Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania

Amarantus to zboże, które jest mało popularne w Polsce, za to w krajach Ameryki Południowej jest znane, cenione i wykorzystywane od wieków. Te maleńkie i niepozorne ziarenka są bogatym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Nie bez powodu nazywany jest "złotem Inków".

Amarantus zawiera dużo białka i zdrowych kwasów tłuszczowychAmarantus zawiera dużo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Osoby, które interesują się zdrowym odżywianiem, pewnie nieraz zetknęły się z amarantusem. W sklepach są dostępne zarówno surowe ziarna jak i ekspandowane, które są odpowiednie do bezpośredniego spożycia. Można kupić też mąkę, płatki i amarantuski, czyli ciasteczka z amarantusa, często z wiórkami kokosowymi. Warto potraktować je nie tylko jako kulinarną ciekawostkę, ale także jako stały składnik codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka z piekarnika

Jak amarantus wpływa na organizm?

Ziarna amarantusa biją na głowę zboża uznawane w Polsce za tradycyjne, takie jak pszenica czy nawet żyto. Zawierają dużo ilość żelaza, wapnia i białka (ok. 13–18 proc.), którego przyswajalność jest bardzo wysoka – wynosi nawet 79–89 proc.

Amarantus jest również bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy i linolowy, a także skwalen, który rzadko występuje w innych produktach spożywczych. Poza amarantusem jest dostępny tylko w wątrobie wieloryba i rekina, a jego wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia – przede wszystkim stymuluje układ immunologiczny i hamuje procesy starzenia. Skwalen jest jednym z ważniejszych składników lipidowych skóry, stanowiąc barierę antybakteryjną i przeciwgrzybiczą.

Jednym z największych atutów amarantusa jest jego wysoka zawartość błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Jednocześnie ziarna są niskokaloryczne, dlatego włączenie amarantusa do diety może więc pomóc w kontrolowaniu masy ciała. Są również bezglutenowe, więc bezpieczne dla osób z celiakią.

Pomysły na dania, potrawy i przekąski z amarantusem

Amarantus jest wszechstronny w kuchni – świetnie sprawdza się do wypieku chleba i ciasteczek, ale możesz z nim przygotować także zdrową sałatkę na lunch do pracy. Oto kilka propozycji:

  • sałatka z amarantusem i pieczoną dynią – to świetna kompozycja na jesień. Ugotuj ziarna amarantusa i wymieszaj z sosem winegret, młodym szpinakiem, orzechami i czerwoną cebulą. Na wierzch połóż kawałki pieczonej dyni, a całość polej olejem sezamowym,
  • amarantuski kokosowe – to pyszne, chrupiące ciasteczka z ekspandowanymi perełkami amarantusa i wiórkami kokosowymi, w sam raz na przekąskę w pracy lub szkole,
  • deser z amarantusem – możesz przygotować kremowy pudding na mleku z jabłkami lub śliwką w cynamonie, a także dodawać płatki lub ziarna ekspandowane do jogurtu czy owsianki na co dzień,
  • pieczywo – mąka z amarantusa jest doskonałym dodatkiem do domowego chleba lub bułeczek. Nadaje im orzechowy smak i zwiększa ich wartość odżywczą.

Już 150 g ugotowanego amarantusa może pokryć dzienne zapotrzebowanie na białko u osoby dorosłej. Pamiętaj jednak, że ważniejsze od kontrolowania ilości, jest dbanie o regularne posiłki i zróżnicowane produkty w diecie.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka