Kreatywne sposoby grillowania warzyw: jak przygotować dania bez mięsa

Majówka to dobry moment na przygotowanie również tych pełnowartościowych posiłków. Świetnym uzupełnieniem karkówki, schabu czy szaszłyków będą grillowane warzywa. W ich przypadku, można mówić o pełnej różnorodności, bo można grillować niemal wszystko. I właśnie to słowo "niemal" wydaje się być tu kluczowe.

ObrazekWarzywa na grilla - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Przygotowując i rozpalając grilla podczas majówki warto jest zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Jeśli zależy ci na tym, by posiłki były urozmaicone, to warto jest zadbać zarówno o dania mięsne na grilla, sałatki, przystawki, odpowiednie sosy, a także o warzywa na grilla, które będą uzupełnieniem praktycznie każdego posiłku.

Ich przygotowanie i następnie smażenie jest banalnie proste. Wystarczy je umyć, osuszyć, obrać (w niektórym przypadku) i wrócić na ruszt. Aby wydobyć ten najlepszy smak, konieczne jest użycie przypraw. Dzięki nim, grillowane warzywa nabiorą odpowiedniego aromatu i zachwycą wszystkich gości.

Jakie warzywa na grilla?

Czy warzywa na grillu to na pewno dobry pomysł? Oczywiście, że tak! Przygotowując je w ten sposób, możesz być pewny tego, że będą miękkie, delikatne, posiadające bogaty smak i piękną karmelizację. Wystarczą odpowiednie przyprawy lub mieszanka oleju z pewnymi składnikami, by wydobyć z nich ten możliwie najlepszy smak. Będą świetnym dodatkiem do dań, ale również świetną opcją dla wegan i wegetarian.

Obrazek
Warzywa na grillu - Pyszności; Foto Canva.com

Najpopularniejsze warzywa na grilla to m.in.:

  • cukinia
  • bakłażan
  • papryka
  • pieczarki
  • cebula z grilla
  • szparagi
  • ziemniaki
  • pomidory
  • kapusta
  • marchewka.

Jak przygotować warzywa do grillowania i jak długo je smażyć?

Grillowane warzywa w niektórych przypadkach należy obrać, ale w zupełności wystarczy pokrojenie ich w grubsze plastry, o jak największej powierzchni. Aby nie przywierały do rusztu, dobrze jest użyć aluminiowej tacki. W przypadku, gdy akurat nie masz jej pod ręką, to dobrze jest nasmarować kratkę grilla - olejem. Podczas grillowania, dobrze jest posmarować je oliwą z czosnkiem, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.

Obrazek
Przygotowanie warzyw - Pyszności; Foto Canva.com

Jak długo powinny się smażyć warzywa na grillu? Czas jest tu uzależniony od wybranej metody grillowania i wielkości warzyw. Standardowo jest to kilka minut, w przypadku tych miękkich warzyw, około 10-15 minut w przypadku marchewki z grilla i nawet około 30 minut, gdy zamierzasz grillować kapustę pekińską lub białą i czerwoną. Najlepiej jest wybrać takie warzywa, które będą dopasowane do własnej preferencji. Pamiętaj, że grillowane warzywa nie wymagają zbyt wymyślnych marynat. Wystarczą te popularne przyprawy.

Warzywa na grilla przepisy

Chcesz poznać najlepszy pomysł na warzywa na grilla. Jest całkiem dużo opcji, ale my postanowiliśmy zaprezentować tę najlepszą. Dobrze będzie upiec wszystkie warzywa na jednej tacce i właśnie na taki przepis na warzywa na grilla się zdecydowaliśmy. Zobacz, jakie to proste.

Składniki:

  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • bakłażan
  • cukinia
  • pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • kilka listków bazylii
  • gałązka rozmarynu
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • mielony czarny pieprz.
Obrazek
Warzywa z grilla - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój warzywa w duże kawałki. Sparz pieczarki we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu i następnie odcedź.
  2. Wymieszaj w miseczce oliwę z przyprawami. Polej marynatą warzywa i pieczarki, i wszystko wymieszaj. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
  3. Ułóż przygotowane warzywa na grilla na aluminiowej tacce. Piecz je na mocno rozgrzanym grillu przez około 8 minut. Grillowane warzywa podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Co powiesz na pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami? To dobra propozycja na obiad:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej