Przekąski na grill: jakie produkty wybrać i jak je przygotować?

Wielkie grillowanie czas zacząć. Oprócz tradycyjnych dań z grilla, warto jest zastanowić się nad tym, jakie przekąski na grill warto przygotować. Będą świetnym uzupełnieniem dań mięsnych, a ich smak zachwyci wszystkich obecnych na uczcie gości. Ich przygotowanie zajmuje chwilę.

ObrazekGrill - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Grill podczas majówki to przede wszystkim wyjątkowy czas spotkań i moment, w którym chętnie spotykamy się ze znajomymi. Grillowanie to bez wątpienia "polski sport narodowy", który ma związek z przygotowaniem wielu popularnych dań z grilla. Warto urozmaicić te popularne posiłki o przekąski z grilla, które będą uzupełnieniem dań mięsnych, czy potrawą dla osób, które są na diecie. Jakie przekąski na grill warto przygotować?

Przekąski na grill - urozmaicenie wielu popularnych dań

Jeśli na ruszcie znajduje się tylko karkówka z grilla lub kiełbaski, to warto postarać się o pewne dodatki i dania, które urozmaicą ten rodzaj posiłków. Są to zarówno warzywne dodatki, dania z mięs, czy przekąska na grilla, która zachwyci podniebienie każdego miłośnika grillowania. Tego typu dodatki powinny być super szybkie i wyjątkowo smaczne. Co ważne, wszelkie produkty do przekąsek z grilla, z pewnością masz w swoim domu.

Jakie przekąski na grill zaserwować swoim gościom?

Niezależnie od tego, czy planujesz wielką grillową ucztę, czy organizujesz kameralne spotkanie w gronie najbliższych ci osób, warto zadbać o to, by na takim grillowaniu znalazły się zarówno zimne przekąski na grilla, jak i takie dodatki, które możesz upiec na ruszcie. Do tej pierwszej kategorii należy z pewnością zaliczyć przede wszystkim: sałatki na grilla, koreczki, a także sosy do dań z grilla, przygotowane według tradycyjnych, domowych receptur.

Dania z grilla- Pyszności; źródło: Canva
Dania z grilla- Pyszności; źródło: Canva

W przypadku, gdy chcesz podać przekąski na grilla na ciepło, to warto jest wybrać łatwo dostępne i tanie produkty. Świetnie sprawdzą się tu chociażby sezonowe warzywa, takie jak szparagi, czy młode ziemniaki, a także pieczarki, czy pomidory, które można nafaszerować i następnie upiec. Taka przekąska do grilla będzie świetnym uzupełnieniem wielu popularnych dań.

Grillowane szparagi - szybkie i zdrowe przekąski z grilla

Sezon na grillowane szparagi można uznać za rozpoczęty. Co prawda, ich cena może jeszcze przerażać, ale dla majówki można zrobić pewien wyjątek. Szparagi są małokaloryczne, a ich sposób przygotowania na grillu - banalnie prosty.

Składniki:

  • zielone szparagi
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • sól i pieprz.
Obrazek
Szparagi - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Umyj szparagi i odłam ich zdrewniałe łodygi.
  2. Przygotuj marynatę z pozostałych składników i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  3. Szparagi nadziewaj na patyki do szaszłyków. Za pomocą pędzelka wysmaruj je przygotowaną marynatą.
  4. Posyp solą i pieprzem i grilluj na aluminiowych tackach - po 5-8 minut z każdej strony. Smacznego!

Pieczarki faszerowane - przekąska do grilla dla wszystkich

Równie dobrą opcją, gdy weźmie się pod uwagę przekąski do grilla na każdą okazję, będą pieczarki. Warto je jednak przygotować w ciekawej, faszerowanej formie. Możesz być pewny, że o przepis na taką przekąskę, poproszą cię twoi znajomi.

Składniki:

  • dowolna ilość pieczarek
  • cebula
  • ząbki czosnku
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz.
Obrazek
Pieczarki - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz grzyby o możliwie największych kapeluszach.
  2. Umyj pieczarki i odetnij nóżki tuż przy kapeluszu.
  3. Cebulę i nóżki pokrój w kostkę i następnie podsmaż na maśle. W międzyczasie dodaj kilka ząbków przeciśniętych przez praskę.
  4. Dopraw solą i pieprzem i dodaj natkę pietruszki.
  5. Pieczarki smaż aż zmiękną. Można dodać odrobinę bułki tartej.
  6. Gdy farsz przestygnie, to napełnij nim kapelusze pieczarek.
  7. Ułóż pieczarki na tackach do grillowania i piecz przez 20 minut.

Pomidory z serem feta - smaczna i prosta przekąska do grilla

Warzywne przekąski na grill cieszą się naprawdę dużym zainteresowaniem. Ostatnią propozycją będą tu zapiekane pomidory z serem feta. Roztopiony ser będzie rozpływał się w ustach, a każdy powinien być zadowolony.

Składniki:

  • ser feta
  • pomidory
  • ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie.
Obrazek
Pomidory - Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pomidory, odkrój górną część i wydrąż je tak, by przypominały małe miseczki.
  2. Odkrojone części pokrój w kostkę i dodaj do rozdrobnionego sera feta.
  3. Dodaj posiekany szczypiorek, przyprawy, przeciśnięte 2 ząbki czosnku oraz suszone zioła prowansalskie.
  4. Przygotowane pomidory nafaszeruj przygotowaną mieszanką.
  5. Każdego pomidora owiń w folię aluminiową i piecz na grillu przez 20 minut. Smacznego!

Do dań z grilla warto podać sałatkę ogórkową. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej