Włosi się nimi zajadają. W Polsce wciąż nie każdy docenia, a z grilla to rarytas

Wyglądają dość niecodziennie i próżno ich szukać na pierwszym lepszym stoisku na bazarku. Jeśli jednak dostrzeżesz je w sklepie, bez wahania wrzuć do koszyka.

Karczochy z grillaKarczochy z grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Karczochy pochodzą z regionu Morza Śródziemnego i są uprawiane głównie we Włoszech, Hiszpanii i Francji. W Polsce coraz częściej trafić można na nie w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Najlepsze są świeże, jędrne pąki o zielonym kolorze, które można znaleźć wiosną i wczesnym latem. Dostępne są również karczochy marynowane, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek czy jeden z elementów na desce z serami i wędlinami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Fiona bez pieczenia. Warstwowe pyszności na biszkoptach z pysznym musem

Zdrowe karczochy

Karczochy to dość charakterystyczne warzywa. Przypominają duże, nierozkwitnięte kwiaty ostu. Składają się z wielu warstw grubych, łuskowatych liści, które zwykle są zielone lub fioletowo-zielone. To, co najlepsze skrywa się wewnątrz. To tak zwane "serce" karczocha, czyli mięsista i jasna część.

Karczoch przekrojony na pół
Karczoch przekrojony na pół © Adobe Stock | izaskun

Karczochy to prawdziwy skarb natury, który wspiera zdrowie na wielu płaszczyznach. Bogate w błonnik, witaminy i antyoksydanty, wspomagają trawienie, zdrowie serca i wątroby. Zawierają cynarynę, która wspiera regenerację komórek wątroby i stymuluje produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów. Karczochy pomagają również obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Jak przyrządzić karczochy?

Można je gotować na parze, gotować w wodzie, piec, dusić lub zamienić w carpaccio. Jeśli główki są duże, możesz je także faszerować, na przykład serem feta czy parmezanem. Ich smak jest delikatny, lekko gorzki i orzechowy.

Świetnie smakują również karczochy grillowane. To opcja dla poszukiwaczy nowych smaków i kulinarna ciekawostka, która skutecznie przekonuje, że na ruszcie sprawdzą się nie tylko warzywa.

Składniki:

  • 4 karczochy,
  • 2 cytryny,
  • sól,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski nalej wodę i wyciśnij do niej sok z cytryny. Dorzuć również owoc.
  2. Karczochy dokładnie umyj.
  3. Ręce natrzyj sokiem z cytryny, aby karczochy nie ciemniały podczas krojenia.
  4. Usuń twarde zewnętrzne liście karczochów, aż dotrzesz do bardziej miękkich, jaśniejszych liści wewnętrznych.
  5. Odetnij górną część karczocha (około 2-3 cm) oraz łodygę, zostawiając 1 cm.
  6. Przekrój każdego karczocha wzdłuż na pół.
  7. Za pomocą małej łyżeczki lub noża usuń włókniste wnętrze z każdego karczocha.
  8. Natychmiast włóż przygotowane połówki karczochów do miski z wodą i sokiem z cytryny.
  9. Tak przygotowane karczochy przekrój na ćwiartki.
  10. Karczochy wyjmij, osusz i posmaruj porządnie oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.
  11. Grilluj, aż będą miękkie.

Na koniec oprósz solą i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane