Włosi się nimi zajadają. W Polsce wciąż nie każdy docenia, a z grilla to rarytas
Wyglądają dość niecodziennie i próżno ich szukać na pierwszym lepszym stoisku na bazarku. Jeśli jednak dostrzeżesz je w sklepie, bez wahania wrzuć do koszyka.
Karczochy pochodzą z regionu Morza Śródziemnego i są uprawiane głównie we Włoszech, Hiszpanii i Francji. W Polsce coraz częściej trafić można na nie w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Najlepsze są świeże, jędrne pąki o zielonym kolorze, które można znaleźć wiosną i wczesnym latem. Dostępne są również karczochy marynowane, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek czy jeden z elementów na desce z serami i wędlinami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Fiona bez pieczenia. Warstwowe pyszności na biszkoptach z pysznym musem
Zdrowe karczochy
Karczochy to dość charakterystyczne warzywa. Przypominają duże, nierozkwitnięte kwiaty ostu. Składają się z wielu warstw grubych, łuskowatych liści, które zwykle są zielone lub fioletowo-zielone. To, co najlepsze skrywa się wewnątrz. To tak zwane "serce" karczocha, czyli mięsista i jasna część.
Karczochy to prawdziwy skarb natury, który wspiera zdrowie na wielu płaszczyznach. Bogate w błonnik, witaminy i antyoksydanty, wspomagają trawienie, zdrowie serca i wątroby. Zawierają cynarynę, która wspiera regenerację komórek wątroby i stymuluje produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów. Karczochy pomagają również obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Jak przyrządzić karczochy?
Można je gotować na parze, gotować w wodzie, piec, dusić lub zamienić w carpaccio. Jeśli główki są duże, możesz je także faszerować, na przykład serem feta czy parmezanem. Ich smak jest delikatny, lekko gorzki i orzechowy.
Świetnie smakują również karczochy grillowane. To opcja dla poszukiwaczy nowych smaków i kulinarna ciekawostka, która skutecznie przekonuje, że na ruszcie sprawdzą się nie tylko warzywa.
Składniki:
- 4 karczochy,
- 2 cytryny,
- sól,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Do miski nalej wodę i wyciśnij do niej sok z cytryny. Dorzuć również owoc.
- Karczochy dokładnie umyj.
- Ręce natrzyj sokiem z cytryny, aby karczochy nie ciemniały podczas krojenia.
- Usuń twarde zewnętrzne liście karczochów, aż dotrzesz do bardziej miękkich, jaśniejszych liści wewnętrznych.
- Odetnij górną część karczocha (około 2-3 cm) oraz łodygę, zostawiając 1 cm.
- Przekrój każdego karczocha wzdłuż na pół.
- Za pomocą małej łyżeczki lub noża usuń włókniste wnętrze z każdego karczocha.
- Natychmiast włóż przygotowane połówki karczochów do miski z wodą i sokiem z cytryny.
- Tak przygotowane karczochy przekrój na ćwiartki.
- Karczochy wyjmij, osusz i posmaruj porządnie oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.
- Grilluj, aż będą miękkie.
Na koniec oprósz solą i gotowe. Smacznego!