Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania

Amarantus to zboże, które jest mało popularne w Polsce, za to w krajach Ameryki Południowej jest znane, cenione i wykorzystywane od wieków. Te maleńkie i niepozorne ziarenka są bogatym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Nie bez powodu nazywany jest "złotem Inków".

Amarantus zawiera dużo białka i zdrowych kwasów tłuszczowychAmarantus zawiera dużo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Osoby, które interesują się zdrowym odżywianiem, pewnie nieraz zetknęły się z amarantusem. W sklepach są dostępne zarówno surowe ziarna jak i ekspandowane, które są odpowiednie do bezpośredniego spożycia. Można kupić też mąkę, płatki i amarantuski, czyli ciasteczka z amarantusa, często z wiórkami kokosowymi. Warto potraktować je nie tylko jako kulinarną ciekawostkę, ale także jako stały składnik codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka z piekarnika

Jak amarantus wpływa na organizm?

Ziarna amarantusa biją na głowę zboża uznawane w Polsce za tradycyjne, takie jak pszenica czy nawet żyto. Zawierają dużo ilość żelaza, wapnia i białka (ok. 13–18 proc.), którego przyswajalność jest bardzo wysoka – wynosi nawet 79–89 proc.

Amarantus jest również bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy i linolowy, a także skwalen, który rzadko występuje w innych produktach spożywczych. Poza amarantusem jest dostępny tylko w wątrobie wieloryba i rekina, a jego wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia – przede wszystkim stymuluje układ immunologiczny i hamuje procesy starzenia. Skwalen jest jednym z ważniejszych składników lipidowych skóry, stanowiąc barierę antybakteryjną i przeciwgrzybiczą.

Jednym z największych atutów amarantusa jest jego wysoka zawartość błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Jednocześnie ziarna są niskokaloryczne, dlatego włączenie amarantusa do diety może więc pomóc w kontrolowaniu masy ciała. Są również bezglutenowe, więc bezpieczne dla osób z celiakią.

Pomysły na dania, potrawy i przekąski z amarantusem

Amarantus jest wszechstronny w kuchni – świetnie sprawdza się do wypieku chleba i ciasteczek, ale możesz z nim przygotować także zdrową sałatkę na lunch do pracy. Oto kilka propozycji:

  • sałatka z amarantusem i pieczoną dynią – to świetna kompozycja na jesień. Ugotuj ziarna amarantusa i wymieszaj z sosem winegret, młodym szpinakiem, orzechami i czerwoną cebulą. Na wierzch połóż kawałki pieczonej dyni, a całość polej olejem sezamowym,
  • amarantuski kokosowe – to pyszne, chrupiące ciasteczka z ekspandowanymi perełkami amarantusa i wiórkami kokosowymi, w sam raz na przekąskę w pracy lub szkole,
  • deser z amarantusem – możesz przygotować kremowy pudding na mleku z jabłkami lub śliwką w cynamonie, a także dodawać płatki lub ziarna ekspandowane do jogurtu czy owsianki na co dzień,
  • pieczywo – mąka z amarantusa jest doskonałym dodatkiem do domowego chleba lub bułeczek. Nadaje im orzechowy smak i zwiększa ich wartość odżywczą.

Już 150 g ugotowanego amarantusa może pokryć dzienne zapotrzebowanie na białko u osoby dorosłej. Pamiętaj jednak, że ważniejsze od kontrolowania ilości, jest dbanie o regularne posiłki i zróżnicowane produkty w diecie.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀