Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita

Dieta wysokobiałkowa nie jest już zarezerwowana tylko dla sportowców. Jest często wybierana również przez osoby, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. Produkty wysokoproteinowe w sklepach są na wyciągnięcie ręki, a media społecznościowe pękają w szwach od informacji, co z czym łączyć i w jakich proporcjach. Lekarze ostrzegają przed konsekwencjami.

Białko w diecie jest ważne, ale potrzebne jest zróżnicowanie Białko w diecie jest ważne, ale potrzebne jest zróżnicowanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Doktor n. med. Lucyna Pachocka w artykule na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej pisze o zagrożeniach wynikających z długotrwałego stosowania diety wysokobiałkowej, na przykład Dukana lub Atkinsa. Zmiana proporcji spożywania białek do węglowodanów może prowadzić do osłabienia kości, stanów zapalnych nerek, a nawet niewydolności wątroby. Zwłaszcza jeśli wprowadzamy taką dietę bez badań i konsultacji lekarskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Najnowsze zalecenia WHO

W grudniu 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oficjalnie zmieniła wytyczne odnośnie piramidy żywieniowej, stawiając warzywa i owoce nad produktami zbożowymi. Ale nadal nabiał i mięso, czyli naturalne źródła białka znajdują się następne w kolejce. Według Justyna Malinowskiej (dr n. med. i n. o zdr.):

"Zapotrzebowanie na białko w populacji polskiej wynosi średnio 0,9 g/kg masy ciała na dobę" (za: ncez.pzh.gov.pl).

To oznacza, że dorosła kobieta, która waży 65 kg, powinna spożywać ok. 58,5 g białka dziennie. Tymczasem w dietach wysokoproteinowych ilość białka jest zwiększona nawet do 2 g/kg masy ciała na dobę. Doktor Lucyna Pachocka zauważa, że taki sposób odżywania może faktycznie przyczynić się do zrzucenia kilku dodatkowych kilogramów, ale efekt często jest krótkotrwały. Jeśli w parze z dietą nie idzie aktywność fizyczna, skutki mogą być jeszcze bardziej dotkliwe dla zdrowia.

Niedoceniany składnik w diecie wysokoproteinowej

Osoby na diecie wysokobiałkowej często zapominają o warzywach, które są przede wszystkim ważnym źródłem błonnika.

Ze względu na niedobór błonnika narażamy się dodatkowo na przewlekłe zaparcia i stany zapalne jelita grubego. Dieta wysokobiałkowa pozbawiona odpowiedniej ilości przyswajalnych węglowodanów negatywnie wpływa na mózg, […] może powodować uczucie zmęczenia i zaburzenia koncentracji oraz silnie osłabia wydolność i siłę mięśni – zaznacza Lucyna Pachocka.

Michał Wrzosek widzi również niebezpieczeństwo w produktach, które obok większej ilości białka zawierają także słodziki i konserwanty. Słodkie jogurciki i batoniki proteinowe mogą zaburzać produkcję insuliny, a w efekcie prowadzić do otyłości czy stanów zapalnych jelit. Dietetyk zachęca do tego, aby wybierać przede wszystkim naturalne źródła białka, czyli chude mięso (na przykład drób i ryby), jaja i orzechy.

Problemy z trawieniem błonnika

Osoby, których dieta opiera się przede wszystkim na źródłach białka, mogą mieć problemy z trawieniem produktów bogatych w błonnik. Potem powrót do warzyw, kasz i orzechów może być bolesny. Dietetycy zalecają, aby tego typu żywność wprowadzać stopniowo. Należy też pić większe ilości wody. Wtedy jelita przyzwyczają się do większej ilości błonnika, a z czasem zauważysz realne efekty, w postaci większej sytości i lepszego trawienia.

Wybrane dla Ciebie

Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle