PoradyCo jeść zamiast ziemniaków? Pomijane warzywo jest dużo zdrowsze i pełne błonnika

Co jeść zamiast ziemniaków? Pomijane warzywo jest dużo zdrowsze i pełne błonnika

Czyściec bulwiasty to azjatycki zamiennik ziemniaków
Czyściec bulwiasty to azjatycki zamiennik ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
19.04.2024 13:02

Karczoch chiński charakteryzuje się osobliwym wyglądem, ciekawym smakiem i szeregiem prozdrowotnych właściwości. Sprawdzi się również jako zamiennik ziemniaków.

Makaron, ryż, kasza... co jeszcze zamiast ziemniaków sprawdzi się jako obiadowy dodatek? Jeśli celujesz w warzywne alternatywy, koniecznie sięgnij po chińskiego karczocha (inna nazwa rośliny to czyściec bulwiasty). Znajdziesz go w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością, pojawia się również w marketach. To roślina o niezwykłych właściwościach i bogatej historii. Pochodzi z Chin, gdzie uprawiana jest głównie dla jadalnych bulw, które przypominają grube gąsienice. W Europie pojawiła się w XIX wieku i obecnie jest ceniona zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zamiast ziemniaków? Karczoch chiński to azjatycki zamiennik

Karczoch chiński jest bogaty w białko, błonnik, witaminę C, a także zawiera kwas foliowy, witaminę K, mangan, magnez oraz przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Spożywanie karczocha chińskiego może przyczynić się do kontroli stanów zapalnych, redukcji bólu głowy, łagodzenia zgagi, regulacji ruchów jelit oraz zmniejszenia ryzyka chorób serca.

Jedną z kluczowych zalet karczocha chińskiego jest jego zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Pomocny jest również w trawieniu - bogactwo błonnika wspiera zdrowie jelit i może przyczyniać się do lepszego funkcjonowania układu pokarmowego. Warto również zwrócić uwagę na wysoką zawartość przeciwutleniaczy w karczochach chińskich - dlatego też roślinę tę nazywa się "sekretem długowiecznoci". Przeciwutleniacze wspierają organizm z walce z wolnymi rodnikami, zapobiegając tym samym rozwojowi wielu poważnych chorób.

W chińskiej medycynie ludowej chiński karczoch stosowany jest w leczeniu przeziębień. To ze względu na to, że wykazuje działanie łagodzące objawy sezonowych infekcji. Posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwdrobnoustrojowe, a także pomaga usuwać szkodliwe substancje z organizmu i wspiera pracę układu odpornościowego.

Karczoch chiński - zastosowanie w kuchni. Dobrze sprawdzi się zamiast ziemniaków

W kuchni azjatyckiej bulwy czyśćca bulwiastego spożywa się na surowo lub po ugotowaniu - podobnie jak ziemniaki. Są one delikatne w smaku, lekko słodkie i orzechowe, w opinii wielu osób przypominają słodką rzodkiewkę lub kalarepę. Można je przyrządzać na wiele sposobów: gotować, smażyć, dusić, piec, a nawet używać jako składnika sałatek.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także