Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Być może to ciasto nie budzi entuzjazmu wśród dzieciaków, ale na imprezach dla dorosłych robi furorę. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Najbardziej zachwyca polewa z dodatkiem "napoju bogów".
Na imprezach takich jak andrzejki czy sylwester ciasto rzadko kiedy odgrywa pierwsze skrzypce. W bufecie przeważają słone przekąski i sałatki. Dlatego nie ma co wymyślać wielowarstwowych deserów, ale warto postawić na prosty wypiek o głębokim, czekoladowym smaku. Tym razem wypróbuj przepis na ciasto z dodatkiem maślanki zwieńczone polewą kawową na bazie espresso.
Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Prosty przepis, który nigdy nie zawodzi
Szybka polewa na bazie espresso
Niektórzy do wypieków i deserów wykorzystują kawę rozpuszczalną. Jednak jej smak nie może się równać z głębią prawdziwego włoskiego espresso. Wystarczy jedna mała filiżanka, aby polewa nabrała aromatu, od którego robi się ciepło na żołądku. Gorącą kawę wymieszaj z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Płynną polewą polej przestudzone ciasto i posyp kawałkami gorzkiej czekolady. Słodki kawałek na imprezie nie tylko wprawi cię w dobry nastrój, ale także pomoże wytrwać do końca – nie ze względu na kofeinę (w jednej porcji jest minimalna ilość), ale ze względu na gorzką czekoladą, która może pobudzać bardziej niż filiżanka kawy.
Przepis na ciasto czekoladowe z polewą kawową
Ciasto możesz zrobić w keksówce, małej tortownicy lub prostokątnej formie. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Od razu możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza – przygotowanie masy zajmie ci niecałe 10 minut.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g cukru,
- 50 g gorzkiego kakao,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 125 ml oleju,
- 200 ml maślanki,
- 45 ml gorącego espresso,
- 150 g cukru pudru,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao i szczyptą soli.
- Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do miski z suchymi składnikami. Dodaj również olej i maślankę. Wymieszaj mikserem do połączenia składników.
- Białka ubij na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszaj do masy na ciasto.
- Wszystko przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdź drewnianą wykałaczką, czy jest wypieczone w środku. Jeśli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto i ostaw do ostygnięcia.
- Gorące espresso wymieszaj rózgą z cukrem pudrem. Polej przestudzone ciasto. Po wierzchu posyp kawałkami gorzkiej czekolady.