Przekąski na grill: jakie produkty wybrać i jak je przygotować?
Wielkie grillowanie czas zacząć. Oprócz tradycyjnych dań z grilla, warto jest zastanowić się nad tym, jakie przekąski na grill warto przygotować. Będą świetnym uzupełnieniem dań mięsnych, a ich smak zachwyci wszystkich obecnych na uczcie gości. Ich przygotowanie zajmuje chwilę.
27.04.2023 06:33
Grill podczas majówki to przede wszystkim wyjątkowy czas spotkań i moment, w którym chętnie spotykamy się ze znajomymi. Grillowanie to bez wątpienia "polski sport narodowy", który ma związek z przygotowaniem wielu popularnych dań z grilla. Warto urozmaicić te popularne posiłki o przekąski z grilla, które będą uzupełnieniem dań mięsnych, czy potrawą dla osób, które są na diecie. Jakie przekąski na grill warto przygotować?
Przekąski na grill - urozmaicenie wielu popularnych dań
Jeśli na ruszcie znajduje się tylko karkówka z grilla lub kiełbaski, to warto postarać się o pewne dodatki i dania, które urozmaicą ten rodzaj posiłków. Są to zarówno warzywne dodatki, dania z mięs, czy przekąska na grilla, która zachwyci podniebienie każdego miłośnika grillowania. Tego typu dodatki powinny być super szybkie i wyjątkowo smaczne. Co ważne, wszelkie produkty do przekąsek z grilla, z pewnością masz w swoim domu.
Zobacz koniecznie: To najlepsza wersja sałatki na grilla. Zniknie z talerzy w parę chwil
Jakie przekąski na grill zaserwować swoim gościom?
Niezależnie od tego, czy planujesz wielką grillową ucztę, czy organizujesz kameralne spotkanie w gronie najbliższych ci osób, warto zadbać o to, by na takim grillowaniu znalazły się zarówno zimne przekąski na grilla, jak i takie dodatki, które możesz upiec na ruszcie. Do tej pierwszej kategorii należy z pewnością zaliczyć przede wszystkim: sałatki na grilla, koreczki, a także sosy do dań z grilla, przygotowane według tradycyjnych, domowych receptur.
W przypadku, gdy chcesz podać przekąski na grilla na ciepło, to warto jest wybrać łatwo dostępne i tanie produkty. Świetnie sprawdzą się tu chociażby sezonowe warzywa, takie jak szparagi, czy młode ziemniaki, a także pieczarki, czy pomidory, które można nafaszerować i następnie upiec. Taka przekąska do grilla będzie świetnym uzupełnieniem wielu popularnych dań.
Grillowane szparagi - szybkie i zdrowe przekąski z grilla
Sezon na grillowane szparagi można uznać za rozpoczęty. Co prawda, ich cena może jeszcze przerażać, ale dla majówki można zrobić pewien wyjątek. Szparagi są małokaloryczne, a ich sposób przygotowania na grillu - banalnie prosty.
Składniki:
- zielone szparagi
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Umyj szparagi i odłam ich zdrewniałe łodygi.
- Przygotuj marynatę z pozostałych składników i wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Szparagi nadziewaj na patyki do szaszłyków. Za pomocą pędzelka wysmaruj je przygotowaną marynatą.
- Posyp solą i pieprzem i grilluj na aluminiowych tackach - po 5-8 minut z każdej strony. Smacznego!
Pieczarki faszerowane - przekąska do grilla dla wszystkich
Równie dobrą opcją, gdy weźmie się pod uwagę przekąski do grilla na każdą okazję, będą pieczarki. Warto je jednak przygotować w ciekawej, faszerowanej formie. Możesz być pewny, że o przepis na taką przekąskę, poproszą cię twoi znajomi.
Składniki:
- dowolna ilość pieczarek
- cebula
- ząbki czosnku
- masło
- natka pietruszki
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wybierz grzyby o możliwie największych kapeluszach.
- Umyj pieczarki i odetnij nóżki tuż przy kapeluszu.
- Cebulę i nóżki pokrój w kostkę i następnie podsmaż na maśle. W międzyczasie dodaj kilka ząbków przeciśniętych przez praskę.
- Dopraw solą i pieprzem i dodaj natkę pietruszki.
- Pieczarki smaż aż zmiękną. Można dodać odrobinę bułki tartej.
- Gdy farsz przestygnie, to napełnij nim kapelusze pieczarek.
- Ułóż pieczarki na tackach do grillowania i piecz przez 20 minut.
Pomidory z serem feta - smaczna i prosta przekąska do grilla
Warzywne przekąski na grill cieszą się naprawdę dużym zainteresowaniem. Ostatnią propozycją będą tu zapiekane pomidory z serem feta. Roztopiony ser będzie rozpływał się w ustach, a każdy powinien być zadowolony.
Składniki:
- ser feta
- pomidory
- ząbki czosnku
- szczypiorek
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Umyj pomidory, odkrój górną część i wydrąż je tak, by przypominały małe miseczki.
- Odkrojone części pokrój w kostkę i dodaj do rozdrobnionego sera feta.
- Dodaj posiekany szczypiorek, przyprawy, przeciśnięte 2 ząbki czosnku oraz suszone zioła prowansalskie.
- Przygotowane pomidory nafaszeruj przygotowaną mieszanką.
- Każdego pomidora owiń w folię aluminiową i piecz na grillu przez 20 minut. Smacznego!
Do dań z grilla warto podać sałatkę ogórkową. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: