Włosi się nimi zajadają. W Polsce wciąż nie każdy docenia, a z grilla to rarytas

Wyglądają dość niecodziennie i próżno ich szukać na pierwszym lepszym stoisku na bazarku. Jeśli jednak dostrzeżesz je w sklepie, bez wahania wrzuć do koszyka.

Karczochy z grillaKarczochy z grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Karczochy pochodzą z regionu Morza Śródziemnego i są uprawiane głównie we Włoszech, Hiszpanii i Francji. W Polsce coraz częściej trafić można na nie w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Najlepsze są świeże, jędrne pąki o zielonym kolorze, które można znaleźć wiosną i wczesnym latem. Dostępne są również karczochy marynowane, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek czy jeden z elementów na desce z serami i wędlinami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Fiona bez pieczenia. Warstwowe pyszności na biszkoptach z pysznym musem

Zdrowe karczochy

Karczochy to dość charakterystyczne warzywa. Przypominają duże, nierozkwitnięte kwiaty ostu. Składają się z wielu warstw grubych, łuskowatych liści, które zwykle są zielone lub fioletowo-zielone. To, co najlepsze skrywa się wewnątrz. To tak zwane "serce" karczocha, czyli mięsista i jasna część.

Karczoch przekrojony na pół
Karczoch przekrojony na pół © Adobe Stock | izaskun

Karczochy to prawdziwy skarb natury, który wspiera zdrowie na wielu płaszczyznach. Bogate w błonnik, witaminy i antyoksydanty, wspomagają trawienie, zdrowie serca i wątroby. Zawierają cynarynę, która wspiera regenerację komórek wątroby i stymuluje produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów. Karczochy pomagają również obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Jak przyrządzić karczochy?

Można je gotować na parze, gotować w wodzie, piec, dusić lub zamienić w carpaccio. Jeśli główki są duże, możesz je także faszerować, na przykład serem feta czy parmezanem. Ich smak jest delikatny, lekko gorzki i orzechowy.

Świetnie smakują również karczochy grillowane. To opcja dla poszukiwaczy nowych smaków i kulinarna ciekawostka, która skutecznie przekonuje, że na ruszcie sprawdzą się nie tylko warzywa.

Składniki:

  • 4 karczochy,
  • 2 cytryny,
  • sól,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski nalej wodę i wyciśnij do niej sok z cytryny. Dorzuć również owoc.
  2. Karczochy dokładnie umyj.
  3. Ręce natrzyj sokiem z cytryny, aby karczochy nie ciemniały podczas krojenia.
  4. Usuń twarde zewnętrzne liście karczochów, aż dotrzesz do bardziej miękkich, jaśniejszych liści wewnętrznych.
  5. Odetnij górną część karczocha (około 2-3 cm) oraz łodygę, zostawiając 1 cm.
  6. Przekrój każdego karczocha wzdłuż na pół.
  7. Za pomocą małej łyżeczki lub noża usuń włókniste wnętrze z każdego karczocha.
  8. Natychmiast włóż przygotowane połówki karczochów do miski z wodą i sokiem z cytryny.
  9. Tak przygotowane karczochy przekrój na ćwiartki.
  10. Karczochy wyjmij, osusz i posmaruj porządnie oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.
  11. Grilluj, aż będą miękkie.

Na koniec oprósz solą i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować