Co jeść zamiast ziemniaków? Pomijane warzywo jest dużo zdrowsze i pełne błonnika
Karczoch chiński charakteryzuje się osobliwym wyglądem, ciekawym smakiem i szeregiem prozdrowotnych właściwości. Sprawdzi się również jako zamiennik ziemniaków.
Makaron, ryż, kasza... co jeszcze zamiast ziemniaków sprawdzi się jako obiadowy dodatek? Jeśli celujesz w warzywne alternatywy, koniecznie sięgnij po chińskiego karczocha (inna nazwa rośliny to czyściec bulwiasty). Znajdziesz go w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością, pojawia się również w marketach. To roślina o niezwykłych właściwościach i bogatej historii. Pochodzi z Chin, gdzie uprawiana jest głównie dla jadalnych bulw, które przypominają grube gąsienice. W Europie pojawiła się w XIX wieku i obecnie jest ceniona zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Co zamiast ziemniaków? Karczoch chiński to azjatycki zamiennik
Karczoch chiński jest bogaty w białko, błonnik, witaminę C, a także zawiera kwas foliowy, witaminę K, mangan, magnez oraz przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Spożywanie karczocha chińskiego może przyczynić się do kontroli stanów zapalnych, redukcji bólu głowy, łagodzenia zgagi, regulacji ruchów jelit oraz zmniejszenia ryzyka chorób serca.
Jedną z kluczowych zalet karczocha chińskiego jest jego zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Pomocny jest również w trawieniu - bogactwo błonnika wspiera zdrowie jelit i może przyczyniać się do lepszego funkcjonowania układu pokarmowego. Warto również zwrócić uwagę na wysoką zawartość przeciwutleniaczy w karczochach chińskich - dlatego też roślinę tę nazywa się "sekretem długowiecznoci". Przeciwutleniacze wspierają organizm z walce z wolnymi rodnikami, zapobiegając tym samym rozwojowi wielu poważnych chorób.
W chińskiej medycynie ludowej chiński karczoch stosowany jest w leczeniu przeziębień. To ze względu na to, że wykazuje działanie łagodzące objawy sezonowych infekcji. Posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwdrobnoustrojowe, a także pomaga usuwać szkodliwe substancje z organizmu i wspiera pracę układu odpornościowego.
Karczoch chiński - zastosowanie w kuchni. Dobrze sprawdzi się zamiast ziemniaków
W kuchni azjatyckiej bulwy czyśćca bulwiastego spożywa się na surowo lub po ugotowaniu - podobnie jak ziemniaki. Są one delikatne w smaku, lekko słodkie i orzechowe, w opinii wielu osób przypominają słodką rzodkiewkę lub kalarepę. Można je przyrządzać na wiele sposobów: gotować, smażyć, dusić, piec, a nawet używać jako składnika sałatek.