Ten serek wiejski jest najzdrowszy. Dietetyczka podpowiada, na co zwrócić uwagę

Serek wiejski to niby prosty produkt z dużą ilością białka, a okazuje się, że łatwo wybrać ten zły. Dietetyczka Dominika Hatala wzięła pod lupę trzy popularne wersje i pokazała, który serek naprawdę warto wrzucać do koszyka. Do jakich doszła wniosków?

To najzdrowszy serek wiejski według dietetyczkiTo najzdrowszy serek wiejski według dietetyczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Begunenko
Paulina Hermann

W polskich lodówkach serek wiejski ma swoje stałe miejsce. Dla jednych to szybkie śniadanie, dla innych świetny pomysł na dietetyczną kolację. W końcu można do niego wrzucić owoce oraz masło orzechowe i pożywny posiłek jest już gotowy.

Problem w tym, że sklepy oferują kilka wariantów, które różnią się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi. Dietetyczka Dominika Hatala porównała trzy wersje: klasyczną, lekką i wysokobiałkową. Tylko jedna z nich naprawdę robi porządną robotę i wspiera organizm. Reszta to półśrodki, które kuszą klientów zapominających o czytaniu składów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki jak lody rożki – deserowy hit dla dzieci i dorosłych!

Który serek wiejski jest najlepszy?

Jeśli myślisz, że "klasyczny" znaczy najlepszy, to już jesteś w błędzie. Klasyczny serek wiejski ma ok. 194 kcal w kubeczku i 10 gramów tłuszczu. To więcej niż niektóre kanapki z szynką, które ludzie skreślają jako "niezdrowe". Jasne, jest tu 22 gramy białka, ale przy takiej ilości tłuszczu efekt sytości jest krótkotrwały. Chociaż ów produkt nie jest jakoś bardzo kaloryczny, to nie broni się zbyt dobrze.

Kolejnym produktem jest serek wiejski lekki. Ten już ma o wiele lepszy skład. 179 kcal, 6 gramów tłuszczu i 24 gramy białka. Co prawda ilość białka jest niewiele wyższa, ale ma to ogromne znaczenie w skali całego dnia. Chociaż ten serek wydaje się świetną opcją, to jest coś, co go przebija.

I tu wchodzi trzeci zawodnik, czyli serek wiejski wysokobiałkowy - 185 kcal, 6 gramów tłuszczu i aż 28 gramów białka. To już konkretny wynik, bo dużo lepszy bilans niż w dwóch pozostałych. Mniej tłuszczu niż klasyk, więcej białka niż lekki. Ma trochę więcej kalorii niż lekki, ale nie jest to jakaś znacząca wartość. I właśnie dlatego ten wariant dostaje zielone światło od dietetyczki.

Serek wiejski powinien mieć krótki i czytelny skład

Kiedy już wiesz, że wysokobiałkowy serek bije inne na głowę, warto rzucić okiem na skład – bo tutaj też potrafi się dziać. Dobry serek wiejski powinien mieć trzy składniki: mleko pasteryzowane, śmietankę i sól. Koniec. Wszystko poza tym, to chemiczna próba maskowania tego, co producentowi nie wyszło. Wszelkie dodatki sprawiają, że serek wiejski przestaje być zdrowy.

Są na rynku produkty, w których znajdziemy stabilizatory, zagęstniki i mleko w proszku, bo dzięki temu serek wygląda "lepiej" i nie rozwarstwia się po trzech dniach. Ale tak naprawdę: czy to dobrze? Jeśli w produkcie, który powinien mieć prosty skład, nagle znajdujesz składniki brzmiące jak z laboratorium, to znak, żeby poszukać innego kubeczka. Organizm ci za to podziękuje.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu