Agata Rubik zdradza swój popisowy przepis. "Ulubione wszystkich naszych gości"
Chociaż może panować przekonanie, że gwiazdy i celebryci w kuchni bywają tylko przy okazji sesji zdjęciowych, to w wielu przypadkach jest to bardzo mylne. Dowodem na jest Agata Rubik, która na swoim instagramowym koncie nieraz pokazuje swoje domowe gotowanie. Jednym z jej popisowych dań są pyszne karczochy.
21.05.2024 11:56
Carpaccio z karczochów to idealny przepis na to, jak zachwycić swoich gości pyszną kolacją. Podstawą są dobrej jakości składniki, chociaż sama lista produktów jest krótka. Temat tego, jak odpowiednio przygotować karczochy wraca na profilu Agaty Rubik jak bumerang. Jeśli nie jesteś przekonany do tego warzywa, ten przepis pomoże odkryć jego smak w najlepszym możliwym wydaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Carpaccio z karczochów
Karczochy w Polsce nie cieszą się specjalną popularnością, ale zdecydowanie pora to zmienić. Świeży karczoch powinien być twardy w dotyku. Liście powinny być jędrne i bez plam lub brązowych plam a jego czubek ściśle zamknięty i zielony. Kiedy karczochy pojawią się w sklepie lub na lokalnym ryneczku, sięgnij po nie bez wahania.
Agata Rubik karczochy łączy z wyrazistą oliwą truflową, włoskim twardym serem i nutą cytryny. Takie carpaccio to znakomity przepis na pyszną kolację lub efektowną przekąskę na imprezę.
Z karczochów można zrobić naprawdę wiele, ale najlepiej zrobić z nich przepyszne carpaccio! To jedno z moich dań popisowych! 👌🏻 Danie niezwykle proste, choć w przygotowaniu pracochłonne. Efekt WOW gwarantowany - pisze Agata Rubik na swoim profilu.
Składniki:
- 4 średniej wielkości świeże karczochy,
- cytryna,
- oliwa truflowa,
- ser Pecorino Romano,
- rukola,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj karczochy. Obierz je do "serca", usuwając twarde liście.
- Przekrój karczochy na pół wzdłuż. Małym nożykiem usuń włochaty środek.
- Skrop każdy kawałek karczocha cytryną, aby nie ściemniał.
- W garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem soku z cytryny.
- Włóż karczochy do wrzącej wody i gotuj przez 12-15 minut, aż będą miękkie.
- Ugotowane karczochy wyjmij z wody i ostudź.
- Zetrzyj na półksiężyce lub bardzo cienko pokrój.
- Rozłóż na talerzu, skropl oliwą truflową i lekko posól.
- Dodaj świeżą rukolę i posyp startym na płatki serem Pecorino Romano. Ponownie skrop oliwą truflową.
- Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
Carpaccio z karczochów według przepisu Agaty Rubik jest już gotowe. Smacznego!