Co jeść zamiast ziemniaków? Pomijane warzywo jest dużo zdrowsze i pełne błonnika

Karczoch chiński charakteryzuje się osobliwym wyglądem, ciekawym smakiem i szeregiem prozdrowotnych właściwości. Sprawdzi się również jako zamiennik ziemniaków.

Czyściec bulwiasty to azjatycki zamiennik ziemniaków Czyściec bulwiasty to azjatycki zamiennik ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Makaron, ryż, kasza... co jeszcze zamiast ziemniaków sprawdzi się jako obiadowy dodatek? Jeśli celujesz w warzywne alternatywy, koniecznie sięgnij po chińskiego karczocha (inna nazwa rośliny to czyściec bulwiasty). Znajdziesz go w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością, pojawia się również w marketach. To roślina o niezwykłych właściwościach i bogatej historii. Pochodzi z Chin, gdzie uprawiana jest głównie dla jadalnych bulw, które przypominają grube gąsienice. W Europie pojawiła się w XIX wieku i obecnie jest ceniona zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak na ziemniakach prosto z piekarnika. Tak pyszny, że trudno mu się oprzeć

Co zamiast ziemniaków? Karczoch chiński to azjatycki zamiennik

Karczoch chiński jest bogaty w białko, błonnik, witaminę C, a także zawiera kwas foliowy, witaminę K, mangan, magnez oraz przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Spożywanie karczocha chińskiego może przyczynić się do kontroli stanów zapalnych, redukcji bólu głowy, łagodzenia zgagi, regulacji ruchów jelit oraz zmniejszenia ryzyka chorób serca.

Jedną z kluczowych zalet karczocha chińskiego jest jego zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Pomocny jest również w trawieniu - bogactwo błonnika wspiera zdrowie jelit i może przyczyniać się do lepszego funkcjonowania układu pokarmowego. Warto również zwrócić uwagę na wysoką zawartość przeciwutleniaczy w karczochach chińskich - dlatego też roślinę tę nazywa się "sekretem długowiecznoci". Przeciwutleniacze wspierają organizm z walce z wolnymi rodnikami, zapobiegając tym samym rozwojowi wielu poważnych chorób.

W chińskiej medycynie ludowej chiński karczoch stosowany jest w leczeniu przeziębień. To ze względu na to, że wykazuje działanie łagodzące objawy sezonowych infekcji. Posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwdrobnoustrojowe, a także pomaga usuwać szkodliwe substancje z organizmu i wspiera pracę układu odpornościowego.

Karczoch chiński - zastosowanie w kuchni. Dobrze sprawdzi się zamiast ziemniaków

W kuchni azjatyckiej bulwy czyśćca bulwiastego spożywa się na surowo lub po ugotowaniu - podobnie jak ziemniaki. Są one delikatne w smaku, lekko słodkie i orzechowe, w opinii wielu osób przypominają słodką rzodkiewkę lub kalarepę. Można je przyrządzać na wiele sposobów: gotować, smażyć, dusić, piec, a nawet używać jako składnika sałatek.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę