PrzepisAgata Rubik zdobyła przepis na najprostszy sernik świata. Wyjawiła go jej ciocia

Agata Rubik zdobyła przepis na najprostszy sernik świata. Wyjawiła go jej ciocia

Sernik Agaty Rubik - Pyszności; Foto screen z instagram.com/agata_rubik i z filmu https://www.youtube.com/watch?v=An9LvzK6A68
Sernik Agaty Rubik - Pyszności; Foto screen z instagram.com/agata_rubik i z filmu https://www.youtube.com/watch?v=An9LvzK6A68
16.11.2022 13:21

Jakie jest ulubione ciasto wielu Polaków? To bez wątpienia sernik, który lubimy przygotowywać według tradycyjnych receptur lub w nieco nowoczesnym wydaniu. Głęboko wierzymy w to, że sernik Agaty Rubik sprosta Waszym oczekiwaniom. Poznajcie przepis według receptury cioci Mirki.

Sernik Agaty Rubik - czy jest najlepszy na świecie?

Agata Rubik to popularna polska celebrytka i żona popularnego polskiego muzyka - Piotra Rubika. Jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych, o czym bardzo dobrze wie każdy z jej fanów. Dzieli się tu swoimi relacjami z codziennego życia, a tym razem postanowiła zaprezentować coś naprawdę pysznego. I chodzi tu o sernik Agaty Rubik, który powstał na podstawie tradycyjnego przepisu jej cioci - Mirki. To ciasto stanowi wyjątkowy przysmak i możemy być pewni, że każdy miłośnik słodkości będzie prosił o dokładkę.

Sernik - Pyszności; foto: Canva
Sernik - Pyszności; foto: Canva

W przeciwieństwie to tradycyjnego sernika, ta wersja ciasta powstała na biszkoptach, co sprawia, że jest to ciasto lekkie i na pewno smaczne. Co ważne, jest proste w przygotowaniu, dzięki czemu możesz je przygotować ze swoim dzieckiem. Podobnie uczyniła Agata Rubik, która ten pyszny sernik upiekła ze swoją córką.

Jak przygotować sernik Agaty Rubik?

To prawdziwy klasyk w nieco innym wydaniu. Gwarantujemy, że sernik będzie pyszny, a Wy zyskacie kolejny wyjątkowy przepis do Waszej książki kucharskiej z ciastami.

Składniki:

  • 3/4 kostki masła
  • 12 jajek
  • pół małego masła roślinnego - około 125 g
  • wiaderko sera naturalnego na sernik (1 kg)
  • cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietanowego
  • 400 g sera o smaku waniliowym
  • duże opakowanie biszkoptów
  • 1,5 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

Sernik Agaty Rubik - Pyszności; Foto screen z instagram.com/agata_rubik
Sernik Agaty Rubik - Pyszności; Foto screen z instagram.com/agata_rubik

Sernik Agaty Rubik to stosunkowo prosty przepis. Pyszne ciasto przygotujesz w parę chwil. Rozpoczynamy od utarcia masła z masłem roślinnym i następnie z cukrami i żółtkami - wyrabiamy je na puszystą masę. Następne w kolejności będą sery i suchy budyń - wszystko należy utrzeć. Białka ubijamy ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy do masy sernikowej. Na dużej blaszce układamy biszkopty, na które następnie wylewamy masę sernikową. Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę 170 stopni i pieczemy przez około godzinę.

Poznaj tradycyjną recepturę na sernik. Na naszym kanale YouTube znajdziesz tradycyjny sernik z przepisu babci:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także