Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania

Amarantus to zboże, które jest mało popularne w Polsce, za to w krajach Ameryki Południowej jest znane, cenione i wykorzystywane od wieków. Te maleńkie i niepozorne ziarenka są bogatym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Nie bez powodu nazywany jest "złotem Inków".

Amarantus zawiera dużo białka i zdrowych kwasów tłuszczowychAmarantus zawiera dużo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Osoby, które interesują się zdrowym odżywianiem, pewnie nieraz zetknęły się z amarantusem. W sklepach są dostępne zarówno surowe ziarna jak i ekspandowane, które są odpowiednie do bezpośredniego spożycia. Można kupić też mąkę, płatki i amarantuski, czyli ciasteczka z amarantusa, często z wiórkami kokosowymi. Warto potraktować je nie tylko jako kulinarną ciekawostkę, ale także jako stały składnik codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka z piekarnika

Jak amarantus wpływa na organizm?

Ziarna amarantusa biją na głowę zboża uznawane w Polsce za tradycyjne, takie jak pszenica czy nawet żyto. Zawierają dużo ilość żelaza, wapnia i białka (ok. 13–18 proc.), którego przyswajalność jest bardzo wysoka – wynosi nawet 79–89 proc.

Amarantus jest również bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy i linolowy, a także skwalen, który rzadko występuje w innych produktach spożywczych. Poza amarantusem jest dostępny tylko w wątrobie wieloryba i rekina, a jego wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia – przede wszystkim stymuluje układ immunologiczny i hamuje procesy starzenia. Skwalen jest jednym z ważniejszych składników lipidowych skóry, stanowiąc barierę antybakteryjną i przeciwgrzybiczą.

Jednym z największych atutów amarantusa jest jego wysoka zawartość błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Jednocześnie ziarna są niskokaloryczne, dlatego włączenie amarantusa do diety może więc pomóc w kontrolowaniu masy ciała. Są również bezglutenowe, więc bezpieczne dla osób z celiakią.

Pomysły na dania, potrawy i przekąski z amarantusem

Amarantus jest wszechstronny w kuchni – świetnie sprawdza się do wypieku chleba i ciasteczek, ale możesz z nim przygotować także zdrową sałatkę na lunch do pracy. Oto kilka propozycji:

  • sałatka z amarantusem i pieczoną dynią – to świetna kompozycja na jesień. Ugotuj ziarna amarantusa i wymieszaj z sosem winegret, młodym szpinakiem, orzechami i czerwoną cebulą. Na wierzch połóż kawałki pieczonej dyni, a całość polej olejem sezamowym,
  • amarantuski kokosowe – to pyszne, chrupiące ciasteczka z ekspandowanymi perełkami amarantusa i wiórkami kokosowymi, w sam raz na przekąskę w pracy lub szkole,
  • deser z amarantusem – możesz przygotować kremowy pudding na mleku z jabłkami lub śliwką w cynamonie, a także dodawać płatki lub ziarna ekspandowane do jogurtu czy owsianki na co dzień,
  • pieczywo – mąka z amarantusa jest doskonałym dodatkiem do domowego chleba lub bułeczek. Nadaje im orzechowy smak i zwiększa ich wartość odżywczą.

Już 150 g ugotowanego amarantusa może pokryć dzienne zapotrzebowanie na białko u osoby dorosłej. Pamiętaj jednak, że ważniejsze od kontrolowania ilości, jest dbanie o regularne posiłki i zróżnicowane produkty w diecie.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy