PoradyPrzekąski na grill: jakie produkty wybrać i jak je przygotować?

Przekąski na grill: jakie produkty wybrać i jak je przygotować?

Grill - Pyszności; Foto Canva.com
Grill - Pyszności; Foto Canva.com

27.04.2023 06:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wielkie grillowanie czas zacząć. Oprócz tradycyjnych dań z grilla, warto jest zastanowić się nad tym, jakie przekąski na grill warto przygotować. Będą świetnym uzupełnieniem dań mięsnych, a ich smak zachwyci wszystkich obecnych na uczcie gości. Ich przygotowanie zajmuje chwilę.

Grill podczas majówki to przede wszystkim wyjątkowy czas spotkań i moment, w którym chętnie spotykamy się ze znajomymi. Grillowanie to bez wątpienia "polski sport narodowy", który ma związek z przygotowaniem wielu popularnych dań z grilla. Warto urozmaicić te popularne posiłki o przekąski z grilla, które będą uzupełnieniem dań mięsnych, czy potrawą dla osób, które są na diecie. Jakie przekąski na grill warto przygotować?

Przekąski na grill - urozmaicenie wielu popularnych dań

Jeśli na ruszcie znajduje się tylko karkówka z grilla lub kiełbaski, to warto postarać się o pewne dodatki i dania, które urozmaicą ten rodzaj posiłków. Są to zarówno warzywne dodatki, dania z mięs, czy przekąska na grilla, która zachwyci podniebienie każdego miłośnika grillowania. Tego typu dodatki powinny być super szybkie i wyjątkowo smaczne. Co ważne, wszelkie produkty do przekąsek z grilla, z pewnością masz w swoim domu.

Jakie przekąski na grill zaserwować swoim gościom?

Niezależnie od tego, czy planujesz wielką grillową ucztę, czy organizujesz kameralne spotkanie w gronie najbliższych ci osób, warto zadbać o to, by na takim grillowaniu znalazły się zarówno zimne przekąski na grilla, jak i takie dodatki, które możesz upiec na ruszcie. Do tej pierwszej kategorii należy z pewnością zaliczyć przede wszystkim: sałatki na grilla, koreczki, a także sosy do dań z grilla, przygotowane według tradycyjnych, domowych receptur.

Dania z grilla- Pyszności; źródło: Canva
Dania z grilla- Pyszności; źródło: Canva

W przypadku, gdy chcesz podać przekąski na grilla na ciepło, to warto jest wybrać łatwo dostępne i tanie produkty. Świetnie sprawdzą się tu chociażby sezonowe warzywa, takie jak szparagi, czy młode ziemniaki, a także pieczarki, czy pomidory, które można nafaszerować i następnie upiec. Taka przekąska do grilla będzie świetnym uzupełnieniem wielu popularnych dań.

Grillowane szparagi - szybkie i zdrowe przekąski z grilla

Sezon na grillowane szparagi można uznać za rozpoczęty. Co prawda, ich cena może jeszcze przerażać, ale dla majówki można zrobić pewien wyjątek. Szparagi są małokaloryczne, a ich sposób przygotowania na grillu - banalnie prosty.

Składniki:

  • zielone szparagi
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • sól i pieprz.
Szparagi - Pyszności; foto: Canva
Szparagi - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Umyj szparagi i odłam ich zdrewniałe łodygi.
  2. Przygotuj marynatę z pozostałych składników i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  3. Szparagi nadziewaj na patyki do szaszłyków. Za pomocą pędzelka wysmaruj je przygotowaną marynatą.
  4. Posyp solą i pieprzem i grilluj na aluminiowych tackach - po 5-8 minut z każdej strony. Smacznego!

Pieczarki faszerowane - przekąska do grilla dla wszystkich

Równie dobrą opcją, gdy weźmie się pod uwagę przekąski do grilla na każdą okazję, będą pieczarki. Warto je jednak przygotować w ciekawej, faszerowanej formie. Możesz być pewny, że o przepis na taką przekąskę, poproszą cię twoi znajomi.

Składniki:

  • dowolna ilość pieczarek
  • cebula
  • ząbki czosnku
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz.
Pieczarki - Pyszności; foto: Canva
Pieczarki - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz grzyby o możliwie największych kapeluszach.
  2. Umyj pieczarki i odetnij nóżki tuż przy kapeluszu.
  3. Cebulę i nóżki pokrój w kostkę i następnie podsmaż na maśle. W międzyczasie dodaj kilka ząbków przeciśniętych przez praskę.
  4. Dopraw solą i pieprzem i dodaj natkę pietruszki.
  5. Pieczarki smaż aż zmiękną. Można dodać odrobinę bułki tartej.
  6. Gdy farsz przestygnie, to napełnij nim kapelusze pieczarek.
  7. Ułóż pieczarki na tackach do grillowania i piecz przez 20 minut.

Pomidory z serem feta - smaczna i prosta przekąska do grilla

Warzywne przekąski na grill cieszą się naprawdę dużym zainteresowaniem. Ostatnią propozycją będą tu zapiekane pomidory z serem feta. Roztopiony ser będzie rozpływał się w ustach, a każdy powinien być zadowolony.

Składniki:

  • ser feta
  • pomidory
  • ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie.
Pomidory - Pyszności
Pomidory - Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pomidory, odkrój górną część i wydrąż je tak, by przypominały małe miseczki.
  2. Odkrojone części pokrój w kostkę i dodaj do rozdrobnionego sera feta.
  3. Dodaj posiekany szczypiorek, przyprawy, przeciśnięte 2 ząbki czosnku oraz suszone zioła prowansalskie.
  4. Przygotowane pomidory nafaszeruj przygotowaną mieszanką.
  5. Każdego pomidora owiń w folię aluminiową i piecz na grillu przez 20 minut. Smacznego!

Do dań z grilla warto podać sałatkę ogórkową. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: