromatów i stabilizatorów, a niewiele naturalnych ziaren.

Kawa instant bywa wygodna, lecz traci większość substancji odpowiadających za prozdrowotny potencjał. Jeśli więc zależy ci na jakości i korzyściach dla organizmu, najlepiej sięgaj po świeże ziarna i łagodne dodatki, które pozwalają kawie pokazać swoje najlepsze strony.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇