Biorę serek wiejski i robię wysokobiałkowe ciasteczka. Tak pyszne, że zajada cała rodzina
Serek wiejski to nie tylko szybka przekąska, ale również baza do wielu pysznych eksperymentów. Tym razem zamienił się w pyszne ciasteczka z dodatkiem owoców.
Serek wiejski przez lata był niedoceniany, ale w ostatnim czasie przechodzi prawdziwy renesans. Stał się bazą do śniadaniowych placuszków, viralem rozeszły się filmiki z przepisem na spód do pizzy, a i sos do kanapek na bazie serka wiejskiego zrobi furorę. W mojej kuchni wykorzystuję go również do zrobienia ciasteczek. Dzięki temu mogę podać moim bliskim wysokobiałkowy i pyszny deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo
Ciasteczka z serka wiejskiego
Ciasteczka z serka wiejskiego i borówek to prawdziwa perełka w świecie zdrowych deserów. Serek wiejski jest znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia oraz składników odżywczych. Do tego pełne antyoksydantów borówki i mamy idealny deser dla całej rodziny. W zdrowszej wersji cukier można zastąpić erytrytolem. To dobre rozwiązanie dla osób, które borykają się z wysokim stężeniem cukru we krwi.
Serek wiejski nawet po odsączeniu, dodaje ciastu wilgotności, dzięki czemu ciasteczka nie są suche i pozostają przyjemnie miękkie w środku. Całość przełamują soczyste borówki, które dodają lekkości i świeżości. Ciastka nie są suche ani kruche, ale mają bardziej miękką, nieco puszystą teksturę.
Składniki:
- 165 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka),
- 200 g serka wiejskiego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki cukru lub erytrytolu,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Serek wiejski odsącz i przełóż do miski.
- Lekko zblenduj lub rozgnieć widelcem.
- Wbij jajko, wlej olej, dorzuć sól, cukier zwykły oraz wanilinowy i wymieszaj.
- Dodaj mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj, aż powstanie masa bez grudek.
- Na koniec dorzuć borówki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przy pomocy łyżki wykładaj porcje ciasta, tworząc ciasteczka. Zachowuj odstępy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
Gdy ciastka lekko przestygną, można zabrać się za jedzenie. Świetnie sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i słodkie drugie śniadanie do szkoły i pracy. Smacznego!