Kreatywne sposoby grillowania warzyw: jak przygotować dania bez mięsa
Majówka to dobry moment na przygotowanie również tych pełnowartościowych posiłków. Świetnym uzupełnieniem karkówki, schabu czy szaszłyków będą grillowane warzywa. W ich przypadku, można mówić o pełnej różnorodności, bo można grillować niemal wszystko. I właśnie to słowo "niemal" wydaje się być tu kluczowe.
27.04.2023 | aktual.: 27.04.2023 12:11
Przygotowując i rozpalając grilla podczas majówki warto jest zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Jeśli zależy ci na tym, by posiłki były urozmaicone, to warto jest zadbać zarówno o dania mięsne na grilla, sałatki, przystawki, odpowiednie sosy, a także o warzywa na grilla, które będą uzupełnieniem praktycznie każdego posiłku.
Ich przygotowanie i następnie smażenie jest banalnie proste. Wystarczy je umyć, osuszyć, obrać (w niektórym przypadku) i wrócić na ruszt. Aby wydobyć ten najlepszy smak, konieczne jest użycie przypraw. Dzięki nim, grillowane warzywa nabiorą odpowiedniego aromatu i zachwycą wszystkich gości.
Jakie warzywa na grilla?
Czy warzywa na grillu to na pewno dobry pomysł? Oczywiście, że tak! Przygotowując je w ten sposób, możesz być pewny tego, że będą miękkie, delikatne, posiadające bogaty smak i piękną karmelizację. Wystarczą odpowiednie przyprawy lub mieszanka oleju z pewnymi składnikami, by wydobyć z nich ten możliwie najlepszy smak. Będą świetnym dodatkiem do dań, ale również świetną opcją dla wegan i wegetarian.
Najpopularniejsze warzywa na grilla to m.in.:
Jak przygotować warzywa do grillowania i jak długo je smażyć?
Grillowane warzywa w niektórych przypadkach należy obrać, ale w zupełności wystarczy pokrojenie ich w grubsze plastry, o jak największej powierzchni. Aby nie przywierały do rusztu, dobrze jest użyć aluminiowej tacki. W przypadku, gdy akurat nie masz jej pod ręką, to dobrze jest nasmarować kratkę grilla - olejem. Podczas grillowania, dobrze jest posmarować je oliwą z czosnkiem, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.
Jak długo powinny się smażyć warzywa na grillu? Czas jest tu uzależniony od wybranej metody grillowania i wielkości warzyw. Standardowo jest to kilka minut, w przypadku tych miękkich warzyw, około 10-15 minut w przypadku marchewki z grilla i nawet około 30 minut, gdy zamierzasz grillować kapustę pekińską lub białą i czerwoną. Najlepiej jest wybrać takie warzywa, które będą dopasowane do własnej preferencji. Pamiętaj, że grillowane warzywa nie wymagają zbyt wymyślnych marynat. Wystarczą te popularne przyprawy.
Warzywa na grilla przepisy
Chcesz poznać najlepszy pomysł na warzywa na grilla. Jest całkiem dużo opcji, ale my postanowiliśmy zaprezentować tę najlepszą. Dobrze będzie upiec wszystkie warzywa na jednej tacce i właśnie na taki przepis na warzywa na grilla się zdecydowaliśmy. Zobacz, jakie to proste.
Składniki:
- papryka zielona
- papryka czerwona
- bakłażan
- cukinia
- pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 gałązki świeżego tymianku
- kilka listków bazylii
- gałązka rozmarynu
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka octu balsamicznego
- mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pokrój warzywa w duże kawałki. Sparz pieczarki we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu i następnie odcedź.
- Wymieszaj w miseczce oliwę z przyprawami. Polej marynatą warzywa i pieczarki, i wszystko wymieszaj. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
- Ułóż przygotowane warzywa na grilla na aluminiowej tacce. Piecz je na mocno rozgrzanym grillu przez około 8 minut. Grillowane warzywa podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Co powiesz na pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami? To dobra propozycja na obiad: