Kiedy nie mam czasu, robię te ciasteczka. Moja córka wciąga je jak odkurzacz

To ekspresowe ciasteczka, które robię, gdy w domu zaczyna się kręcić mały głodomór. Wystarczy kilka minut i cztery składniki, by powstała zdrowa, słodka przekąska, którą dzieci po prostu kochają.

Córka uwielbia amarantuskiCórka uwielbia amarantuski
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Kiedy dzień pędzi jak szalony, a dziecko woła o coś "na już", te ciasteczka ratują sytuację. Robi się je w jednej misce, pieką błyskawicznie i dają masę radości. Amarantus ekspandowany to niepozorne ziarenka z ogromnym potencjałem. Są lekkie, chrupiące, pełne wartości odżywczych. A gdy dodasz do nich banan i kilka innych składników, masz gotowe amarantuski. Wiesz, co jest najlepsze? Takie ciasteczka są pełne błonnika, żelaza i potasu. Lepiej przygotować taki smakołyk niż zjeść czekoladę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie, banany i czekoladowa niespodzianka. Szybki i prosty deser

Jak zrobić proste i szybkie amarantuski?

Składniki:

  • 2 banany,
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego,
  • łyżeczka kakao,
  • łyżeczek wiórek kokosowych,
  • łyżka masła orzechowego.

Sposób przygotowania:

  1. Banany rozgnieć widelcem na jednolitą masę.
  2. Dodaj amarantus, kakao, wiórki kokosowe i ewentualnie masło orzechowe.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki – masa powinna być lepka, ale zwarta.
  4. Formuj z niej małe kulki lub spłaszczone ciasteczka.
  5. Ułóż je na papierze do pieczenia i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  6. Ostudź i gotowe! Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Amarantuski są tak wszechstronne, że możesz przygotować je na różne sposoby. Nawet takie z samym bananem są obłędne. Warto też spróbować takie z dodatkiem jajka lub orzechów (będą wtedy jeszcze bardziej chrupiące). Jeśli nie przepadasz za kakao, nic nie stoi na przeszkodzie, by nie dodawać tego składnika.

Dlaczego warto jeść amarantuski?

Amarantuski to idealna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Są bezglutenowe, bez cukru i mąki, a mimo to znikają w tempie ekspresowym. Kakao nadaje im lekko gorzkawy smak, jeśli wolisz słodsze wypieki, po prostu je pomiń albo zwiększ ilość banana. To również świetny sposób na przemycenie wartościowych składników do diety dziecka. Nie musisz też rezygnować ze słodyczy, bo te amarantuski spełniają wszelkie wymagania.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa