Do płatków owsianych dodaję to masło. Ciastka wychodzą jeszcze lepsze

Szukasz słodkiego, orzechowo-czekoladowego przysmaku, który przygotujesz w kilka chwil? Te ciastka owsiane z masłem orzechowym to idealny wybór. Są aromatyczne, kruche, a jednocześnie proste do wykonania. Świetnie sprawdzą się jako przekąska do kawy.

Ciastka owsiane z masłem orzechowym sprawdzą się do kawyCiastka owsiane z masłem orzechowym sprawdzą się do kawy
Źródło zdjęć: © Getty Images | irina-k-ch
Karol Wiak

Szukasz przepisu na coś słodkiego, co nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni? Ciasteczka z masłem orzechowym to prawdziwy klasyk wśród domowych wypieków – prosty, szybki i niezawodny. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt zachwyci całą rodzinę. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i pełne orzechowego aromatu, staną się twoim ulubionym deserem do kawy, herbaty czy jako przekąska na wynos.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Co więcej, ten przepis na ciasteczka z masłem orzechowym jest bardzo uniwersalny - możesz dodać do niego kawałki czekolady, posypać je orzechami lub zostawić w najprostszej wersji. Każdy wariant smakuje wybornie, a ciastka zawsze znikają z talerza w mgnieniu oka. Jeśli więc marzy ci się szybki i efektowny deser, koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis.

Przepis na ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Niezapowiedziani goście? To już nie problem. Dzięki temu przepisowi, przygotujesz smaczną i prostą słodką przekąskę do kawy. Rozpływają się w ustach, więc jest prawdopodobne, że każdy, kto ich spróbuje, poprosi cię o dokładkę i... przepis.

Składniki:

  • 2 szkl. płatków owsianych pełnoziarnistych,
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego,
  • 1/2 szkl. masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szkl. mąki pszenno-owsianej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj masło orzechowe, jajka oraz pozostałe mokre składniki.
  2. Wszystko dokładnie wyrób i uformuj z ciasta małe kuleczki. Spłaszcz je i ułóż na blaszce do pieczenia.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15-20 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru i staną się chrupiące.

Porady:

  • Masło orzechowe możesz dowolnie zmieniać – gładkie, z kawałeczkami orzechów, bez dodatków aromatów.
  • Możesz wybrać ulubiony rodzaj czekolady (od mlecznej po gorzką) — każda wersja smakuje wyjątkowo.
  • Ciastka z masłem orzechowym można łatwo dostosować do własnych upodobań. Możesz dodać kawałki czekolady, orzechy lub inne ulubione dodatki. To pozwala na tworzenie unikalnych wersji ciastek, które zadowolą każde podniebienie.
  • Aby ciastka zachowały świeżość, najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku lub foliowym woreczku. Można je również trzymać w lodówce, co pozwoli na dłuższe zachowanie ich aromatu i chrupkości.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę