Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki

Być może to ciasto nie budzi entuzjazmu wśród dzieciaków, ale na imprezach dla dorosłych robi furorę. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Najbardziej zachwyca polewa z dodatkiem "napoju bogów".

Ciasto czekoladowe z polewą kawowąCiasto czekoladowe z polewą kawową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na imprezach takich jak andrzejki czy sylwester ciasto rzadko kiedy odgrywa pierwsze skrzypce. W bufecie przeważają słone przekąski i sałatki. Dlatego nie ma co wymyślać wielowarstwowych deserów, ale warto postawić na prosty wypiek o głębokim, czekoladowym smaku. Tym razem wypróbuj przepis na ciasto z dodatkiem maślanki zwieńczone polewą kawową na bazie espresso.

Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Prosty przepis, który nigdy nie zawodzi

Szybka polewa na bazie espresso

Niektórzy do wypieków i deserów wykorzystują kawę rozpuszczalną. Jednak jej smak nie może się równać z głębią prawdziwego włoskiego espresso. Wystarczy jedna mała filiżanka, aby polewa nabrała aromatu, od którego robi się ciepło na żołądku. Gorącą kawę wymieszaj z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Płynną polewą polej przestudzone ciasto i posyp kawałkami gorzkiej czekolady. Słodki kawałek na imprezie nie tylko wprawi cię w dobry nastrój, ale także pomoże wytrwać do końca – nie ze względu na kofeinę (w jednej porcji jest minimalna ilość), ale ze względu na gorzką czekoladą, która może pobudzać bardziej niż filiżanka kawy.

Przepis na ciasto czekoladowe z polewą kawową

Ciasto możesz zrobić w keksówce, małej tortownicy lub prostokątnej formie. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Od razu możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza – przygotowanie masy zajmie ci niecałe 10 minut.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g cukru,
  • 50 g gorzkiego kakao,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 125 ml oleju,
  • 200 ml maślanki,
  • 45 ml gorącego espresso,
  • 150 g cukru pudru,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao i szczyptą soli.
  2. Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do miski z suchymi składnikami. Dodaj również olej i maślankę. Wymieszaj mikserem do połączenia składników.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszaj do masy na ciasto.
  4. Wszystko przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdź drewnianą wykałaczką, czy jest wypieczone w środku. Jeśli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto i ostaw do ostygnięcia.
  6. Gorące espresso wymieszaj rózgą z cukrem pudrem. Polej przestudzone ciasto. Po wierzchu posyp kawałkami gorzkiej czekolady.
Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Przed podaniem dolewam do barszczu. Ma lepszy smak i piękny rubinowy kolor
Przed podaniem dolewam do barszczu. Ma lepszy smak i piękny rubinowy kolor
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze