Biorę serek wiejski i robię wysokobiałkowe ciasteczka. Tak pyszne, że zajada cała rodzina

Serek wiejski to nie tylko szybka przekąska, ale również baza do wielu pysznych eksperymentów. Tym razem zamienił się w pyszne ciasteczka z dodatkiem owoców.

Pyszne ciasteczka z serka wiejskiegoPyszne ciasteczka z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Serek wiejski przez lata był niedoceniany, ale w ostatnim czasie przechodzi prawdziwy renesans. Stał się bazą do śniadaniowych placuszków, viralem rozeszły się filmiki z przepisem na spód do pizzy, a i sos do kanapek na bazie serka wiejskiego zrobi furorę. W mojej kuchni wykorzystuję go również do zrobienia ciasteczek. Dzięki temu mogę podać moim bliskim wysokobiałkowy i pyszny deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Ciasteczka z serka wiejskiego

Ciasteczka z serka wiejskiego i borówek to prawdziwa perełka w świecie zdrowych deserów. Serek wiejski jest znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia oraz składników odżywczych. Do tego pełne antyoksydantów borówki i mamy idealny deser dla całej rodziny. W zdrowszej wersji cukier można zastąpić erytrytolem. To dobre rozwiązanie dla osób, które borykają się z wysokim stężeniem cukru we krwi.

Serek wiejski nawet po odsączeniu, dodaje ciastu wilgotności, dzięki czemu ciasteczka nie są suche i pozostają przyjemnie miękkie w środku. Całość przełamują soczyste borówki, które dodają lekkości i świeżości. Ciastka nie są suche ani kruche, ale mają bardziej miękką, nieco puszystą teksturę.

Składniki:

  • 165 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka),
  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki cukru lub erytrytolu,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski odsącz i przełóż do miski.
  2. Lekko zblenduj lub rozgnieć widelcem.
  3. Wbij jajko, wlej olej, dorzuć sól, cukier zwykły oraz wanilinowy i wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj, aż powstanie masa bez grudek.
  5. Na koniec dorzuć borówki.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przy pomocy łyżki wykładaj porcje ciasta, tworząc ciasteczka. Zachowuj odstępy.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Gdy ciastka lekko przestygną, można zabrać się za jedzenie. Świetnie sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i słodkie drugie śniadanie do szkoły i pracy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości