Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Jeśli szukasz zdrowszych zamienników do tradycyjnych deserów, zapisz sobie ten przepis. Chociaż z zewnątrz naleśniki wyglądają jak klasyczne z dodatkiem kakao, nic bardziej mylnego. W składnikach nie ma ani grama mąki i nawet jednej szczypty cukru.
Wiele osób rezygnuje z jedzenia naleśników z uwagi na zawartość białej mąki, która w powszechnej opinii dostarcza "pustych kalorii". Okazuje się, że nie tylko można ją zastąpić inną mąką, na przykład migdałową, kokosową czy gryczaną (jak w przepisie na galette bretonnes), ale także można z niej całkowicie zrezygnować. To niewiarygodne, ale placuszki bez mąki naprawdę dobrze się smażą i nie przywierają do patelni. Wychodzą miękkie i elastyczne.
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Naleśniki bez mąki i cukru
Z listy składników na klasyczne naleśniki właściwie zostały tylko jajka, więc nie musisz zastanawiać się nad tym, czy do masy wlać zwykłe mleko, czy może wodę gazowaną. Jajka wymieszaj mikserem z serkiem mascarpone i dużą łyżką kakao, która zabarwi ciasto na przyjemnie deserowy kolor, a przy okazji zwiększy ilość wartościowych tłuszczów i minerałów. Naleśniki świetnie sprawdzają się na śniadanie lub deser, zwłaszcza w dietach wysokobiałkowych.
Przepis na naleśniki bez mąki i cukru
Naleśniki po usmażeniu nie są słodkie, więc jeśli chcesz je podać na deser, polej miodem lub syropem klonowym.
Składniki:
- 3 jajka,
- 3 duże łyżki serka mascarpone,
- 1 łyżka kakao.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, dodaj serek mascarpone i kakao. Wymieszaj mikserem na gładką masę.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Porcjami wylewaj ciasto i smaż jak klasyczne naleśniki.
- Podawaj z kremowym serkiem, twarożkiem, ulubionym dżemem lub świeżymi owocami.