Biorę serek wiejski i robię wysokobiałkowe ciasteczka. Tak pyszne, że zajada cała rodzina

Serek wiejski to nie tylko szybka przekąska, ale również baza do wielu pysznych eksperymentów. Tym razem zamienił się w pyszne ciasteczka z dodatkiem owoców.

Pyszne ciasteczka z serka wiejskiegoPyszne ciasteczka z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Serek wiejski przez lata był niedoceniany, ale w ostatnim czasie przechodzi prawdziwy renesans. Stał się bazą do śniadaniowych placuszków, viralem rozeszły się filmiki z przepisem na spód do pizzy, a i sos do kanapek na bazie serka wiejskiego zrobi furorę. W mojej kuchni wykorzystuję go również do zrobienia ciasteczek. Dzięki temu mogę podać moim bliskim wysokobiałkowy i pyszny deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Ciasteczka z serka wiejskiego

Ciasteczka z serka wiejskiego i borówek to prawdziwa perełka w świecie zdrowych deserów. Serek wiejski jest znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia oraz składników odżywczych. Do tego pełne antyoksydantów borówki i mamy idealny deser dla całej rodziny. W zdrowszej wersji cukier można zastąpić erytrytolem. To dobre rozwiązanie dla osób, które borykają się z wysokim stężeniem cukru we krwi.

Serek wiejski nawet po odsączeniu, dodaje ciastu wilgotności, dzięki czemu ciasteczka nie są suche i pozostają przyjemnie miękkie w środku. Całość przełamują soczyste borówki, które dodają lekkości i świeżości. Ciastka nie są suche ani kruche, ale mają bardziej miękką, nieco puszystą teksturę.

Składniki:

  • 165 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka),
  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki cukru lub erytrytolu,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski odsącz i przełóż do miski.
  2. Lekko zblenduj lub rozgnieć widelcem.
  3. Wbij jajko, wlej olej, dorzuć sól, cukier zwykły oraz wanilinowy i wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj, aż powstanie masa bez grudek.
  5. Na koniec dorzuć borówki.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przy pomocy łyżki wykładaj porcje ciasta, tworząc ciasteczka. Zachowuj odstępy.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Gdy ciastka lekko przestygną, można zabrać się za jedzenie. Świetnie sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i słodkie drugie śniadanie do szkoły i pracy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇