Dorzuć do serka wiejskiego. Mózg wskoczy na wyższe obroty, a jelita będą działać jak należy

Serek wiejski nadal bije rekordy popularności. Już nie tylko sportowcy i osoby na diecie wysokobiałkowej przygotowują z nim bajgle, desery i placki. Praktyczne opakowania dostępne w sklepach sprawiają, że można go zabrać także na przekąskę do pracy. Czujesz spadek wydajności? Wymieszaj serek z chrupiącym dodatkiem.

Dodaj do serka wiejskiego 1 chrupiący składnikDodaj do serka wiejskiego 1 chrupiący składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na rynku są dostępne różne rodzaje serków wiejskich, co pozwala wybrać produkt najbardziej dopasowany do potrzeb. Najczęściej w koszykach ląduje klasyczny serek wiejski w pełnotłustej wersji – ze względu na bardziej kremowy smak i większą przyswajalność witamin. Dostępne są również serki light o obniżonej zawartości tłuszczu, a także bez laktozy – dla osób, które mają problemy z trawieniem tego cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane

Takie połączenie to superfood

Jeśli sięgasz po serek wiejski w przerwie na lunch, wystarczy, że wymieszasz go z orzechami włoskimi, a będzie bogaty nie tylko w białko i wapń, ale także wiele cennych witamin, minerałów i kwasy omega-3. Ich zawartość zwiększa wchłanialność witamin A i D z serka wiejskiego. Te dwa składniki połączone razem to prawdziwy superfood, wspierający budowę mięśni, kości i pracę mózgu.

Serek wiejski z orzechami włoskimi to przekąska, która powinna zainteresować również osoby na diecie redukcyjnej. Białko z serka w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami i błonnikiem z orzechów włoskich zapewnia długotrwałe uczucie sytości, zmniejszając chęć sięgnięcia po inną, mniej zdrową przekąskę.

Przepis na sos z serka wiejskiego do grillowanych warzyw

Wykorzystaj te dwa składniki, które pozwalają kompleksowo zadbać o organizm, w przygotowaniu pysznego sosu do grillowanych warzyw.

Składniki:

  • 100 g serka wiejskiego,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 1 główka czosnku,
  • 1-2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • garść świeżych ziół – może być pietruszka, koperek, tymianek lub kolendra,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Przygotuj pieczony czosnek. Odetnij górną część główki, aby odsłonić ząbki. Polej łyżką oliwy, posyp solą i owiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30–40 minut. Po tym czasie wyjmij czosnek i odwiń z folii. Po wystygnięciu wyciśnij miękki miąższ do miseczki.
  2. Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie – pamiętaj o mieszaniu, żeby się nie przypaliły. Gdy zaczną ładnie pachnieć, zdejmij je z patelni. Po ostygnięciu przełóż do malaksera i zmiel na proszek.
  3. W miseczce wymieszaj pieczony czosnek z serkiem wiejskim i posiekanymi orzechami włoskimi. Dodaj odrobinę soku z cytryny, sól, pieprz i świeże zioła.
Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój